Skocz do zawartości

Znalazłem Sołtysa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Znalazłem taki oto medal, który jak się dowiedziałem z Internetu, był nadawany sołtysom w Zaborze Rosyjskim w latach 1904 – 1917. Niestety jest niekompletny (brak mu łańcuszka i zawieszki, dzięki której mocowany był do ubrania).
Wykonany z brązu, średnica 50 mm, grubość 4mm. Awers przedstawia herb miejscowości Kleck (obecnie na Białorusi), nad nim korona Imperium Rosyjskiego, na dole napis cyrylicą SOŁTYS. Rewers przedstawia monogram Alexandra II w środku, na górze korona, dookoła napis cyrylicą 19 luty 1864 rok (data wprowadzenia aktu prawnego pozwalającego na wybór sołtysów na terenie Królestwa Polskiego).
Czy udało się komuś wyjąć z ziemi taki medal?
A moż ktoś ma więcej informacji na temat tego odznaczenia. Mnie nurtuje pytanie dlaczego akurat herb małego miasteczka z kresów Zaborca umieścił na tym medalu. W okresie międzywojennym herb Klecka był zupełnie inny. Sama miejscowość i tereny wokół były świadkiem kilku poważnych bitew i wydarzeń historycznych.
Pozdr. Andy.

Napisano
A na dodatek to piekne świadectwo czasu - dekret uwłaszczeniowy ogłosił Car Aleksander II na terenie Królestwa Polskiego podczas trwania powstania styczniowego, co w znacznym stopniu odciągnąło chłopów od udziału w powstaniu. A tak swoją drogą, to byliśmy jednym z ostatnich krajów w Europie, w którym zniesiono, tylko formalnie zresztą, pańszczyznę.
Daniel
Napisano

A dla dopełnienia tematu, zdjęcie obok prezentuje jak powinno wyglądać kompletne odznaczenie.
Dodam jeszcze, że bardzo podobnym odznaczeniem urzędniczym ustanowionym dla Zaboru Rosyjskiego było odznaczenie Ławnika.
Pozdr. Andy.

• 11 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie