Skocz do zawartości

�andarmi" znad Bzury - czy czeka na powtorka?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Doszly mnie sluchy, ze „zandarmeria”, która miałem nieprzyjemnosc ogladac na Bzurze w 2005 r. znowu ma pojawic się na imprezie. Jeśli to prawda, to jako wnuk zandarma II RP, st wachmistrza Aleksandra Kijanko, weterana m.in. bitwy nad Bzura, poleglego w 1939 i osoba majaca wielki sentyment do tej formacji, chce w imienku swoim i swojej rodziny zaprotestowac przeciwko dalszemu udzialowi tych „zandarmow” w imprezach rekonstrukcyjnych, zwlaszcza Bitwy nad Bzura.
Ani wygladem, ani zachowaniem nie przypominaja oni bowiem zandarmow II RP. Ich zupackie maniery, które miałem okazje zobaczyc były rodem z WSW, ich ubior był jakas koszmarna mieszanka munduru kawalerii, WSW, amerykanskiej Policji Wojskowej, zaprawiona gazikiem z „kogutem”.
Widok ten był dla mnie osobiscie zawstydzajacy i przykry. Niedobrze się stalo, ze za rekonstrukcje tego jak dotad malo znanego i nie pojawiajacego się w polskim re-enactmencie rodzaju wojsk wzieli się pelni pychy dyletanci. Podkreslam: dyletanci, albowiem wiedza na temat umundurowania i wyposazenia przedwojennej zandarmerii jest stosunkowo latwo dostepna , wystarczy tylko chciec ja zdobyc.
Z poważaniem,
Maciej Nowak
Napisano
No tak ,ale takich dziadowskich GRH jest ,niestety ,całkiem sporo ,wystarczy czasem przejrzec fotki z imprez ,czasem np Iraccy partyzanci lepiej wyglądają :D

pzdr piki
Napisano
Od 1927 w żandarmerii obowiązywały buty kawaleryjskie. Natomiast żandarmeria jest służbą, a nie rodzajem wojsk. Informacja na ten temat jest stosunkowo łatwo dostępna, a nawet powszechna...
Napisano
Prosze nie lapac mnie za slowa.
Taka omylka raczej nie kompromituje w porownaniu z nieznajomoscia podstawowych informacji nt umundurowania zandarmerii przez osoby mieniace sie jej rekonstruktorami i noszenie np helmow Adrianow (zamiast wz 15) albo czerwonych sznurow WSW tudziez opasek naramiennych.
Notabene - buty zandarmerii byly to najprawdopodobniej buty wysokie typu oficerskiego, nie kawaleryjskie (choc trwa na ten temat dyskusja, a przez wielkie podobienstwo obu rodzajow butow trudno to jednoznacznie wywnioskowac ze zdjec). Uprzedzajac kolejna ewelacje" spodnie zandarmerii byly bryczesami bez naszytych kawaleryjskich" lat - nie zas spodniami kawalerii.
Z powazaniem,
Maciej Nowak
Napisano
Pytanie na ile rekonstruktorzy nie znali się na umundurowaniu, a na ile poszli na kompromis między wiernością prierwowzorowi i możliwością odtworzenia go.
Proszę wierzyć, że nie wszyscy byli na Bzurze. Nie widziałem ani umundurowania żandarmów o których Pan pisze, ani ich zachowania. Dlatego Pański post, bez konkretów, stwarzał wrażenie czepiania się. Zresztą proszę wybaczyć, ale jeśli faktycznie interesuje się Pan tematem, to taka omyłka jest conajmniej zaskakująca. Czasem warto mieć trochę wyrozumiałości dla drzazgi w oku bliźniego :)
Napisano
Witam!

Umundurowanie tych panow nie bylo kompromisem. Bylo dododem nieznajomosci tematu ew. blednych wyobrazen.

Mieli np (pisze z pamieci) czerwone sznury WSW zamiast kanarkowych Zandarmerii, helmy Adriany zamiast helmow wz 31, jakies cudaczne opaski naramienne bodaje z godlem zandarmerii, spodnie kawaleryjskie zamiast zwyklych wojskowych bryczesow, znaki zandarmerii ksztaltem przypominajac te wprowazone w 39 roku, ale wieksze i na skorzanej podkladce zawieszone na piersi (zamiast przypiete szpila i lancuszkiem w okolicach wszyscia kolnierza).
Chyba (ale nie jestem pewien juz po tylu miesiacach) mieli tez biale pasy i koalicyjki.

NO I PORUSZALI SIE PO POLU BITWY GAZIKIEM (BYNAJMNIEJ NIE PRZEDWOJENNYM) Z KOGUTEM!!!

ZGROZA.

Pozdrawiam,
Maciej Nowak
Napisano
Hurra Bzura nadchodzi - wnioskuje to po tym, że już są tacy co wiedzą więcej niż ja:-)

Co do spodni kawaleryjskich - były w żadarmerii takowe używane:-), żandarmi pełnili bowiem też służbę patrolowa konno, ba nosili wtedy zamiast bagnetów szable. Mieli równiez wtedy ostrogi.
Napisano
Z tego co wiem to byli ułani, którzy na tą imprezę przedzierzgneli się w żandarmów. Mieli na sobie mieszankę w postaci garnizonowego munduru ułańskiego i ekwipunku polowego. Ich odznaki nie miały nic wspólnego z odznaka wz.39 - to było jakieś kółeczko z napisem żandarmeria zamiast orła na skórzanej podkładce, które raczej miało przypominac amerykańską odznakę policyjną. No i te kajdanki u pasa - ciekawe czy ich użyli ? :). Mają się całkiem dobrze. Ich szef wystapił w roli głównej na inscenizacji w Radomiu.
Natomiast nie czepiałbym się gazika - jego właściciel to bardzo miły człowiek, który nie chodził w quazi-zandarmskim mundurze i pomógł nam spakowac i przewieźć po imprezie szpital, mimo że nie musiał.

pozdrow
Przemek kiler"
SRH Wrzesień 39
Napisano
Witam!
Jazlowiaku, z Twojego postu wnosze, ze alarm przedwczesny i rzeczonych zandarmow nie bedzie na Bzurze. Uff, ulzylo mi. Ale nie szkodzi, wytykania takich kwiatkow jak oni nigdy za wiele - ku przestrodze.

Spodnie byly naprawde bryczesami bez skorzanych lejow, czyli zasadniczo nie kawaleryjskie (zglebialem ten temat, bo nie wiedzialem jakich spodni szukac - jest o tym napisane bodajze u Medwicza , widac to tez na zdjeciach, np w ksiazce pamiatkowej wydanej ostatnio na jubileusz 15 lecia ZW (jest w BUW. Choc moze bywaly wypadki, kiedy zakladano tez spodnie z lejami do jazdy konnej - ale i tak zandarmi znad Bzury jechali gazikiem, nie konno:)

Co do kwestii: szable czy bagnety ew. kiedy jedne albo drugie, to jest spora zagadka :) Zwlaszcza w odniesieniu do podoficerow, szczegolnie starszych :) Zagadka tym wieksza, ze jak mowi Mama, Dziadek podobno mial kordzik (!!!)

Pozdrawiam!
Maciej Nowak
Napisano
A żeby rozwiać jak widzę nieuzasadnione obawy co niektórych, informuję że:

1. Na tegorocznej imprezie , zgodnie z życzeniem Organizatora czyli naszym, funkcje ochorony powinna pełnić Żandarmeria WP czyli czerwone berety".
Taką decyzję podjęliśmy na spotkaniu organizacyjnym w ostatnią sobotę i z takim wnioskiem wystapimy do MON jako współorganizatora imprezy. Mamy nadzieję na pozytywną odpowiedź.
Żadnych przebierańców" w roli żandarmów nie chcielibyśmy widzieć, chyba, że będą to rekonstruktorzy, a żandarmeria pre'1939 bedzie ujęta w scenariuszu imprezy.
A na razie nie jest.
W tym jednak wypadku bedziemy wymagali ubioru zgodnego z reglaminem z okresu II RP, a nie według własnego widzimi się".

2. Co do owych żandarmów, których tak niemiło wspominacie z roku poprzedniego to kolega Jazlowiak zaofiarował sie wykorzystać ich i ich entuzjazm w jakiś pożyteczny sposób, a co liczymy.

pozdrawiam
Napisano
2. Co do owych żandarmów, których tak niemiło wspominacie z roku poprzedniego to kolega Jazlowiak zaofiarował sie wykorzystać ich i ich entuzjazm w jakiś pożyteczny sposób, a co liczymy."

To niech kopią okopy przed imprezą :D
Napisano
akagi takie małe sprostowanie :-) nasze żetony noszą szkarłatne" berety, czerwone" raczej niech już zostaną u spadochroniarzy :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie