HU13ERT Napisano 30 Styczeń 2006 Autor Napisano 30 Styczeń 2006 Witam. Proszę o identyfikację symbolu na tej pieczęci.Za wszelką pomoc z góry dziękuję.Pozdrawiam. HU13ERT.
AMIGO Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 jeszcze jedno Krzyż i Miecz stosowano zamiennie wiec czy ktoś powie Krzyz lub Miecz nie popelni bledu :)
JoncaA Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 Z tą wzajemną zamiennością to trochę nazbyt, po mojemu, śmiała teza. A tarcza - jak tarcza, nic z tego nie wynika, a już z pewnością nie datowanie, bo pełno jest XIX-wiecznej ikonografii w tej manierze. No i jeszcze raz zapytam - a co z herbem Przegonia lub też Przeginia?
AMIGO Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 Tutaj mozna znaleźć herby z którymi mamy dylemat:)http://www.cyf-kr.edu.pl/%7Emxtopor/herbarz/herbarz/stronagl/hp/hp.html Jesli podajac link Łamie regulamin to przepraszam ale mamy do rozwiazania maly dylemat
rbl Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 cześć,to jest raczej miecz. zwróćie uwagę jak ma do góry zakrzywioną - zagiętą, jedną (prawą) cześć ramienia ibykrzyża"pozdr robal
getton Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Zagadka zasadniczo rozwiązana...Czasy zdaje się Księstwa Warszawskiego...Oczywiście że jest to miecz, bo masoni nie lubią krzyża...
JoncaA Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 wybacz Amigo, ale mam opory, żeby uznać te stronę za dobre żródło. Popularne - z pewnością, i chwała autorowi, ale nic więcej..
HU13ERT Napisano 30 Styczeń 2006 Autor Napisano 30 Styczeń 2006 Witam. Proszę o identyfikację symbolu na tej pieczęci.Za wszelką pomoc z góry dziękuję.Pozdrawiam. HU13ERT.
krzychuna5 Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 witam. zobacz hakas, że u Niesieckiego: miecz jest to czy krzyż? jeden podobny do drugiego. myślę, że jest to Ostoja.pozdrawiam. krzysiek.
hakas Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 Witaj Krzychuna. Bracie to może być odmiana. Zauważ , że w herbie jest krzyż a nie miecz. Pozdrawiam Hakas
JoncaA Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 a ja wcale nie chcę twierdzić, że to nie jest Ostoja, tyle że nie lubię pryncypialnie przesądzać. A faktem jest to, ze średniowieczne wyobrażenia zawierają krzyż ćwiekowy (stąd ta łatwość przejścia w miecz), a prof. Szymański wykrył krzyz łaciński dopiero w XVI wieku (fragment z kartuszem w murze zamkowym w Zatorze, monstrancja z 2-giej polowy XVI z Małogoszczy k. Jędrzejowa). A Ostoja od Przegini różni się tylko kolorem tarczy (choć jest też odmiana Przegoni z tarczą czerwoną), a klejnotu na tej pieczęci nie ma...
JoncaA Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 A ja bym się jeszcze kszynkę pozastanawiał - miecza tu nijakiego nie widać, a krzyż jest niewątpliwy. A Ostoja z krzyżem zamiast miecza owszem bywa, ale dość rzadko, a i wtedy krzyż najczęściej zakończony jest dołem w klin, jak do zaćwieczenia.....
JoncaA Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 ...herb znany od średniowiecza, a coś co się nie da jednoznacznie ocenić czy to krzyż czy miecz lub ewidentnie krzyż na paru zaledwie przykładach (obok wg stanu na wiek XVI). Więc jeśli nawet nazwać toto Ostoją odmienioną, to ciekawe by było się dowiedzieć czyja ona i od kiedy..
krzychuna5 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Herb Przegonia pochodzi z okresu Dynastii Piastów (data powstania w latach 1058-1072)i wywodzi się z herbu Ostoja. Na temat powstania tego herbu jest następująca legenda:Rycerz herbu Ostoja dowodził strażą przednią wojsk polskich na wyprawie przeciw Morawianom, którzy wtargneli w granice Polski . Kiedy Ostoja starł się z przeciwnikem, zauważył, że przeciwnik ma dużą przewagę. Wysłał zatem swych ludzi po posiłki i samotnie walczył, aż do nadejscia pomocy. W nagrodę do herbu dodano mu miecz nieotłuczony, a w klejnocie smoka. to tyle legenda.Najstarsza znana zapiska sądowa pochodzi z 1398 r.Herbem pieczętowało się 30 rodów, natomiast Ostoja bodajże przeszło 400.Reasumując: ważny jest teren znalezienia i ustalenie po właścicielach terenu, kto nimi zarządzał. wtedy być może rozwikłamy tą zagadkę.pozdrawiam. krzysiek.
JoncaA Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 ..a zresztą, czemu by to nie miała być Przegonia (Przegonia)?
JoncaA Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 .. jeśli się oczywiście upieramy ,ze miecz i krzyż to to samo..
krzychuna5 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 a ja się upieram przy Ostoja:)bardziej wiarygodnym herbarzem panie AMIGO będzie herbarz Niesieckiego. oto link do niego:http://www.wawrzak.org/herbarz_niesiecki/herbarzspistresci.htmpozdrawiam. krzysiek.
hakas Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 Getton!! Jacy masoni? Nie mieszaj hraldyki i blazonowania herbów z masonerią. Hakas
hakas Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Witaj Krzysztofie. To OSTOJA na beton btacie. A na pieczeci odmiana z krzyżem. W heroldii czsami opisy starsze podają krzyż a w opisie późniejszym to już miecz. Tak jest z OSTOJĄ. Pozdrawiam Hakas
Pytanie
HU13ERT
Witam.
Proszę o identyfikację symbolu na tej pieczęci.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam. HU13ERT.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.