Skocz do zawartości

52 pułk piechoty kresowej

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 months later...
  • Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam. Poszukuje informacji o rodzinie ppor rez Michała Skórskiego ( 52PP). ppor M. Skórski był II adiutantem d-cy 52pp płk J. Gabrysia. Ostatnie znane miejsce pobytu ppor Skórskiego to wieś Gołębiów, około 20 km na wschód od Iłży.Dalsze losy nieznane. Zachowała się k. wojskowa ppor m. Skórskiego. Pozdrawiam
  • 1 year later...
  • 1 year later...
Napisano
Witam.Parę dni temu dostałem książeczkę wojskową mojego dziadka który był plutonowym w 52ppk.W 1928 zaciągnął się w wieku 14 lat na ochotnika,był kornecistą (trąbka).uczeń.W 38 przeniesiony do rezerwy.W sierpniu 39 zmobilizowany do 52ppk czyli nie posiedział sobie za długo w domu.Październik 39 powrócił do domu.W 1945 zmobilizowany do LWP konkretnie do 1 zapasowego pułku piechoty w charakterze kornecisty.W 1950 przeniesiony do rezerwy,przydział Świdnica.Ot taka sobie historia dziadka.
  • 1 year later...
Napisano

Witam
Poszukuję wszelkich informacji nt. ppor. rez. Jerzego Bielca, odrobina faktów: http://jerzybielec.blogspot.com/2016/11/zaduszki.html

Zdjęcie pochodzi z książki Południowe Zgrupowanie <<Armii Prusy>>", zgodnie z opisem na nim.

• 1 year later...
Napisano
Witam.
Wiem, że ten wątek był bardzo dawno aktualizowany ale dorzucę coś od siebie:

52 p.p. był formacją w której służył pułkownik dr Józef Golicz -dyrektor szpitala wojskowego, prawdopodobnie mój daleki krewny (mój dziadek pochodził z rodziny Goliczów z okolic Złoczowa a ściślej Jelechowic). Wymieniony wyżej Józef został zamordowany przez NKWD w 1941r roku na zamku Sobieskich w Złoczowie tuż przed wkroczeniem wojsk niemieckich. Może ktoś ma więcej informacji na ten temat?
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 7 months later...
  • 1 month later...
Napisano
W dniu 18.12.2017 o 14:31, arrecky napisał:

Witam.
Wiem, że ten wątek był bardzo dawno aktualizowany ale dorzucę coś od siebie:

52 p.p. był formacją w której służył pułkownik dr Józef Golicz -dyrektor szpitala wojskowego, prawdopodobnie mój daleki krewny (mój dziadek pochodził z rodziny Goliczów z okolic Złoczowa a ściślej Jelechowic). Wymieniony wyżej Józef został zamordowany przez NKWD w 1941r roku na zamku Sobieskich w Złoczowie tuż przed wkroczeniem wojsk niemieckich. Może ktoś ma więcej informacji na ten temat?

O braciach dra Golicza ich losach i o okolicznościach identyfikacji zwłok Doktora przez jego żonę wspomina Michał Kutny w niedawno wydanych wspomnieniach "Losy rodziny Kutnych z Zarwanicy pod Złoczowem", wyd Zielona Góra, 2019

• 1 year later...
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie