tsbezeg Napisano 5 Styczeń 2006 Autor Napisano 5 Styczeń 2006 Pomóżcie zidentyfikować mi ten szylet.Wykuty z jedego kawałka żelaza, 33 cm dł.,znalazłem podobny w ksiązce jako Kandżar ale tamten był jednak trochę inny.Wykopek z Iłowej koło A-4.Z jakiego okresu może pochodzić?
hakas Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Kształt noża wskazuje na turecki handżarDość stary. Ciekawe jak się tam znalazł.
tsbezeg Napisano 5 Styczeń 2006 Autor Napisano 5 Styczeń 2006 a może mi ktoś podać link do jakiejś strony poświęconej broni wschodniej?
crimson Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Może nie byłem orłem z Historii, ale jeśli twierdzisz że tatarzy to PLEMIONA TURECKIE... to wybacz, ale zatkało mnie i właśnie jedzie po mnie R-ka...!!!
tsbezeg Napisano 6 Styczeń 2006 Autor Napisano 6 Styczeń 2006 Rzeczywiście kształt identyczny ale mój wydaje się nieco starszy :)
tsbezeg Napisano 10 Styczeń 2006 Autor Napisano 10 Styczeń 2006 Rzeczywiście sprawdziłem i zobiłem czeski błąd - sprawdziłem i to Turcy wchodzili w skład plemion tatarskich a nie odwrotnie. PWN tak to opisuje : Tatarzy-nazwa jednego z plemion mongolskich,rozciągnięta również na ludy tureckie i tungusko-tybetańskie, wchodzące w skład imperium Czyngis-Chana.
beny Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 Stawiam na 17-18 wiek ale może być starszy, ciekawy fant
tsbezeg Napisano 9 Styczeń 2006 Autor Napisano 9 Styczeń 2006 Czytałem historię Iłowej - historia miejscowości mocno wskazuje na czynny udział mieszkańców w bitwie pod Legnicą 1242 z tatarami(bądź co bądź to też plemiona tureckie), sądzę że może to być swoistego rodzaju łup zabrany po bitwie.Może hipoteza odważna ale kto wie...
grba Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 Kształt noża wskazuje na:indoperski maghallubturecki handżar (stąd nazwa bośniackiej dywizji Waffen-SS).
grba Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Byłem kiedyś na wystawie białej broni; sporo eksponatów pochodziło z orientu. Popatrz na foto, turecki handżar.
tsbezeg Napisano 5 Styczeń 2006 Autor Napisano 5 Styczeń 2006 Pomóżcie zidentyfikować mi ten szylet.Wykuty z jedego kawałka żelaza, 33 cm dł.,znalazłem podobny w ksiązce jako Kandżar ale tamten był jednak trochę inny.Wykopek z Iłowej koło A-4.Z jakiego okresu może pochodzić?
Pytanie
tsbezeg
Pomóżcie zidentyfikować mi ten szylet.Wykuty z jedego kawałka żelaza, 33 cm dł.,znalazłem podobny w ksiązce jako Kandżar ale tamten był jednak trochę inny.Wykopek z Iłowej koło A-4.Z jakiego okresu może pochodzić?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.