kat Napisano 27 Styczeń 2006 Autor Napisano 27 Styczeń 2006 Witam!na Axis History Forum http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=91293&postdays=0&postorder=asc&start=165 zostało zamieszczone zdjęcie, które zostało rzekomo zrobione w Warszawie. Czy ktoś może mi zidentyfikować wojskowego na zdjęciu obok Himmlera. Jeśli się nie mylę na zdjęciu oprócz Niemców są również polscy granatowi policjanci", ale kim jest wojskowy z brodą?.Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc
pik78 Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Nie to jest ciekawe jednak! Zobaczcie nie ma nogi ani protezy nawet o kulach nie jest ,a dziarsko pomyka obok fryca :oTen wojskowy to moze niejaki Szpicbrodka :Dpzdr
pik78 Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Według mnie jest to komendant głowny Strazy granicznej gen brygady Walerian Czuma ,pelniacy obowiazki d-cy obrony Warszawy ,pozniej obroną chyba dowodzil gen Rómell ,nie mylic z Erwinem :Dto tyle co wymyslilem pzdr
coe Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 A czemu niby rzekomo?Wbrew powszechnemu dzisiaj mniemaniu przedwojenną Polskę aż do przełomu 1938/39 łączyły z hitlerowskimi Niemcami dość serdeczne stosunki. O częstych wizytach hitlerowskich dygnitarzy na polowaniach w Białowieży nie trzeba chyba przypominać. Również polska akcja na Zaolziu była konsultowana i koordynowana z Niemcami.Jeśli usystematyzować stosunki przedwojennej Polski z jej sąsiadami od najlepszych do najgorszych, to wyglądało to tak:1.Rumunia2.Niemcy3.Związek Sowiecki4.Czechosłowacja5.Litwa - z tym państwem w ogóle nie utrzymywaliśmy żadnych stosunków.
grba Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Gen. Józef Kordian-Zamorski (1890–1983), generał, legionista, szef sztabu Komendy Głównej POW, w latach 1935–39 komendant główny Policji Państwowej, we wrześniu 1939 ewakuował Policję do Rumunii i na Węgry, następnie w Palestynie, komendant Ośrodka Zapasowego Samodzielnej Brygady Strzelców, po II wojnie światowej w W. Brytanii.
kat Napisano 27 Styczeń 2006 Autor Napisano 27 Styczeń 2006 Dzięki grba!Mam wobec tego pytanie czy to zdjęcie zostało faktycznie wykonane w Warszawie? A jeżeli tak to z jakiej okazji? Czy Himmler składał oficjalne wizyty państwowe w Polsce?Pozdrawiam
yorik Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Kat pojęcie granatowi policjanci" przed wojną nie istniało. Co najwyżej policjanci lub funkcjonariusze Policji Państwowej.Coe a Łotwie coś Ci wiadomo?A tak BTW jak wyobrażasz sobie wizytę dygnitarza sąsiedniego potężnego i groźnego kraju? Miał na dworcu w Warszawie jeść fasolkę po bretońsku i zagryzać bułką? Przecież są protokoły dyplomatyczne.A na polowania po wojnie też przyjeżdżali zagraniczni notable. To nie wymysł sanacyjnej" Polski tylko ogólnie przyjęta metoda załatwiania spraw. A że nie wyszło...
kat Napisano 27 Styczeń 2006 Autor Napisano 27 Styczeń 2006 Yorik napisałem o granatowych policjantach" ponieważ osoba, która zamieściła to na AHF napisała, że zdjęcia pochodzą z 1940 r. Źródłem zdjęcia jest e-bay dlatego napisałem, że rzekomo w Warszawie, na e-bayu często zdarzają się błędne opisy zdjęć.
grba Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Fot. nr 2 - Ribbentrop min. spraw zagr. III Rzeszy był z wizytą w Warszawie pod koniec stycznia 1939. Fotografia została wykonana przy nieistniejącym obecnie Pałacu Saskim, w którego środkowej kolumnadzie był i jest grób nieznanego żołnierza.Fot. nr 1 - wykonana podczas wizyty szefa niemieckiej policji Himmlera w Warszawie w lutym 1939. Himmler przyjechał na zaproszenie Kordiana-Zamorskiego.
grba Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Nie potrafie powiedzieć kim jest polski generał, który towarzyszy Ribbentropowi; kawał byka" za nimi w mundurze niemieckiego dyplomaty to ambasador III Rzeszy w Warszawie Hans von Moltke. Dokładna data wizyty to 25-27 stycznia 1939.
yorik Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Na zdjęciu z von" Ribbentropem widać jeszcze dwóch dyplomatów III Rzeszy stojących pod cokołem księcia Józefa. W oddali prz samochodzie widać chyba dziennikarza lub fotografa szykującego aparat z lampą ( a może zrobił już zdjęcie...).W tle Europejski" i kawałek Krakowskiego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.