Skocz do zawartości

Co dobrego w 2005r

waldefryk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Za oknem –10, w lesie wiatr hula i śnieg po pas, więc sobie myślę siedząc na ciepłym piecu, że miło byłoby powspominać najciekawsze znaleziska w minionym sezonie, może koledzy się pochwalą swoimi wykopkami , każdy przecież na cos ciekawego trafił ......

Pozdrawiam
Napisano

Ja w tym roku polowałem głównie na pierwszej wojnie ,z ciekawszych wykopanych rzeczy mogę wymienić klamrę piechoty i grenadierów oraz licznyj znak" 8 roty 5 Pułku Strzelców z Radomia...

Napisano

...do tego kilka rosyjskich guzików : guziki piechoty różnych wzorów i producentów w tym oficerskie pozłacane ,guzik huzarów posrebrzany ,guzik grenadierski ,mały guzik od pagonu piechoty ,jeden guzik pułkowy z numerkiem '15' i kilkadziesiąt gładkich-zastępczych. Do tego dwa guziki gubernialne : Gubernia Wileńska i Gubernia Mohylewska...

Napisano

...a oprócz tego plakietka mosiężna z orłem (podobno umieszczana na blaszanych instrumentach dętych orkiestr pułkowych w rosyjskich Pułkach Piechoty) i dwa rosyjskie bączki (mały na czapkę i duży na zimową papachę").

Do innych ciekawych trafień mogę zaliczyć np. plecak sierściuch" z odciśniętą sygnaturą batalionu ppanc. z 16 DPanc ,ładniutki Trommel do MG ,kilka niemieckich odznaczeń , manierek i menażek oraz drewnianych skrzyń na amunicję.

Napisano
Piękne fant- ja w tym roku trafiłem na mausera ale już zmienił właściciela ................hobby kosztuje
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71262966
Napisano
Niestety, kawałek łańcucha, blachy i skrzydełko orła nie znalazły się. Fant leżał na rozstaju dróg, w poboczu, może został ozjeżdzony" - w każdym razie po penetracji na 3 wykrywacze nic wiecej nie było.
Daniel
Napisano
Może warto by było jeszcze taz sprawdzić. Ja czasami wracam w stare miejsca- czasem przez sentyment , a czasem coś udaje mi sie jeszcze wykopać
Napisano
wiesz moje hobby glowne to PRL, CCCP, MO, ZOMO, ORMO, POLICJA, LWP, WP, a hobby drugoplanowe to II wojna chodzenie z wykrywka:D wiec moge sie pochwalic zdobyczami z moich dziedzin:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie