Dobson1 Napisano 31 Grudzień 2005 Autor Napisano 31 Grudzień 2005 Witam, bardzo jestem ciekawy waszej opini na temat książki dradzona Armia" Heihnricha Gerlacha. Na mnie wywarła bardzo duże wrażenie jako bardzo obiektywny obraz walk oraz tragedii jaka rozegrała się pod Stalingradem. Pozatym w świetny sposób pokazuje obraz ludzkich zachowań w extremalnych dla człowieka warunkach. Moim zdaniem jest to jedna z lepszych pozycji na temat walk w kotle stalingradzkim jaka ukazała się na naszym rynku.Co o tym sądzicie?Pozdrawiam
acer Napisano 31 Grudzień 2005 Napisano 31 Grudzień 2005 Tragedii i piekła ale dla Niemców.. W tym samym czasie to na terenie GG raczej wznoszono za to toasty.A wszelkie okropności losu jakie spotkały ich w kotle stalingradzkim zafundowali sobie sami na własny koszt.Zresztą, widziałem jakiś rok temu wywiad z weteranem dywizji pancernej idącej na odsiecz z zamiarem przebicia się do kotła - po prawie 60 latach miał łzy w oczach bo nie udało się wykonać zadania i uratować kolegów. A któż zdradził 6 Armię - przecież właśnie sami Niemcy.
Dobson1 Napisano 31 Grudzień 2005 Autor Napisano 31 Grudzień 2005 Oczywiście Acer masz rację. Po prostu nie sprecyzowałem, że chodziło mi o Niemców. Zresztą wydaje mi się, że jest rzeczą oczywistą że chodzi o żołnierzy niemieckich. Popatrzmy jednak na to z innej strony. Popatrzmy na to od strony prostego żołnierza z których większośc napewno nie chciała się tam znaleśc (tak wynika przynajmniej z późniejszych relacji tych którzy przeżyli to piekło). Oczywiście zdecydowana większośc przejżała na oczy dopiero po klęsce stalingradzkiej. Nie chciałbym tutaj abyście oskarżyli mnie o stronniczośc i o to że usprawiedliwiam Niemców. Przedewszystkim interesuje mnie wasze zdanie na temat samej książki i jej wartości merytorycznej jako żródła do studiów nad tym konkretnym spektem II wojny światowej jakim był Stalingrad.Pozdrawiam
megakura Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 wstrzasajacy obraz miejsca w ktorym nikt z nas nie chcialby sie znalezc. ksiazka dobra, ale mi osobiscie ciezko sie czytalo, po prostu czlowieka oslabia jak zdaje sobie sprawe ile ludzie musieli wycierpiec by w koncu zginac.polecam ci rowniez stalingrad" theodora pliviera, niestety tylko w antykwariatach badz czasem na allegro. dwa tomy - rowniez ciezkie
jaca2003 Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 Z ciekawością bym przeczytał wspomnienia tych samych Dzielnych i biednych"wojaków z okresu wojny w Polsce we Francji czy na Ukrainie.Ciekawe czy wtedy mieli takie same odczucia?(punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia).pozdrawiam
megakura Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 rownierz z ciekawoscia bym przeczytal , napewno bylyby bardzo ciekawe. ale pewnie ni o to ci chodzilo - to ze byli niemcami, agresorami itp nie znaczy ze nie cierpieli tak jak kazdy inny wojak na tej wojnie. uwazam ze ich wspomnienia sa rownie wazne jak amerykanow, rosjan czy japonczykow.to ze wielu ludzi czyta wspomnienia zolnierzy niemieckich i ksiazki te sie podobaja nie znaczy ze ktos chce ich usprawiedliwic, wybielic wine badz swalszowac przeszlosc. wspomniena bylby o mniej wartosciowe gdybysmy mogli poznac tylko jedna strone , tylko jeden punkt widzenia.
wulfgar Napisano 4 Styczeń 2006 Napisano 4 Styczeń 2006 Polecam także Anthony Beevor Stalingrad". Jaca: Czyli rozumując twym tokiem nie ma co tez czytać i roztkliwiać sie nad zamarzającymi sovietami w wyzwoleńczej wojnie" z Finlandią. Ciekawe co pisali przy wyzwalaniu w 39 roku ludów wschodniej Polski...
grba Napisano 4 Styczeń 2006 Napisano 4 Styczeń 2006 Warszawa. Okupacja niemiecka. Przed szpitalem zajętym przez Niemców zatrzymują się karetki. Sanitariusze wynoszą na noszach rannych żołnierzy Wehrmachtu z Ostfrontu. Zebrał się tłumek Warszawiaków, który patrzy i komentuje. Jeden z zebranych powtarza: - Cicho! Cicho! Stojąca obok kobieta oburza się: - Co cicho, do kogo ta mowa... – Cicho, nie słychać jak rzężą.
von Nogaj Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Książka fajna-skończyli prawie tak jak Santa" ;)-piesek jednego niemiaszka..Lepiej czyta się Stalingrad" Polecam tez trzy tomy Flaszerowej-Muskat-pierwszy to pozwolcie nam krzyczeć"-calkiem fajnie się to czyta.
megakura Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 von nogaj mozesz cos wiecej na temat tej ksiazki tj Flaszerowej-Muskat
von Nogaj Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Witam! -do przeczytania przekonala mnie babcia.Jeśli Lubisz czytac to polecam;) Książka opowiada o losach mlodej polki zeslanej na roboty przymusowe do Rzeszy.Autorka w bardzo obrazowy" sposob opisuje ciezkie chwile robotnikow w fabryce butów dla wermachtu,ich smutkach i radosciach,o postrzeganiu robotnikow przez spolecznosc malego miasteczka gdzies w Bawarii...fajnie się to czyta-3 tomy sprawiają ze czytajac jestes obok gl.postaci w czasie wojny jak i po niej.Ciekawie sie konczy-splot sytuacji..dziewczyna z mezem jedzie grubo po wojnie na wczasy-zaliczaja po drodze miasteczko w ktorym pracowala w czasie wojny..wiecej nie pisze;) Przeczytaj bo mysle ze warto! a jak Przeczytasz to skrobnij co o tym Myslisz. Pozdrawiam serdecznie.m
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.