fanatyk6 Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 ten granacik ze zd to f1 powojenny polski (tak mi sie wydaje). dlaczego jest chlapniety na czerwono? do czego sluzyla ta sruba (chyba oryginal z zestawu ;p )? ile moze taki granacik kosztowac?
revelli Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Dawnymi czasy granaty szkolne i ćwiczebne były cechowane w jednostkach wojskowych-na dnie granatu nr jw,na bocznej powierzchni nr kolejny
MK Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Napisy extra fein" i hochfeine Qualität" oznaczają ni mniej ni więcej tylko to, że są to guziki wysokiej/extra jakości i wspaniale są odtworzone wszelkie detale :]
pik78 Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 O proszę czego sie dowiaduje to nawet cwiczebne /szkolne miały wewnątrz mat.wybuchowy...Oczywiscie wiem co miałeś na mysli,tak tylko łapię szanownego kolegę za słowka :Dpzdr piki
JoncaA Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 31" to chinska produkcja dla demoludow(w LWP w duzych ilosciach), pozostale cechy wybite pozniej (wybite - nie odlane), ale co znaczaja nie mam pojecia, widze po raz pierwszy.
fanatyk6 Napisano 20 Czerwiec 2006 Autor Napisano 20 Czerwiec 2006 ponawiam pytanie o te guziczki. do jakiego muduru byly uzywane? co znacza napisay na odwrocie extra fein i hochfeine qualitat? jak je wyczyscic?pzdr
Boruta Napisano 20 Czerwiec 2006 Napisano 20 Czerwiec 2006 Guziki od pruskiego munduru I wojna.Pozdrawiam
fanatyk6 Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 ten granacik ze zd to f1 powojenny polski (tak mi sie wydaje). dlaczego jest chlapniety na czerwono? do czego sluzyla ta sruba (chyba oryginal z zestawu ;p )? ile moze taki granacik kosztowac?
fanatyk6 Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 prosze tez o odszyfrowanie bic : KPWS
fanatyk6 Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 a ten guzik poza tym ze I WS, pruski to zolnierski czy oficerski?
mietek Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 czerwone - bo cwiczebny, szkolnysruba to zaslepka na czas transportu, zapobiegala przemieszczaniu sie wewnatrz mat. wybuchowego i zabezpieczala od zanieczyszczen.Po jej wykreceniu wstawialo sie zapalnik.
Pytanie
fanatyk6
ten granacik ze zd to f1 powojenny polski (tak mi sie wydaje). dlaczego jest chlapniety na czerwono? do czego sluzyla ta sruba (chyba oryginal z zestawu ;p )? ile moze taki granacik kosztowac?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.