waldefryk Posted January 7, 2006 Author Share Posted January 7, 2006 Za oknem –10, w lesie wiatr hula i śnieg po pas, więc sobie myślę siedząc na ciepłym piecu, że miło byłoby powspominać najciekawsze znaleziska w minionym sezonie, może koledzy się pochwalą swoimi wykopkami , każdy przecież na cos ciekawego trafił ...... Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 7, 2006 Share Posted January 7, 2006 Ja w tym roku polowałem głównie na pierwszej wojnie ,z ciekawszych wykopanych rzeczy mogę wymienić klamrę piechoty i grenadierów oraz licznyj znak" 8 roty 5 Pułku Strzelców z Radomia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 7, 2006 Share Posted January 7, 2006 ...do tego kilka rosyjskich guzików : guziki piechoty różnych wzorów i producentów w tym oficerskie pozłacane ,guzik huzarów posrebrzany ,guzik grenadierski ,mały guzik od pagonu piechoty ,jeden guzik pułkowy z numerkiem '15' i kilkadziesiąt gładkich-zastępczych. Do tego dwa guziki gubernialne : Gubernia Wileńska i Gubernia Mohylewska... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 7, 2006 Share Posted January 7, 2006 ...a oprócz tego plakietka mosiężna z orłem (podobno umieszczana na blaszanych instrumentach dętych orkiestr pułkowych w rosyjskich Pułkach Piechoty) i dwa rosyjskie bączki (mały na czapkę i duży na zimową papachę"). Do innych ciekawych trafień mogę zaliczyć np. plecak sierściuch" z odciśniętą sygnaturą batalionu ppanc. z 16 DPanc ,ładniutki Trommel do MG ,kilka niemieckich odznaczeń , manierek i menażek oraz drewnianych skrzyń na amunicję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldefryk Posted January 7, 2006 Author Share Posted January 7, 2006 Piękne fant- ja w tym roku trafiłem na mausera ale już zmienił właściciela ................hobby kosztujehttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=71262966 Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 WitamCos tam udalo mi sie wykopac:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 Jest to włoski Mannlicher Carcano Model 1938/43 zidentyfikowany przez forumoiwiczow,http://img493.imageshack.us/img493/3158/hmkh2zp.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 helm niemiecki M42 Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 kulki napoleonskie roznego raodzaju Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 A to moje najlepsze trafienie sezonu 2005. Ciekawe, co przyniesie rok 2006???Daniel Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 helmy niemieckie Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 nio ladne cacko:) tez bym chcial na to trafic Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 mam jeszce ppsz i troche roznych rzeczy luski, butelki,ludki,agazaynki itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 A tu prosto z gleby... ach, to była chwila... Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 a znalazla sie ta odlamana czesc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 Niestety, kawałek łańcucha, blachy i skrzydełko orła nie znalazły się. Fant leżał na rozstaju dróg, w poboczu, może został ozjeżdzony" - w każdym razie po penetracji na 3 wykrywacze nic wiecej nie było.Daniel Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 wiesz moze to bylo u kogos w gospodarstwie i wiezli na zlom i wypadlo z przyczepy:) rozne to bywa Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldefryk Posted January 9, 2006 Author Share Posted January 9, 2006 Może warto by było jeszcze taz sprawdzić. Ja czasami wracam w stare miejsca- czasem przez sentyment , a czasem coś udaje mi sie jeszcze wykopać Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 tez tak czasem mam przechodze pare razy przez te same miejsca i czesto zdarza mi sie cos jeszce znalesc:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 Na pewno jeszcze tam wrócę w 2006, wtedy dam znać, czy coś jeszcze wyszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rumianki Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 Na początek parę srebrnych monetek oraz guziorek Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldefryk Posted January 9, 2006 Author Share Posted January 9, 2006 Komunacccr.. sory może masz rację i ta prawda leży gdzieś w środku Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipe75 Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 A to moje największe trafienie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 waldefryk spoko nic sie ie stalo :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
komunacccp Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 wiesz moje hobby glowne to PRL, CCCP, MO, ZOMO, ORMO, POLICJA, LWP, WP, a hobby drugoplanowe to II wojna chodzenie z wykrywka:D wiec moge sie pochwalic zdobyczami z moich dziedzin:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.