Skocz do zawartości

Biura gestapo w Generalnej guberni.

01111977

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Czy ktos posiada wykaz placowek 'gestapo'w krakowie podczas okupacjii?Pytam poniewaz moj kolega twierdzi iz mieszkanie ktore wynajmuje w starej kamienicy przy ulicy Paulinskiej(Kazimierz) bylo zajmowane przez w/w.Ponadto sciany w najwiekszym pokoju wyja jak opetane w czesci podsufitowej.Potwierdzenie iz istotnie lokal byl w rekach panow w czarnych mundurach moze byc sygnalem do 'malego remontu'....:)Pzdr
Napisano
Hmmm... Sciany w najwiekszym pokoju wyja jak opetane w czesci podsufitowej".
Co masz dokładnie na myśli? Wyją same z siebie, czy pod wpływem wiatru itp?
Pozdrawiam z zaciekawieniem.
Napisano
ma pewnie na myśli duchy, zjawy i potępione dusze :)))

piszczała mu piszczy

dawniej tynk na suficie robiono na słome wiązaną drutem i pewnie to piszczy
poza tym instalacja el. często była w metalowej otulinie.

A;e sam myślałem, że chodzi o to pierwsze :)
hehe, duchy
pozdro
Napisano
Bralismy wszelkie te opcje pod uwage.dlatego wlasnie nikt jeszcze nie ryzykowal kucia scian.Rzecz w tym ze po opukaniu kwadratu pol metra kwadratowego wydaje sie jakby byla tam nisza.nie ma tam prawa byc przewodu wentulacyjnego.kable owszem ale daja inny sygnal.Piszczenie to oczywiscie sygn.wykrywacza metali ktory na moje ucho wskazuje cos wiekszego....
Napisano
...zgadzam sie z Cronos`em,
podeslij jakies fotki czy cos to moze i powiem czy nie zawalsiz kamienicy i jak ja to widze, znam sie troche na tym w sumie :)
Napisano
Panowie!!:) hehe ja wyraznie przeciez prosilem o ewentualne potwierdzenie ze na ulicy paulinskiej w Krakowie w czasie okupacjii znajdowaly sie biura gestapo.Jesli tak i bede mial pewnosc to uda mi sie byc moze namowic wlasciciela na rozwalke w i rozwalanie scian co jak wiecie latwo wyjasnic facetowi a nieco trudniej wlascicielowi kamienicy,zonie i sasiadom.:)Wykrywacz z dyskryminacja metali kolorowych tez moglby byc dobrym argumentem gdyby dal jakis sygnal..
Napisano
doskonałość jest tym, czego moim stronom najbardziej brakuje :)
Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o krakowskim Gestapo poszukaj książki: Józef Bratko Gestapowcy"
Napisano
Dzieki.Poszukam.Dobry jest rowniez Karl Grunberg i jego ksiazka 'gestapo'ale niestety tej informacjii tam nie znalazlem.Wracajac do stronki to jest'almost the best':)
Napisano
całe archiwum krakowskiego gestapo i kripo ,łącznie z kartotekami konfidentów i donosicieli odnaleziono po wojnie w piecu cegielni we wsi Czerwona Woda kolo Bolesławca

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie