Skocz do zawartości
  • 0

Sztylet wschodni ???

tsbezeg

Pytanie

Napisano

Pomóżcie zidentyfikować mi ten szylet.Wykuty z jedego kawałka żelaza, 33 cm dł.,znalazłem podobny w ksiązce jako Kandżar ale tamten był jednak trochę inny.Wykopek z Iłowej koło A-4.Z jakiego okresu może pochodzić?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może nie byłem orłem z Historii, ale jeśli twierdzisz że tatarzy to PLEMIONA TURECKIE... to wybacz, ale zatkało mnie i właśnie jedzie po mnie R-ka...!!!
Napisano
Rzeczywiście sprawdziłem i zobiłem czeski błąd - sprawdziłem i to Turcy wchodzili w skład plemion tatarskich a nie odwrotnie. PWN tak to opisuje : Tatarzy-nazwa jednego z plemion mongolskich,rozciągnięta również na ludy tureckie i tungusko-tybetańskie, wchodzące w skład imperium Czyngis-Chana.
Napisano
Czytałem historię Iłowej - historia miejscowości mocno wskazuje na czynny udział mieszkańców w bitwie pod Legnicą 1242 z tatarami(bądź co bądź to też plemiona tureckie), sądzę że może to być swoistego rodzaju łup zabrany po bitwie.Może hipoteza odważna ale kto wie...
Napisano
Kształt noża wskazuje na:
indoperski maghal
lub
turecki handżar (stąd nazwa bośniackiej dywizji Waffen-SS).
Napisano

Byłem kiedyś na wystawie białej broni; sporo eksponatów pochodziło z orientu. Popatrz na foto, turecki handżar.

Napisano

Pomóżcie zidentyfikować mi ten szylet.Wykuty z jedego kawałka żelaza, 33 cm dł.,znalazłem podobny w ksiązce jako Kandżar ale tamten był jednak trochę inny.Wykopek z Iłowej koło A-4.Z jakiego okresu może pochodzić?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie