01111977 Napisano 23 Styczeń 2006 Autor Napisano 23 Styczeń 2006 Witam.Czy ktos posiada wykaz placowek 'gestapo'w krakowie podczas okupacjii?Pytam poniewaz moj kolega twierdzi iz mieszkanie ktore wynajmuje w starej kamienicy przy ulicy Paulinskiej(Kazimierz) bylo zajmowane przez w/w.Ponadto sciany w najwiekszym pokoju wyja jak opetane w czesci podsufitowej.Potwierdzenie iz istotnie lokal byl w rekach panow w czarnych mundurach moze byc sygnalem do 'malego remontu'....:)Pzdr
mike110 Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Hmmm... Sciany w najwiekszym pokoju wyja jak opetane w czesci podsufitowej".Co masz dokładnie na myśli? Wyją same z siebie, czy pod wpływem wiatru itp?Pozdrawiam z zaciekawieniem.
idiota Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 ma pewnie na myśli duchy, zjawy i potępione dusze :)))piszczała mu piszczydawniej tynk na suficie robiono na słome wiązaną drutem i pewnie to piszczypoza tym instalacja el. często była w metalowej otulinie.A;e sam myślałem, że chodzi o to pierwsze :)hehe, duchypozdro
driver81 Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 ...a moze ów kamienica byla remontowana - wzmacniama i zamaista skarbów piszczy żelbet :)))
01111977 Napisano 24 Styczeń 2006 Autor Napisano 24 Styczeń 2006 Bralismy wszelkie te opcje pod uwage.dlatego wlasnie nikt jeszcze nie ryzykowal kucia scian.Rzecz w tym ze po opukaniu kwadratu pol metra kwadratowego wydaje sie jakby byla tam nisza.nie ma tam prawa byc przewodu wentulacyjnego.kable owszem ale daja inny sygnal.Piszczenie to oczywiscie sygn.wykrywacza metali ktory na moje ucho wskazuje cos wiekszego....
Cronos Napisano 24 Styczeń 2006 Napisano 24 Styczeń 2006 ...i co my ci na forum mamy zgadnąć co masz w ścianie?? sprawdz i sie potem pochwal ... sprawa zakonczona:)
walker 1 Napisano 24 Styczeń 2006 Napisano 24 Styczeń 2006 ja bym kuł! żebyś tylko kamienicy nie zawalił jak w filmie SKARB"
driver81 Napisano 24 Styczeń 2006 Napisano 24 Styczeń 2006 ...zgadzam sie z Cronos`em,podeslij jakies fotki czy cos to moze i powiem czy nie zawalsiz kamienicy i jak ja to widze, znam sie troche na tym w sumie :)
SZZ Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Może w niszy czeka na odkrywcę czyjaś teściowa;)
01111977 Napisano 25 Styczeń 2006 Autor Napisano 25 Styczeń 2006 Panowie!!:) hehe ja wyraznie przeciez prosilem o ewentualne potwierdzenie ze na ulicy paulinskiej w Krakowie w czasie okupacjii znajdowaly sie biura gestapo.Jesli tak i bede mial pewnosc to uda mi sie byc moze namowic wlasciciela na rozwalke w i rozwalanie scian co jak wiecie latwo wyjasnic facetowi a nieco trudniej wlascicielowi kamienicy,zonie i sasiadom.:)Wykrywacz z dyskryminacja metali kolorowych tez moglby byc dobrym argumentem gdyby dal jakis sygnal..
whatfor Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Siedziba krakowskiego Gestapo była przy ul. Pomorskiej.
Cronos Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Może tam pomieszkiwał jakś bogaty Żyd i w czasie wojny schował cały majątek zamurowując go w ścianie?? też możlwe....
01111977 Napisano 26 Styczeń 2006 Autor Napisano 26 Styczeń 2006 Whatfor..serdecznie dziekuje.P.s twoja stronka jest 'The best':)
whatfor Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 doskonałość jest tym, czego moim stronom najbardziej brakuje :)Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o krakowskim Gestapo poszukaj książki: Józef Bratko Gestapowcy"
01111977 Napisano 26 Styczeń 2006 Autor Napisano 26 Styczeń 2006 Dzieki.Poszukam.Dobry jest rowniez Karl Grunberg i jego ksiazka 'gestapo'ale niestety tej informacjii tam nie znalazlem.Wracajac do stronki to jest'almost the best':)
Lokomotywa Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 całe archiwum krakowskiego gestapo i kripo ,łącznie z kartotekami konfidentów i donosicieli odnaleziono po wojnie w piecu cegielni we wsi Czerwona Woda kolo Bolesławca
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.