hirogen Napisano 5 Marzec 2008 Napisano 5 Marzec 2008 Witam ja mam na swoim poście zamieszczone foto części ckm-u jest widoczny oryginalny kolor co był cały malowany ckm chłodnica też była tego koloru pozdrawiam.
musamman2 Napisano 5 Marzec 2008 Napisano 5 Marzec 2008 Panowie, nie chcę się wymądrzać, ale mam kawałek oryginalnej taśmy od wz.30 i nie ma ona koloru białego, tylko khaki. Została wyprodukowana w zakładzie PASAMON w Bydgoszczy. Pozdro.
MAB Napisano 8 Sierpień 2008 Napisano 8 Sierpień 2008 Pozwalam sobie dodać nowy post w tym wątku, żeby nie dublować tematów...Jak wiadomo obsługa ciężkiego karabinu maszynowego składała się z 7 ludzi (karabinowy, celowniczy, taśmowy, dwóch amunicyjnych, pomocniczy oraz biedkowy).Ich rola w walce jest oczywiście jasno sprecyzowana w znanym mi stosownym regulaminie piechoty.Czy jednak posiada ktoś może informacje dotyczące ich wyposażenia?W jaki sposób przenoszone były takie elementy jak np. busola, dalmierz, niezbędnik, etc.?Jakie było uzbrojenie poszczególnych żołnierzy (kto posiadał pistolet, a kto karabinek)?Czy w czasie walk wrześniowych obsługa miała już nowe sorty mundurowe (sukienne lub drelichowe kurtki nowego typu) oraz wyposażenie (torby na maski zamiast puszek, chlebaki ostatniego wzoru, hełmy wz. 31, etc.)?Pzdr., Mariusz
kolekcj Napisano 8 Sierpień 2008 Napisano 8 Sierpień 2008 Może te zdjęcia coś wyjaśniąhttp://www.buka.livenet.pl/snews/zdjecia/szkola_karabinow_maszynowych/
Gebhardt Napisano 8 Sierpień 2008 Napisano 8 Sierpień 2008 Ano juz to gdzies bylo ale tak z pamieci: Obsluga km'u na biedce skladala sie z 8 nie 7 ludzi - bylo 2 woznicow: biedki pod km i biedki amunicyjnej. Etatowo karabinowy, celowniczy i tasmowy byli uzbrojeni w pistolety, reszta w kbk. Sa poszlaki ze karabinowy mial toporek zamiast lopatki piechoty. Karabinowy ponadto mial lornetke, blok meldunkowy i bodajze busole kieszonkowa. Po zdjeciu kmu i amunicji z biedki tornistry obslugi szly na biedke. Karabinowy zabieral niezbednik i skrzynke amunicji. Celowniczy - km i ewentualnie celownik-katomierzTasmowy - podstawe.Pomocniczy - wodnik, skrzynke amo i wsadzal sobie weza za pas. Amunicyjni - po dwie skrzynki amo. Moglem sie pomylic jesli chodzi o wodnik, niezbednik i waz miedzy karabinowym i pomoczniczym. Helmy i sorty byly takie jak w reszcie oddzialu tzn jakie zalezalo od tego do jakiego baonu/pulku delikwent nalezal a nie od funkcji. W niektorych pulkach w okresie miedzywojennym kompanie ckm byly wyposazone w dlugie buty/saperki. Czy ten zwyczaj dotrwal do wojny trudno powiedziec. Busole kierunkowe byly wyposazeniem oficerow. Dalmierze i katomierze-busole byly wyposazeniem obserwatorow w pocztach dowodcow plutonow i kompanii.
MAB Napisano 11 Sierpień 2008 Napisano 11 Sierpień 2008 Dokładnie oto chodziło.Bardzo dziękuję panowie!Pzdr., MariuszPs. Czy orientujecie się może jeszcze jakie stopnie nosili poszczególni żołnierze obsługi?
Gebhardt Napisano 12 Sierpień 2008 Napisano 12 Sierpień 2008 I widac na zdjeciu ze stronki podanej przez Kolekc czesto powtarzajaca sie ciekawostke ze zolnierze wyposazeni w pistolety, jednak mieli bagnety. Na zdjeciu wystepuje ckm Maxim i roznica w obsludze tegoz byla taka ze podczas przenoszenia rokladano sanki na plask i celowniczy i tasmowy prznosili calosc jak nosze albo nawet nioslo km 3ch lub 4ch obslugi.
MAB Napisano 12 Sierpień 2008 Napisano 12 Sierpień 2008 W bagnet często wyposażany był również celowniczy RKM-u.
atyl Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Na mój gustKarabinowy- kapral służby zasadniczej lub nadterminowy, plutonowy to juz trochę za dużo- to zawodowy z samodzielną funkcją zastepcy dcy plutonu, lub dowódcy kilku ckm przydzielonych np do plutonu piechoty.celowniczy- strzelec/ starszy strzelec (starszego rocznika służby zasadniczej), sporadycznie kapral (np z mobilizacji)Taśmowy, amunicyjni,woźnice, gońcy -strzelcydalmierzysta- jak celowniczy
clower Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Wyszperane w necie. Może się na coś przyda.http://softland.com.pl/aerojac/dane/ckmwz30.htmlhttp://softland.com.pl/aerojac/dane/antykwariat/ckmwz30.djvuPzdr.
Gebhardt Napisano 14 Sierpień 2008 Napisano 14 Sierpień 2008 Atyl Karabinowy byl normalnie kapralem (tak wynika ze spisow imiennych ktore posiadam - reszta obslugi szeregowcy. Dalmiercy byli, o ile pamiec nie myli, podoficerami (chyba kapralami). Dokladnie co i jak, moze da sie wydusic z Podrecznika dowodcy plutonu strzeleckiego. Pare kmow przydzielonych byloby dowodzone przez oficera bo plutony kmow liczyly 3 kaemy. Pluton na biedkach na ogol dzialal jako calosc, plutony na taczankach, czesto pojedynczymi kaemami (byla to wlasciwie obrona plot baonu). Takze 'druzyn' ckm prawie w WP nie bylo - wlasciwie z pamieci to tylko w pulkach zmotoryzowanych i mimo ze faktycznie byly to druzyny (po jednej w kazdym szwadronie liniowym) dowodzone przez podoficerow (plutonowych) formalnie nazywaly sie 'plutonami'.
MAB Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Panowie, jeszcze jedno pytanie.Pilnie poszukuję regulaminowych komend wydawanych obsłudze CKM-u.W regulaminie dotyczącym kompanii karabinów maszynowych takowych niestety nie znalazłem.Może ktoś je zna, albo mógłby mi powiedzieć gdzie (w jakim regulaminie) ich szukać.
Gebhardt Napisano 12 Wrzesień 2008 Napisano 12 Wrzesień 2008 MAB - rezultaty poszukiwan w moich zbiorach mizerne. Najblizsze to znalazlem w Reg Kaw 1938, Cz 1 Tom II: Musztra oddzialow. Tam mamy rozkazy:Postawa - lezacPostawa - siedzacPostawa - kleczacLotnik - nastawKawaleria z przodu (z boku etc)PostawNty karabin - kierunek....... - marszPodzialka...... nastawChyba musisz znalezc odpowiednik piechotny tego regulaminu. Sprobuj w wyszukiwarce regulaminow na stronce CBW na poczatek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.