tsbezeg Posted January 5, 2006 Author Share Posted January 5, 2006 Pomóżcie zidentyfikować mi ten szylet.Wykuty z jedego kawałka żelaza, 33 cm dł.,znalazłem podobny w ksiązce jako Kandżar ale tamten był jednak trochę inny.Wykopek z Iłowej koło A-4.Z jakiego okresu może pochodzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakas Posted January 9, 2006 Share Posted January 9, 2006 Kształt noża wskazuje na turecki handżarDość stary. Ciekawe jak się tam znalazł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsbezeg Posted January 5, 2006 Author Share Posted January 5, 2006 a może mi ktoś podać link do jakiejś strony poświęconej broni wschodniej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
crimson Posted January 10, 2006 Share Posted January 10, 2006 Może nie byłem orłem z Historii, ale jeśli twierdzisz że tatarzy to PLEMIONA TURECKIE... to wybacz, ale zatkało mnie i właśnie jedzie po mnie R-ka...!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsbezeg Posted January 6, 2006 Author Share Posted January 6, 2006 Rzeczywiście kształt identyczny ale mój wydaje się nieco starszy :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsbezeg Posted January 10, 2006 Author Share Posted January 10, 2006 Rzeczywiście sprawdziłem i zobiłem czeski błąd - sprawdziłem i to Turcy wchodzili w skład plemion tatarskich a nie odwrotnie. PWN tak to opisuje : Tatarzy-nazwa jednego z plemion mongolskich,rozciągnięta również na ludy tureckie i tungusko-tybetańskie, wchodzące w skład imperium Czyngis-Chana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beny Posted January 5, 2006 Share Posted January 5, 2006 Stawiam na 17-18 wiek ale może być starszy, ciekawy fant Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsbezeg Posted January 9, 2006 Author Share Posted January 9, 2006 Czytałem historię Iłowej - historia miejscowości mocno wskazuje na czynny udział mieszkańców w bitwie pod Legnicą 1242 z tatarami(bądź co bądź to też plemiona tureckie), sądzę że może to być swoistego rodzaju łup zabrany po bitwie.Może hipoteza odważna ale kto wie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted January 5, 2006 Share Posted January 5, 2006 Kształt noża wskazuje na:indoperski maghallubturecki handżar (stąd nazwa bośniackiej dywizji Waffen-SS). Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsbezeg Posted January 5, 2006 Author Share Posted January 5, 2006 dzieki ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 Byłem kiedyś na wystawie białej broni; sporo eksponatów pochodziło z orientu. Popatrz na foto, turecki handżar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsbezeg Posted January 5, 2006 Author Share Posted January 5, 2006 Pomóżcie zidentyfikować mi ten szylet.Wykuty z jedego kawałka żelaza, 33 cm dł.,znalazłem podobny w ksiązce jako Kandżar ale tamten był jednak trochę inny.Wykopek z Iłowej koło A-4.Z jakiego okresu może pochodzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
tsbezeg
Pomóżcie zidentyfikować mi ten szylet.Wykuty z jedego kawałka żelaza, 33 cm dł.,znalazłem podobny w ksiązce jako Kandżar ale tamten był jednak trochę inny.Wykopek z Iłowej koło A-4.Z jakiego okresu może pochodzić?
11 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.