Skocz do zawartości
  • 0

Co to za bagnet?

yossarian

Pytanie

Napisano

Witam.
Znalazłem kiedyś taki oto bagnet.
Może ktoś wie od jakiego karabinu jest to bagnet, jak stary jest oraz jaką przedstawia wartość (jeżeli przedstawia jakąkolwiek)?
Pozdrawiam.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Znalazłem kiedyś taki oto bagnet.
Może ktoś wie od jakiego karabinu jest to bagnet, jak stary jest oraz jaką przedstawia wartość (jeżeli przedstawia jakąkolwiek)?
Pozdrawiam.

Napisano
tak jesli chodzi o bagnety z przykadowo kampanii wrześniowej czy lat okupacji niem to w miarę jasne skąd się tam wzięły. ciekawi mnie szczególnie dlaczego u chłopów można znależć tyle bagnetów I wojennyh (98/05; M71; zastępczaki) w wersjah bojowych a nie dla weteranów (czyli paradnych)? chyba nie wszyscy zdawali bagnety...
Napisano
M 71 wprowadzony do urzycia 22 marca 1872 r. W IWS uzywany w oddziałach Landsturmu i służby rekruckiej. wartosc raczej sentymentalna, ale chyba o to hodzi w naszym hobby no nie...
Napisano
Dzieki wszystkim za pomoc,dalej poszukam sam.Może ktoś dysponuje zdjeciem tgo NARZEDZIA w stanie nienaruszonym.Nie mogłem nigdzie znalesc.
Swoją drogą ciekawe skąd sie wzioł na lubelszczyżnie{okolice Dęblina}I TO NA MOIM PODWÓRKU.
POZDRAWIAM
Napisano

ten pod 2 i 3. swoją drogą to ktoś wie czy niemieaszki po odbytej służbie w woju musieli oddawać bagnety czy mogli je zabrać (w okolicznych wsiah jest sporo tego typu zabawek z I WS.)?

Napisano
Dzieki za zdjecia.
Co do mojego bagnetu, to mam 2 wersje co do pochodzenia.
1.Jeden z moich przodkow odsłużył w carskiej armi 25 l.
2.Inny członek mojej famili zosatał wywieziony na roboty do reichu, skąd uciekł. Ale z taką szabla pod pachą...? Pmiątka....?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 15:20 16-01-2006
Napisano
Witam . Wiekszośc bagnetów które są na wsi pochodzi z pobojowisk w okolicy , np. we wrześniu 1939 roku często się zdażało że polscy żołnierze po rozbiciu ich oddziału zostawiali całe uzbrojenie umundurowanie i wyposażenie u chłopa w zamian za ubranie cywilne .Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie