Skocz do zawartości

znak topo

Netcom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bratnia mogiła. Mysle, że chodzi o 1WŚ. Takie miejsce są bardzo często odwiedzane przez poszukiwaczy:) Jeśli to mapka z puszczy Kozienickiej to zastaniesz tam księżycowy krajobraz. Strasznie zryte.
Napisano
też sie zastanawiałem co to znaczy miałem na mapce takie coś ,teraz już wiem sobota cała moja (ile to ciekawych rzezczy człowiek sie tutaj dowie pozdrawiam.
Napisano
Widzisz Netcom, jeśli okolice Słupska to zapewne spoczywają tam żołnierze bratniej Armii Czerwonej, których z jakiegoś powodu po wojnie nie ekshumowano i nie przeniesiono na cmentarz wojenny.
Oczywiście mogą to być też żołnierze innej armii, ale to juz mniej prawdopodobne... I raczej NA PEWNO nie są to Nemcy.
Napisano
Znalazłem wzmiankę na temat:

In der Nacht zum 8. März ging in Mahnwitz eine SS-Einheit mit fünf bis sechs Geschützen in Stellung. Um den Ort ist gekämpft worden. Bei der Rückkehr fanden die Bewohner drei SS-Soldaten tot hinter dem Park.

Zrozumiałem tylko ostanie zdanie: 3 sztywnych SSmanów za parkiem"
Napisano
W nocy 8 marca poszło na Mahwitz SS-Einheit (???) z 5 lub 6 strzelcami (geschutzen). Na miejscu odbyła się walka. Po powrocie mieszkańcy znaleźli 3 martwych SS-manów w parku.

Mniej więcej tak to brzmi. Przepraszam za niedokładne tłumaczenie
Napisano
Mam nadzieję że nikt tu nie pochwala grzebania w grobach - zwłaszcza oznakowanych.
W innym wypadku poszukiwacze z czasem zabiorą się np. do naszych królów albo złotych zębów mojej babci...
rfx
Napisano
bylem wczoraj na cmentarzu wojennym pod cambrai (francja, pod granica belgijska),pierwsza wojna. wlasnie tam zrozumialem skad sie wzielo ratnia mogila". Wszystkie bowiem groby sa podwojne, czyli spoczywaja tam po 2 osoby (niemcy). Choc jest tez i grob zbiorowy.
Chyba wlasnie od tego pochodzi to okreslenie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie