yossarian Napisano 10 Styczeń 2006 Autor Napisano 10 Styczeń 2006 Witam.Znalazłem kiedyś taki oto bagnet.Może ktoś wie od jakiego karabinu jest to bagnet, jak stary jest oraz jaką przedstawia wartość (jeżeli przedstawia jakąkolwiek)?Pozdrawiam.
yossarian Napisano 10 Styczeń 2006 Autor Napisano 10 Styczeń 2006 Witam.Znalazłem kiedyś taki oto bagnet.Może ktoś wie od jakiego karabinu jest to bagnet, jak stary jest oraz jaką przedstawia wartość (jeżeli przedstawia jakąkolwiek)?Pozdrawiam.
koń Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 Z rękojeścią w całości miał ponad 60 cm długości.Z Poważaniemkoń.
fanatyk6 Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 tak jesli chodzi o bagnety z przykadowo kampanii wrześniowej czy lat okupacji niem to w miarę jasne skąd się tam wzięły. ciekawi mnie szczególnie dlaczego u chłopów można znależć tyle bagnetów I wojennyh (98/05; M71; zastępczaki) w wersjah bojowych a nie dla weteranów (czyli paradnych)? chyba nie wszyscy zdawali bagnety...
fanatyk6 Napisano 11 Styczeń 2006 Napisano 11 Styczeń 2006 M 71 wprowadzony do urzycia 22 marca 1872 r. W IWS uzywany w oddziałach Landsturmu i służby rekruckiej. wartosc raczej sentymentalna, ale chyba o to hodzi w naszym hobby no nie...
yossarian Napisano 14 Styczeń 2006 Autor Napisano 14 Styczeń 2006 Dzieki wszystkim za pomoc,dalej poszukam sam.Może ktoś dysponuje zdjeciem tgo NARZEDZIA w stanie nienaruszonym.Nie mogłem nigdzie znalesc.Swoją drogą ciekawe skąd sie wzioł na lubelszczyżnie{okolice Dęblina}I TO NA MOIM PODWÓRKU.POZDRAWIAM
yasioo Napisano 25 Lipiec 2007 Napisano 25 Lipiec 2007 Koło wsi mogło też być pierwszowojenne pobojowisko, w chałupie mogło kwaterować wojsko, wiele opcji.
fanatyk6 Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 stan prawie nie naruszony... mój to pewnie pamiątka ze służby wojskowej. żołdak pomyślał że mu sie przyda i zawinął :) .
fanatyk6 Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 ten pod 2 i 3. swoją drogą to ktoś wie czy niemieaszki po odbytej służbie w woju musieli oddawać bagnety czy mogli je zabrać (w okolicznych wsiah jest sporo tego typu zabawek z I WS.)?
yossarian Napisano 14 Styczeń 2006 Autor Napisano 14 Styczeń 2006 Dzieki za zdjecia.Co do mojego bagnetu, to mam 2 wersje co do pochodzenia.1.Jeden z moich przodkow odsłużył w carskiej armi 25 l.2.Inny członek mojej famili zosatał wywieziony na roboty do reichu, skąd uciekł. Ale z taką szabla pod pachą...? Pmiątka....?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 15:20 16-01-2006
Cyrograf15 Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 Te bagnety często występują w wrsji pamiątkowej dla weteranów. Zwykle nie mają prowadnic i zbrocza a jedynie atrape sprężyny. Bojowe były zdawane.Wojtek
01dalton Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 Witam . Wiekszośc bagnetów które są na wsi pochodzi z pobojowisk w okolicy , np. we wrześniu 1939 roku często się zdażało że polscy żołnierze po rozbiciu ich oddziału zostawiali całe uzbrojenie umundurowanie i wyposażenie u chłopa w zamian za ubranie cywilne .Pozdr.
Pytanie
yossarian
Witam.
Znalazłem kiedyś taki oto bagnet.
Może ktoś wie od jakiego karabinu jest to bagnet, jak stary jest oraz jaką przedstawia wartość (jeżeli przedstawia jakąkolwiek)?
Pozdrawiam.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.