Skocz do zawartości

Grupa Łódź

Mlody Mauser

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 280
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Grafik zajec na sobote mam napięty jak baranie jaja ale na motobajzlu bede. Do tawery poszedłbym ale nie o 18 nie chce mi się jezdzić w te i z powrotem. Proponuje wczesniej!
Napisano
do IRONRAT.
Za Pałacem Poznańskiego jesli mnie pamieć nie myli nadal znajduja sie dwa budynki...(no chyba, że uległem omamom)obecnie jest tam Urząd Skarbowy i ta instytucja od rejestrowania pojazdów :-). W czasie wojny była to granica Getta (część po prawej stronie zdjecia - której nie widać)
I jesli dobrze kojarzę to od przedwojny aż do teraz nic się tam nie zmieniło jeśli chodzi o budynki. Niestety nie wiem co mieściło się w budynkach widocznych na fotce.

Pozdrawiam
Vaderian (Łódź)
Napisano
. Za Pałacem Poznańskiego jesli mnie pamieć nie myli nadal znajduja sie dwa budynki...(no chyba, że uległem omamom)obecnie jest tam Urząd Skarbowy i ta instytucja od rejestrowania pojazdów :-)"

Chodziło ci zapewne o Wydział Komunikacji Urzędu Miasta oraz Drugi Urząd Skarbowy Łódź-Bałuty. O ile się nie mylę, to obydwie w/w instytucje mieszczą się w Pałacu, a za nim jest pusta przestrzeń, zamiast widocznych na zdjęciu budynków.

Ironrat
Napisano
Witam
Przepraszam za moją nie obecność w sobotę ale tak jak mówiłem w domu byłem o 18 zanim się rozpakowałem posiliłem i ogrząłem była 20+ dojaz to byłbym w tawernie około 21.

A ta fotografia zaprezentowana przez IRONRATa to oczywiście pałac Poznańskiego ale fotografia przedstawia południową fasadę obiektu tj te od obecnej ulicy ogrodowej w związku z czym budynki widoczne w głębi stały na miejscu obecnego parku Śledzia. CO się w nich mieściło tego nie wiem. Pewnie ameryki nie odkryłem

Mam pytanie jak podczas okupacji nazywała się obecna ul. Widzewska? Ponieważ jestem w posiadaniu tabliczki z nazwą tej ulicy własnie z tego okresu lecz jakiś wandal potraktował ją kamieniem i nieco farby odprysło, przez co mam kłopoty z jej odczytaniem. Może później uda mi się zamieścić fotkę.
Tymczasem pozdrawiam MJ
Napisano

Zwróć uwagę, że ta kopuła trapezowata o wklęsłych połaciach dachu jest nad częścią pałacu położoną bliżej skrzyzowania Ogrodowej z Zachodnią. Jeżeli miałaby być to wschodnia ściana pałacu to tylko widziana od strony ul ogrodowej w kierunku drewnowskiej ale wtedy nie pasuje ani kopuła ani obniżenie na rogu budynku.
Pozdr MJ

Napisano
obecnie znajduje sie tam park tzw staromiejski (śledzia) ktory zostal wytyczony w latach 50tych na terenie zniszczonego getta. tak więc prawdopodobnie te domy byly na terenie getta i wraz z likwidacja getta zostaly przez niemcow zniszczone
pozdrawiam
Napisano
Proteus niestety jesteś w błędzie. południowa granica łodzkiego getta przebiegawał nieco dalej tzn ul.Drewnowską do Stodolnianej (obecnie Zachodnia)Stodolniana do Podrzecznej, Podrzeczną prez Stary Rynek do Wolborskiej, Wolborską do Franciszkańskiej i dalej Smugową Żródłowa do Brzaezińskiej (obecnie Wojska Polskiego), a więc widoczne budynki stału już po aryjskiej stronie. Poza tym owe budynki zbyt dobrze wyglądają jak na kamienice getta. Aha no i brakuje muru-płotu czt innego rodzaju ogrodzenia odgradzającego getto od reszty miasta.
Co do parku masz rację wytyczono go juz po wojnie na terenie dawnego starego miasta zniszczonego przez hitlerowców w styczniu 1945 r.(podpalili je wycfując się z miasta).
Pozdr. MJ
Napisano

Tu fotka mapy z przebiegiem granicy getta w tym rejonie. Faktycznie miałem omamy bo źle rozpoznałem usytuowanie pałacu:-). Budynki na fotce stały na działkach budowlanych które ciagneły się wzdłuż ul. Północnej Te najlepiej widoczne to działki 181 i 182 jesli mnie pamieć nie myli. Budynki na pewno nie należały do terenów getta łódzkiego. Najwyraźniej musiały ulec zniszczeniu w efekcie działań wojennych.

Pozdrawiam
Vaderian (Łódź)

Napisano
Panowie ale w czym problem chcecie rozpoznac co znajduje sie na zdjeciu

http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum15/ogrodowa.jpg

na pierwszym planie Pałac Poznanskiego
dokładnie od drugiej strony niż na tej fotce

http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum16/palac2.jpg

w tle pierwszego zdjecia są kamienice zniszczone w czasie wojny a obecnie to Park Śledzia

proponuje wizje lokalną
Napisano
Mial przeczytaj uważnie pierwszy post Ironrata, on nie pyta się o Pałac Poznańskiego ale o budynki które widać w głębi fotografii oraz o to co mogło się w nich znajdować. Podejrzewam, że były to zwyczajne kamienice i nic szczególnego się w nich nie mieściło. Ale to jeszcze sprawdzam.
Pozdr. MJ
Napisano
Zgadza się. Po prostu to widok z przeszłości miasta, a mnie osobiscie te kamienice się podobają. Nie pogardziłbym jakimiś starymi zdjęciami tych budynków i ich otoczenia.
Ironrat
Napisano
Panowie kto chciał ode mnie guziczki grenadierskie? tak się składa , że akurat mam dwa na zbyciu ( mały i duży). Młody Ty się nie odzywaj, bo już ode mnie grenadierki dostałeś :)

Pozdrawiam
Napisano
Ja jak narazie ukopałem 2 guziczki polskie oba baerdzo dziwne więc jaeśłi nikt się nie zgłasza to z chęcią bym je przyjął. Aha Obert co z moją obiecaną pięciozłotówką z rybakiem?
Pozdr. MJ
Napisano
nosze ja w portwelu przy okazji przypomni na razie nie ma roboty w UK tak ze mysle ze jeszcze z 10 dni tu bede MARTIN ja chcialem na tablice co sie nie odzywasz jakis browar tel znasz
Napisano
Maciek chyba masz rację z tym browarem, chociaż od browaru do pałacu powiny być jeszcze dwie parcele tj. Ogrodowa 11 i 13 bo Pałac ma nr 15. Z drugiej strony ul. Ogrodowa zaczynała i zaczyna się od Nowomiejskiej, powstaje pytanie czy na tym krótkim odcinku zmieściłoby się 7 parceli-budynków. No chyba, że wybudowaniu Parku Satomiejskiego przenumerowano na nowo Ogrodową, w co wątpię. Czyli wg mnie browar też widać ale jest on na najdalszym planie fotografii. Pozostaje pytanie co było na Ogrodwej 11 i 13.
Pozdr. MJ
Napisano
A tu link z ciekawymi fotografiami starej Łodzi.
Pozdr. MJ
Ps.Moze jakąś orenżadkę łykniemy około piątku? Ja jestem chętny kto jeszcze ręka do góry!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie