yoony Napisano 13 Styczeń 2006 Share Napisano 13 Styczeń 2006 strasznie pozno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 13 Styczeń 2006 Share Napisano 13 Styczeń 2006 Grafik zajec na sobote mam napięty jak baranie jaja ale na motobajzlu bede. Do tawery poszedłbym ale nie o 18 nie chce mi się jezdzić w te i z powrotem. Proponuje wczesniej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 15 Styczeń 2006 Share Napisano 15 Styczeń 2006 i co ? dlaczego was nie bylo martin i jagoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 Nie dałem rady, ale musimy wyskoczyć wreszcie na jakąś wodę mineralną ;)pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vaderian Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 do IRONRAT.Za Pałacem Poznańskiego jesli mnie pamieć nie myli nadal znajduja sie dwa budynki...(no chyba, że uległem omamom)obecnie jest tam Urząd Skarbowy i ta instytucja od rejestrowania pojazdów :-). W czasie wojny była to granica Getta (część po prawej stronie zdjecia - której nie widać)I jesli dobrze kojarzę to od przedwojny aż do teraz nic się tam nie zmieniło jeśli chodzi o budynki. Niestety nie wiem co mieściło się w budynkach widocznych na fotce.PozdrawiamVaderian (Łódź) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONRAT Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 . Za Pałacem Poznańskiego jesli mnie pamieć nie myli nadal znajduja sie dwa budynki...(no chyba, że uległem omamom)obecnie jest tam Urząd Skarbowy i ta instytucja od rejestrowania pojazdów :-)"Chodziło ci zapewne o Wydział Komunikacji Urzędu Miasta oraz Drugi Urząd Skarbowy Łódź-Bałuty. O ile się nie mylę, to obydwie w/w instytucje mieszczą się w Pałacu, a za nim jest pusta przestrzeń, zamiast widocznych na zdjęciu budynków. Ironrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 WitamPrzepraszam za moją nie obecność w sobotę ale tak jak mówiłem w domu byłem o 18 zanim się rozpakowałem posiliłem i ogrząłem była 20+ dojaz to byłbym w tawernie około 21.A ta fotografia zaprezentowana przez IRONRATa to oczywiście pałac Poznańskiego ale fotografia przedstawia południową fasadę obiektu tj te od obecnej ulicy ogrodowej w związku z czym budynki widoczne w głębi stały na miejscu obecnego parku Śledzia. CO się w nich mieściło tego nie wiem. Pewnie ameryki nie odkryłem Mam pytanie jak podczas okupacji nazywała się obecna ul. Widzewska? Ponieważ jestem w posiadaniu tabliczki z nazwą tej ulicy własnie z tego okresu lecz jakiś wandal potraktował ją kamieniem i nieco farby odprysło, przez co mam kłopoty z jej odczytaniem. Może później uda mi się zamieścić fotkę.Tymczasem pozdrawiam MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONRAT Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 jagoda,to nie jest Ogrodowa. Zwróć uwagę na dach i kopuły. Ten balkon jest od strony ul. Zachodniej.Ironrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 Bankowo to jest ogrodowa porównaj z tym zdjęciem http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Palac_Poznanskiego_1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proteus Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 to na pewno jest od ogrodowej. na zdjeciu widok przedwojenny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 Zwróć uwagę, że ta kopuła trapezowata o wklęsłych połaciach dachu jest nad częścią pałacu położoną bliżej skrzyzowania Ogrodowej z Zachodnią. Jeżeli miałaby być to wschodnia ściana pałacu to tylko widziana od strony ul ogrodowej w kierunku drewnowskiej ale wtedy nie pasuje ani kopuła ani obniżenie na rogu budynku.Pozdr MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONRAT Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 Masz rację.Pozostaje pytanie, co to były za budynki?Ironrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proteus Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 obecnie znajduje sie tam park tzw staromiejski (śledzia) ktory zostal wytyczony w latach 50tych na terenie zniszczonego getta. tak więc prawdopodobnie te domy byly na terenie getta i wraz z likwidacja getta zostaly przez niemcow zniszczonepozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 Proteus niestety jesteś w błędzie. południowa granica łodzkiego getta przebiegawał nieco dalej tzn ul.Drewnowską do Stodolnianej (obecnie Zachodnia)Stodolniana do Podrzecznej, Podrzeczną prez Stary Rynek do Wolborskiej, Wolborską do Franciszkańskiej i dalej Smugową Żródłowa do Brzaezińskiej (obecnie Wojska Polskiego), a więc widoczne budynki stału już po aryjskiej stronie. Poza tym owe budynki zbyt dobrze wyglądają jak na kamienice getta. Aha no i brakuje muru-płotu czt innego rodzaju ogrodzenia odgradzającego getto od reszty miasta.Co do parku masz rację wytyczono go juz po wojnie na terenie dawnego starego miasta zniszczonego przez hitlerowców w styczniu 1945 r.(podpalili je wycfując się z miasta).Pozdr. MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vaderian Napisano 18 Styczeń 2006 Share Napisano 18 Styczeń 2006 Tu fotka mapy z przebiegiem granicy getta w tym rejonie. Faktycznie miałem omamy bo źle rozpoznałem usytuowanie pałacu:-). Budynki na fotce stały na działkach budowlanych które ciagneły się wzdłuż ul. Północnej Te najlepiej widoczne to działki 181 i 182 jesli mnie pamieć nie myli. Budynki na pewno nie należały do terenów getta łódzkiego. Najwyraźniej musiały ulec zniszczeniu w efekcie działań wojennych.PozdrawiamVaderian (Łódź) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mial Napisano 18 Styczeń 2006 Share Napisano 18 Styczeń 2006 Panowie ale w czym problem chcecie rozpoznac co znajduje sie na zdjeciuhttp://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum15/ogrodowa.jpgna pierwszym planie Pałac Poznanskiegodokładnie od drugiej strony niż na tej fotcehttp://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum16/palac2.jpgw tle pierwszego zdjecia są kamienice zniszczone w czasie wojny a obecnie to Park Śledzia proponuje wizje lokalną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 18 Styczeń 2006 Share Napisano 18 Styczeń 2006 Mial przeczytaj uważnie pierwszy post Ironrata, on nie pyta się o Pałac Poznańskiego ale o budynki które widać w głębi fotografii oraz o to co mogło się w nich znajdować. Podejrzewam, że były to zwyczajne kamienice i nic szczególnego się w nich nie mieściło. Ale to jeszcze sprawdzam.Pozdr. MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONRAT Napisano 18 Styczeń 2006 Share Napisano 18 Styczeń 2006 Zgadza się. Po prostu to widok z przeszłości miasta, a mnie osobiscie te kamienice się podobają. Nie pogardziłbym jakimiś starymi zdjęciami tych budynków i ich otoczenia.Ironrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej Napisano 18 Styczeń 2006 Share Napisano 18 Styczeń 2006 To może je spróbuję. Zdjęcie to przedstawia budynki z ulicy Ogrodowej 9 czyli Browar Bracia Gehlig".(?)PozdrawiamMaciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Napisano 19 Styczeń 2006 Share Napisano 19 Styczeń 2006 Panowie kto chciał ode mnie guziczki grenadierskie? tak się składa , że akurat mam dwa na zbyciu ( mały i duży). Młody Ty się nie odzywaj, bo już ode mnie grenadierki dostałeś :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 19 Styczeń 2006 Share Napisano 19 Styczeń 2006 Ja jak narazie ukopałem 2 guziczki polskie oba baerdzo dziwne więc jaeśłi nikt się nie zgłasza to z chęcią bym je przyjął. Aha Obert co z moją obiecaną pięciozłotówką z rybakiem?Pozdr. MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 20 Styczeń 2006 Share Napisano 20 Styczeń 2006 nosze ja w portwelu przy okazji przypomni na razie nie ma roboty w UK tak ze mysle ze jeszcze z 10 dni tu bede MARTIN ja chcialem na tablice co sie nie odzywasz jakis browar tel znasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 22 Styczeń 2006 Share Napisano 22 Styczeń 2006 czy grupa lodz zapadla w sen zimowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 23 Styczeń 2006 Share Napisano 23 Styczeń 2006 Maciek chyba masz rację z tym browarem, chociaż od browaru do pałacu powiny być jeszcze dwie parcele tj. Ogrodowa 11 i 13 bo Pałac ma nr 15. Z drugiej strony ul. Ogrodowa zaczynała i zaczyna się od Nowomiejskiej, powstaje pytanie czy na tym krótkim odcinku zmieściłoby się 7 parceli-budynków. No chyba, że wybudowaniu Parku Satomiejskiego przenumerowano na nowo Ogrodową, w co wątpię. Czyli wg mnie browar też widać ale jest on na najdalszym planie fotografii. Pozostaje pytanie co było na Ogrodwej 11 i 13.Pozdr. MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 23 Styczeń 2006 Share Napisano 23 Styczeń 2006 A tu link z ciekawymi fotografiami starej Łodzi.Pozdr. MJPs.Moze jakąś orenżadkę łykniemy około piątku? Ja jestem chętny kto jeszcze ręka do góry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.