kassperidus Napisano 22 Styczeń 2006 Napisano 22 Styczeń 2006 co do tabliczki na tylnym błotniku - Gleiwitz to oczywiscie Gliwice a Kronprinzenstrasse to obecna ulica Jagiellońska ( znam b.dobrze Gliwice ) i napewno nie jest to adres producenta motocykla a tylko serwisu czy sprzedawcy (Kundendienst - zakład usługowy) pozdr - kass
Boruta Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 Chciałbym mieć takie coś, szkoda, że bez silnika, pewnie tak, jak piszesz, Villers.Pozdrawiam
marop Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 Przypomina jedną z popularnych setek, rama podwójna ,polska lampa Marciniaka..
pająk Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 Hm, dykta chyba miała masywniejszy bagażnik i inną puszkę narzędziową (fot.). Trudno odpowiedzieć coś na szybko... Charakterystyczny jest wygięty" przedni widelec, większość motocykli ma proste. Czy Glewitz" to Gliwice?Nie kojarzę, żeby coś tam było produkowane, chyba że części.Naprawdę nie mam pomysłu co to za sprzęt - ale być może coś ciekawego. P.S. Ty to chcesz kupić czy sprzedać?
pająk Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 Ups, przepraszam, wrzuciłem nie tę fotkę. W każdym razie dekawek jest sporo na sieci i można porównać.
marop Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 ..na tylnym błotniku niemiecka tabliczka , malowany na czarno z niebieskimi szparunkami..
marop Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 ..brak silnika.Prawdopodobnie Viliersa (tak myslę),dwa wydechy,koła 19-tki
marop Napisano 17 Styczeń 2006 Autor Napisano 17 Styczeń 2006 Właśnie trafia mi się okazja kupna.Napewno ten motocykl nie ma nic wspólnego z DKW.Tak nawiasem mówiąc to wiele elementów tego motocykla jest podobnych do motocykli innych marek np.:przednie zawieszenie do Moja-różni się mocowaniem lampy (na początku myślałem że obciete ,ale wytłoczki w zawieszeniu są pełne , a nie jak w Moj-u -wycietea więc odpada ,lampa 100% polska.Na błotniku skrót firmy Fischel & Sachs , lecz przejżałem katalogi modeli tej firmy i nic takiego nie ma.Raczej nie wygląda to na jakiegoś składaka z epoki.Motocykl jest na Sląsku więc trop z Gliwicami może być dobry - może był karosowany przez firmę F&S,a osprzęt polski??Cały czas liczę na pomoc-za wszelkie informacje wielkie dzięki.Pozdr..
marop Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 Tylna lampa Hella,opony continental-made in germany deutsches fabrika.
marop Napisano 19 Styczeń 2006 Autor Napisano 19 Styczeń 2006 Dodaję jeszcze zdjęcie charakterystycznej górnej częsci zawieszenia.
pająk Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 Nooo... przód (a właściwie przody) od MOJ-a miały inne przetłoczenia. Ale chciałoby się, żeby to było coś polskiego :) Kto wie?Próbowałem coś dopasować z książki J. Tarczyńskiego Polskie Motocykle 1918-1945" (III wydanie) ale nic nie znalazłem. Szczególnie tylny bagażnik mi nie pasuje. W każdym razie kupuj, myślę że warto - cokolwiek by to nie było. A może jakaś prywatna produkcja z importowanych części i pod własną marką? Ciekawe by to było...
Pytanie
marop
CO to za motocykl?
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.