Skocz do zawartości

zdjęcia przyprawiające o mdłości

Klaus BOLS

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Buahahahahahahahaaa...

A to dobre.

To ja też coś z podobnej bajki. Amerykańskie hełmy M1. Leżą tutaj takie sztuki co chodzą na aukcjach po 800 $.

Napisano

Z tym przetopem" to różnie bywało. Zapewne każdy amerykański chłopak kończąc wojnę w Europie zabierał ze sobą jakąś pamiątkę [patrz zdjęcie]. A po latach wymyślili Internet - żeby się tego pozbyć :)

Napisano
Spotkałem się z taką przetopową" historią:

W zamierzchłych czasach, do jednej z hut przywieziono transport złomu" na przetop. Były to...hełmy francuskie! (nie pamiętam czy 15 czy 26, których po wojnie trochę było). Zanim zdążyły wylądować w piecu, hutnicy wzięli sobie WSZYSTKIE na pamiątkę ;)
Napisano
Widziałem kiedyś jakąś sowiecką Kronikę Filmową - pokazywano dziesiątki wózków - z takim towarem - pchanych przez roboli do pieców :) I wszyscy uśmiechnięci !
Napisano
nie wiem na ile ta historia jest prawdziwa...
mam wojka na mazurach ktory prowadzi zlomowisko.kiedys bedac u niego zapytalem sie o jakies wehrmachty". odpowiedzial...
a wiesz z pol roku temu ludzie przynosili mi pelno niemieckich helmow z tarczami takimi po bokach,cala sterta tego byla ale juz wszystko z ktoryms transportem wyjechalo"
jezeli to prawda to az serce boli:(
pozdro
Napisano
oj gdyby miec namiary na te wszystkie smietniska" to od razu lepiej by sie zylo:D, ale niestety pozostalo nam sie tylko patrzec na stare fotografie.....:( łeeeee....
pzdr.
Dawid
Napisano
Wielu z Was zna ten link dobrze, ale dla tych, co go nie znają... trzymajcie szczęki na uwięzi :)

http://www.project-x.org.uk/armsdump.html
Napisano
swego czasu słyszałem historię, że podczas przejmowania Bornego przez samorząd jeden z urzędników odkrył magazyn z 20 tys. hełmów niemieckich trzymanych przez Rosjan dla słuzb pomocniczych na wypadek W. Ucieszył się że da się trochę zarobić na ... złomie i posłał to wszystko do huty. jak się dowiedział ile to warte sztuka to pił przez dwa tygodnie. Prawda to czy kolejan opowieść mchu i paproci".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie