Gość Napisano 14 Czerwiec 2003 Napisano 14 Czerwiec 2003 Po tym jak 80% Polaków powiedziało tak Unii Europejskiej możemy zapomnieć o przemycaniu dzieł sztuki, antyków itp. ponieważ z dniem 1 maja 2004 roku będze można bez żadnego problemu wywieść wszystko za granice, której przecież praktycznie nie będzie (mam nadzieje że teoretycznie nie, choć to nigdy ni wiadomo)Pozdr
Gość Napisano 14 Czerwiec 2003 Napisano 14 Czerwiec 2003 obudź się... to jakaś gazetka dla Jechowych?
Magach7 Napisano 14 Czerwiec 2003 Napisano 14 Czerwiec 2003 O cholera- widzę, że Wujek Giertych dobrze cię nauczył :-) Tylko się Świadków Jechowy Czepiasz - a ja myślałem ,że w Brukseli (Nowym Babilonie) i w Redakcji Odkrywcy rządzą Żydzi ewentualnie Masoni lub też NSDAP, która chce odzyskać Wschodnie Landy" :-P Przyłączam sie do apelu Przedmócy- OBUDŹ SIĘ!!pozdro mM7
Bocian Napisano 14 Czerwiec 2003 Napisano 14 Czerwiec 2003 Mam propozycję, usunę wszystko po pierwszym poście i zacznijmy od nowa.
Gambit Napisano 14 Czerwiec 2003 Napisano 14 Czerwiec 2003 To nie będzie tak, że z dniem 1 stycznia 2004 roku na granicach zawieje przeciąg i zero celników itp. Etaty które np. będą się kończyły w związku z przejściem celników na emeryturę nie będa zastępowane nowymi. Część celników - młodych - będzie stopniowo przerzucana na wschodnią granicę. To będzie coś jak z trzema filarami w ubezpieczeniach emerytalnych. Conieco zasłyszałem od trzech celników, z którymi studiuję.
Gość Napisano 14 Czerwiec 2003 Napisano 14 Czerwiec 2003 Z dniem wejścia do Ue nic w sprawie kontroli ruchu granicznego się nie zmieni, jest to kwestia odrębna.Zniesienie kontroli, nastąpi dopiero po przystąpieniu Polski do układu z Schengen który normuje te kwestie a także sprawy wizowe, azylowe itd. Kiedy to nastąpi ? Jeszcze do końca nie wiadomo ale najwcześniej w 2006 r.
akagi Napisano 15 Czerwiec 2003 Napisano 15 Czerwiec 2003 Nie Bocian, Nie usuwaj, bo faktycznie niech gość się obudzi.Polska nie wchodzi do grupy Państw, które podpisały układ o zniesieniu kontroli granicznej ( zwany układem z Schengen) W związku z powyzszym kontrola graniczna nadal będzie obowiązywać. Uprości się jedynie odprawa celna ( nie będzie ceł w handlu i przewoazach z krajami Uni i uprości sie ruch osobowy, w niektórych wypadkach wystarzczy nam dwoód osobisty ( nowego wzoru) do przekroczenia granicy.Jeżeli wejdziemy do strefy Schengen granice znikną, ale pojawi sie lotna" kontrola graniczna, która bedzie mogła w kazdym punkcie każdego kraju tej strefy dokonac legalności przewiezienia ot choćby dzieł sztuki.Więc ja się zgadzam że na Prawy powinien się obudzić i mniej czytać Naszego Dziennika"
Gość Napisano 15 Czerwiec 2003 Napisano 15 Czerwiec 2003 Zdazylo mi sie przekraczac kilkakrotnie granice Niemiec z holandią. Sama granica jest symboliczna. Brak pomieszczen dla celnikow itd. Ale droga jest caly czas obserwowana. Moi znajomi wracali duzym fiatem z hollandi i tuz po przekroczeniu granicy shaltowala ich niemeicka sluzba celna czy cos takiego. Jak wiadomo Holandia nie tylko tulipany hoduje. Wiec chyba mysleli ze jak to polacy beda przemycac trawsko.Rozkracili im cale auto. Nic nieznalezli przeprosili i poscili. Wiec kontrola jest i to dosyc dobra. Fiat ledwo dociagnol do polski caly trzeszczac po tym rozkladaniu.
SZZ Napisano 16 Czerwiec 2003 Napisano 16 Czerwiec 2003 Nawiązując do tego, co powiedział Exodus999 wejście Polski do grona państw, sygnatariuszy Układu z Schengen, możliwe będzie najwcześniej w 2009 r., bo dopiero wtedy planowane jest zakończenie wdrażania Systemu Informacyjnego Schengen II. Nawet wtedy Straż Graniczna nie odstąpi od kontroli granicznej, zwłaszcza, że niektóre z państw Schengen (np. Francja) przywróciły - w związku z zagrożeniem m.in. zamachami terrorystycznymi - kontrolę na tzw. granicy wewnętrznej UE, czyli na swojej granicy państwowej. Reasumując - wywożenie i wwożenie czegokolwiek nielegalnie i bez żadnej kontroli nieprędko będzie możliwe (jeżeli wogóle). Pozdrawiam:-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.