Skocz do zawartości
  • 0

Ersatz do Manlichera???

artur23_2005

Pytanie

Napisano

Witam.Oto bagnet,który wpadł mi w ręce.Bagnet od Grasa model 1874 z jelcem zastępczym od Manlichera 1895.Głownia ma napis Usine de Stayer 1876,austryjackie bicia,austryjacka żabkę i polską farbę khaki na pochwie!!!Nie znalazłem go w żadnej literaturze.Czy ktoś może widział gdzieś coś podobnego???

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wz.1878 przeznaczony do karabinu Kropatschek wz.1878 produkowany w Austrii dla Francji, gdzie był używany w marynarce wojennej. róznił sie od wzoru 1874 srednicą pierśienia jelca (18mm) i kształtem rekojeści (prosta linia grzbietowa). niezły bagnecik. gratulacje!!!!!
Napisano
bardzo dziękuję za odpowiedż,ale niestety to nie to.Mam tą literaturę.Wew. śred. to 15 mm,typowa dla Manlichera,podobnie jelec,identyczny jak w niektórych zast. austryjakach ,zawijany z blachy.
Napisano
Witam . Artur23 , gratuluje bagnetu , też zbieram pogrzebacze" , - jakbyś chciał sprzedać bardzo chętnie na niego reflektuje .A msasz jeszcze inne ciekawostki z bagnetów- chętnie obejrzę ? Pozdrawiam .
Napisano
Witam . Jest to przeróbka grasa 1874 , do mannlichera 1895 . Górna częsć rękojeśći jest w nim sfrezowana , jelec jest wykonany z płaskownika - moim zdaniem jest to przeróbka warsztatów pułkowych- też takiego nigdzie nie widziałem . Jak masz możliwośc spróbuj założyć ten bagnet na karabin ( bagnet będzie trochę latał - prowadnica w mannlicherze jest trochę mniejsza niż w grasie.Farba jest O.K ale niekoniecznie polska - austryjacy też stosowali podobną farbę ( czesi po I wojnie też) khaki . Pozdrawiam .
Napisano
Witam.Serdecznie dziekuje.Wreszcie konkretna odpowiedż.Miałem podobne przypuszczenia.Co do farby to nie mam 100 procent pewnosci czy to polska czy też austryjacka,ale wiem ,że był po I WŚ w armii polskiej.Bagnet pochodzi z pewnego żródła.Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie