Skocz do zawartości

Band of Brothers - wasze opinie

scapa flow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kawal dobrego kina (gra aktorow ok, efekty 10/10, klimat tez jets), ale zastanawia mnie co innego - DLACZEGO DOPIERO TERAZ TO OGLADASZ!!??? ;)

Swego czasu bylem tak tym zainteresowany, ze nawet kupilem sobie taka oto paczuszke - BoB Special Limited Edition, made in Korea, ponoc zrobili tego tylko 1000 zestawow, ale kto ich tam wie... Masa materialu dodatkowego (sylwetki aktorow, making of, dziennik dzien po dniu" na planie itp), mapy, ulotki reklamowe etc.

Pozdrawiam

Napisano
Znam ten bol :/ Ale jak juz go troche wygospodarujesz to koniecznie obejrzyj wszystkie dodatki na 6. plycie - warto

Pozdrawiam
Napisano
czy myslimy o tym samym filmie (10 odcinków kompania braci )
dla mnie film rewelacyjny ogladalem po kilka razy i jeszcze czasami wracam do niego ale co do rezyserii S. Spielberg to sie mylisz

http://film.onet.pl/9100,,Kompania_braci_serial,film.html
sachaj
Napisano
Piękne, wiekopomne, propagandowe dzieło judeoamerykańskiej kliki. Liczne sceny przedstawiające dzielnych BOYS, którzy mimo poważnych obrażeń zrywają się ze szpitali walczyć o ich Country (mimo że Country jest wiele mil away), przeraźliwe, przeokrutne, nieraz dochodzace nawet do -10(!!!) stopni celsjusza MROZY pod Bastogne, legenda o dzielnym i krnąbrnym McAuliffe'ie i jego Nuts'ach" powtarzana do wyrzygania przy każdej okazji... Ach i och! Nic tylko oglądać!

Sto-Pierw-Sza! Sto-Pierw-Sza! Sto-Pierw-Sza!

Ładunki emocjonalne jakie niesie ze sobą ten film, po stokroć silniejsze od ładunków wybuchowych użytych przy jego produkcji, powodowały, że kilkukrotnie podczas seansu, mimowolnie zrywałem się z fotela z okrzykiem BIJ SZWABA!"

Osobiście najbardziej demoluje mi nerki scena, kiedy dzielny BOY daje holenderskiemu chłopcu czekoladę. Ojciec chłopca mówi Jeszcze nigdy w życiu nie jadł czekolady...", a do tego gra tak rzewna muzyczka autorstwa świętej pamięci Kamena, że łzy same się cisną do oczu. Mamo! Ja też chcę taką prawdziwą, amerykańską czekoladę!

Film zrobiony przyzwoicie, ale tylko dlatego, że jedynie Amerykanów stać na kręcenie takich fajerwerków. Reszta, to już tylko słodkie, amerykańskie pierdzenie...
  • 2 weeks later...
Napisano
witam
jeżeli macie ochotę to możecie kupić całość na dvd - specjalne wydanie dostępne w każdym mediamarkecie za jedyne 230 zł :(((
Napisano
Jednak mimo kilku przesłodzonych" elementów, serial ten obejrzałem z przyjemnością. I gdyby nie cena, to pewnie znalazłby się u mnie na półce ;)
No ale to chyba przypadłość i zarazem przywilej producenta, czyli asi zawsze górą" i ylko wróg jest zły". No i w amerykańskich filmach jeszcze dochodzi element walki o wolność i demokrację", od którego niekiedy rzygać się chce.
Ja mam na to taki sposób, że oglądając taki film nastawiam się na efekty specjalne, dźwiękowe i dynamikę akcji, a te inne słodkości wpuszczam i wypuszczam bez głębszego przetwarzania" ;)
Czy są wogóle filmy wojenne eutralne" pokazujące wojnę w formie realacji i bez gloryfikacji którejś ze stron? Bo te które przychodzą mi do głowy to Żelazny krzyż" i Kiedy umilkną działa"...
  • 10 months later...
Napisano
zaciekawila mnie scena z drugiego odcinka gdy wsrod niemieckich jencow znalazl sie amerykanin ktorego rodzina z pochodzneia niemiecka postanowila wrocic do niemiec w czasie wojny a on wstapil do armii niemieckiej ciekawe czy w Polsce tez w niektorych budzila sie krew aryjska i dobrowolnie przechodzili na strone wroga pozdrawiam
Napisano
Serial jest wart rzucenia okiem chocby ze względu na wspaniałe zdjęcia. Owszem wiele prawdy jest w tym co napisał mr2z, ale tak to już jest, że zwykle producent posiada pewne skłonności. Cóż to w końcu amerykański film. Na pewno dopieszczony detalami i świetnie nakręcony. Warto przeczytać książkę Ambrose'a - sporo w serialu pogubiono.

Dla porównania warto obejrzeć rosyjski Sztrafbat" z 2004 roku - taka 11-odcinkowa rosyjska kompania braci, a dokładniej batalion karny. Kręcone podobnie, tyle że upojne motywy są zupełnie inne. Mamy np. prawosławnego popa, który o dziwo walczy ramię w ramię z krasnoarmiejnymi bojcami o Rosiję i praży z mosina ile wlezie w germańca. Ba praży także z maksima, rusznic i wszystkiego. A na koniec jak już wszyscy padli to doznaje widzenia. Motyw mnie zniszczył ;)
Napisano
apropo niemców wracających z obczyzny do fatherlandu by walczyc dla adolfa. taki sam motyw był w Das boot" młody porucznik, pan pierwszy" przyjechał az z meksyku by walczyc w ubootwaffe

pozdro
Napisano
mnie w filmie tylko razi miejscami cowboyskość" zolnierzy amerykańskich i ten ich patos. Ale nie znam sie na mentalności amerykanów, wiec może oni naprawde tacy sa nie tylko w filmach

pozdro
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie