Netcom Posted June 3, 2003 Author Share Posted June 3, 2003 Czy ktos wie co oznacza r.mog." pod pomniczkiem?Za odpowiedzi z góry dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mab1978 Posted June 3, 2003 Share Posted June 3, 2003 Bratnia mogiła. Mysle, że chodzi o 1WŚ. Takie miejsce są bardzo często odwiedzane przez poszukiwaczy:) Jeśli to mapka z puszczy Kozienickiej to zastaniesz tam księżycowy krajobraz. Strasznie zryte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 3, 2003 Share Posted June 3, 2003 Oznacza bratnią mogiłę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netcom Posted June 3, 2003 Author Share Posted June 3, 2003 Co to znaczy bratnia mogiła?ps. mapka okolice słupska Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romo Posted June 3, 2003 Share Posted June 3, 2003 też sie zastanawiałem co to znaczy miałem na mapce takie coś ,teraz już wiem sobota cała moja (ile to ciekawych rzezczy człowiek sie tutaj dowie pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beyo Posted June 3, 2003 Share Posted June 3, 2003 Widzisz Netcom, jeśli okolice Słupska to zapewne spoczywają tam żołnierze bratniej Armii Czerwonej, których z jakiegoś powodu po wojnie nie ekshumowano i nie przeniesiono na cmentarz wojenny. Oczywiście mogą to być też żołnierze innej armii, ale to juz mniej prawdopodobne... I raczej NA PEWNO nie są to Nemcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netcom Posted June 3, 2003 Author Share Posted June 3, 2003 Znalazłem wzmiankę na temat:In der Nacht zum 8. März ging in Mahnwitz eine SS-Einheit mit fünf bis sechs Geschützen in Stellung. Um den Ort ist gekämpft worden. Bei der Rückkehr fanden die Bewohner drei SS-Soldaten tot hinter dem Park. Zrozumiałem tylko ostanie zdanie: 3 sztywnych SSmanów za parkiem" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 3, 2003 Share Posted June 3, 2003 W nocy 8 marca poszło na Mahwitz SS-Einheit (???) z 5 lub 6 strzelcami (geschutzen). Na miejscu odbyła się walka. Po powrocie mieszkańcy znaleźli 3 martwych SS-manów w parku.Mniej więcej tak to brzmi. Przepraszam za niedokładne tłumaczenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted June 3, 2003 Share Posted June 3, 2003 fünf bis sechs Geschützen in Stellung" to raczej 5 do 6 dział na stanowisku"Pzdr,jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netcom Posted June 3, 2003 Author Share Posted June 3, 2003 Z powodu że to niedaleko, na dniach pojadę się przekonać naocznie o co chodzi.Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rfx Posted June 3, 2003 Share Posted June 3, 2003 Mam nadzieję że nikt tu nie pochwala grzebania w grobach - zwłaszcza oznakowanych.W innym wypadku poszukiwacze z czasem zabiorą się np. do naszych królów albo złotych zębów mojej babci...rfx Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netcom Posted June 3, 2003 Author Share Posted June 3, 2003 Spoko, nigdy jeszcze nie wykopałem dołka głębszego niż na 30 cm. Widział ktoś kiedyś taki płytki grób? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted June 9, 2003 Share Posted June 9, 2003 bylem wczoraj na cmentarzu wojennym pod cambrai (francja, pod granica belgijska),pierwsza wojna. wlasnie tam zrozumialem skad sie wzielo ratnia mogila". Wszystkie bowiem groby sa podwojne, czyli spoczywaja tam po 2 osoby (niemcy). Choc jest tez i grob zbiorowy.Chyba wlasnie od tego pochodzi to okreslenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.