Skocz do zawartości

Nowe zdjęcia 7TP - cz.II

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 252
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
To znana już nam ekipa kablowników". Widać m.in., że zrezygnowano z osłony pancernej ckm w wieży, zastępując go km-em chłodzonym powietrzem i prawdopodobnie pozostawiając oryginalną lunetę celowniczą.
Napisano
Dodam jeszcze, że sprzedający opisał je jako Mińsk 1941. Nawet jeśli opis jest prawidłowy, pozostaje kwestia, o który Minsk chodzi...
Napisano
Też bardzo ciekawe zdjęcie. Prawie na pewno zrobione później niż w '39. Czołg po większości przeróbek jak dla kablowników", ale bez oznaczeń.
Radomsko? Bardzo charakterystyczne te hale w tle (dachy), może ktoś się wypowie z tamtych okolic?
Napisano
No tak, uważałem to za oczywiste. Natomiast zastanawiam się, w którym momencie upowszechnił się zwyczaj dopancerzania" zapasowymi ogniwami gąsienic. Wydaje mi się, że dopiero na froncie wschodnim, ale pewien nie jestem...
  • 2 weeks later...
Napisano

Po raz kolejny czołg spod Błonia.
Tak swoją drogą to w najnowszym wydawnictwie o polskich czołgach: Czołgi lekkie w Wojsku Polskim" znowu jest napisane, że jest to czołg polski zniszczony podczas wypadu w kierunku Błonia. Tymczasem jak widać (tutaj całkiem wyraźnie) na czołgu jest namalowany niemiecki krzyż.

Napisano
Wg mnie jedno nie przeczy drugiemu. Moja teoria jest następująca:
1. czołg zostaje uszkodzony/porzucony na drodze.
2. Niemcy oznakowują czołg krzyżami, aby uniknąć pomyłek.
3. czołg blokuje ruch i zostaje przewrócony podczas usuwania z drogi

Do potwierdzenia tej teorii brakuje zdjęcia ilustrującego punkt 1. albo 2. Nigdy się nie przeglądałem znanym zdjęciom 7tp pod tym kątem i być może takie zdjęcie istnieje tylko nikt nie był wystarczająco spostrzegawczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie