Skocz do zawartości

lufcik

Gość famo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam prosbe do autora strony o Lufciku"czy moze zamiescic troszeczkie zdiec z rekonstrukcji ,gdyz widzialem w telewizji reportarz i bardzo mnie zainteresowaly prace nand tym unikatem.
Napisano
Przepraszam, ale którą stronę masz na myśli? PWM?
Mam dostęp do zdjęć zrobionych w Głownie w tym miesiącu, ale bez prawa publikacji. Remont się powinien skończyć pod koniec czerwca i potem powinien trafić do skansenu Pilicy i wtedy każdy będzie mógl robić zdjęcia do woli (?)
Napisano
przejrzyj forum
wpisz lufcik w wyszukiwarke forum
ja bym powiedzial ze jest on objety blokada informacyjna a moze nawet dezinformacyjna (ten reportaz)
Napisano
sek w tym ze niepamieta gdzie znalazlem te zdiecia a czy dezinformacja to ??? dzieki za informacje.
Napisano
No to zajrzyj tutaj na początek:
http://www.modelarstwo.org.pl/pojazdy/dokumentacja/galerie/sdkfz8/index.html

Dezinformacji jest wiele z kilku przyczyn :
A) kwestia kto jest nim władny skansen v muzeum (efektywnie K.),
B) wypowiadają się na jego temat ludzie, którym wydaje się że coś wiedzą 'w temacie' tego wariantu pajazdu (błąd tak na prawdę prawie nic nie wiadomo).
C) brak dostępu do oryginału (w sumie zrozumiały), stąd coraz to plotki, że jest już gdzieś zagranicą.
Napisano
W reportażu pokazywali go z pospawanym pancerzem, tzn. tam gdzie była dziura wstawili blachę. Przód mają rekonstruować na podstawie zdjęcia z Australii. Silnik mają uruchamiać. Podwozie zrobione, kółeczka wyglądają jak nowe (mam nadzieję, że nie kopie). Gąsiennic nie pokazywali. Było też zdjęcie tego pojazdu ciągnącego działko od tyłu. Wygląda, że jest w Polsce.
Pozdrawiam
Napisano
Witam serdecznie, mam zdjęcia z prac nad lufcikiem z tego miesiąca. Chetnie pokażę, tylko trzeba je najpierw zeskanować. Jeśli ktoś zaintereswany jest we wrocławiu, to nie ma problemu.
Pozdrowienia
Joanna
Napisano
J niestety nie wyglada to tak rozowo
zdjecia z ... pokazuja prototyp wiec tez dokonca nie wiadomo jak ten egzemplaz wygladal a napewno roznil sie od serii
silnik chyba mozemy zapomniec o uruchomieniu

a wreportazu podobno byly ciekawe rzeczy np
waga 40 ton

Jezeli byla by mozliwosc to ja bym bardzo prosil o te fotki
Napisano
Może i tak, ale czy serią będzie dajmy na to 7 sztuk?? Fajnie wygląda i niech go tak zrobią.
Pozdrawiam
Napisano
Po pierwsze wiadomo że prototyp (2 fotki) różnił się się od lufcika i drugiego znanego egzemplarza inną aranżacją tylnego wejścia do przedziału załogi, innym umieszczeniem refrektora przedniego oraz górną osłoną dla MG - tyle widać na zdjeciach, inne różnice mogły również być, ale - brak materiałów referencyjnych. Pewne jest powstanie tych 3 egzemplarzy (2 ze zdjęć + Lufcik), ale czy była produkcja seryjna i w ilu sztukach tego nikt naprawde nie wie - podawane gdzie niegdzie ilości odnoszą się do innego warianty SdKfz 8 z zamontowanym bunkerflakiem 88mm.
Wbrew pozorom jednak mogła być ponieważ podwozie jest wspólne z cała rodzina SdKfz8 - tylko nadbudowa pancerna wyróżnia lufcika. Takie pojazdy-opancerzone holowniki były na pewno potrzene jednostkom LW uzbrojonym w 88 podwójnego przeznaczenia (głównie ppanc)- ale to czysta spekulacja.
Aha właściwie lufcik różni się od seryjnego podwozia jednym szczegółem - przednie koła mają lite bandaże gumowe a nie opony - nie spotykane na tych pojazdach, ale zdjęcia wojenne pojazdów pokazują je ze standardowymi kołami przednimi - ot taka kolejna ciekawostka.
Napisano
i jeszcze jedno ponoć !!!! ma juz w najblizszym czasie byc sprowadzony z głowna tylko nie wiadomo gdzie bedzie stał w skansenie może jak reszta eksponatów pod chmórka???:)
Napisano
bbasia pod latarnia go zaparkuja tak bedzie najbezpieczniej
lancuchem przywiaza
akto by sie taka drobnostka jak pogoda przejmowal
Napisano
bunkerflak to taki skrót (nie oficjalny jak mi się zdaje) czasami używany na to cudo, jak również na zmodyfikowaną wersję holowaną 88
http://www.geocities.com/Pentagon/3620/12ton_88.htm

BTW - w ubiegłym roku coś obiło mi się o uszy o postawieniu lufcika pod wiatą. Pożywiom uwidim.
Napisano
niechcialbym nikogo wprowadzic w blad ale jezeli ktos sie interesuje modelarstwem to jezeli sie nie myle to widzialem (niestety nie czytam po chinsku )cos podobnego do bunkerflak w instrukcji modelu flak88 tyle ze na podwoziu 9 irozkladanymi podestami z siatki??
Napisano
niestety nie posadam skanera i nie moge zamiescic zdjecia
Napisano
Dzięki za wyjeśnienie unkerflaka".

A dalej - zgadza się. Istniały 2 wersje 8,8 cm Flak na pólgąsienicówce - ten, nazwijmy go, bunkerflak na opancerzonym Sd.Kfz. 8 (10 sztuk) i zwykły 8,8 cm Flak 37 na takoż opancerzonym Sd.Kfz. 9 (15 sztuk).
Bunkerflak" jest to de facto przeciwpancerna odmiana 8,8 cm Flak 18, pozbawiona cech przeciwlotniczych - nastawnicy zapalników, odbiorników kąta położenia i azymutu wyprzedzonego dla celowniczych, za to z podręcznym pojemnikiem na naboje z lewej strony łoża górnego. W wersji holowanej miała ona zmodyfikowane boczne ogony łoża, tak że opierały się, po rozłożeniu, o ziemię, bez potrzeby opuszczania działa z podwozia.
Zobacz na www.luftwaffe.z.pl, co prawda jest tam byk, bo wg Marka unkerflaki" montowano na DB 9, a nie DB 10 :-)
Napisano
No i oczywiście zapomniałem dodać, że fakt występowania na zdjęciach unkerflaków" z wysoko podniesionymi lufami bynajmniej nie świadczy o ich użyciu w roli plot. - była to powszechnie stosowana praktyka, mająca na celu ulżenie sprężynowym odciążaczom.
Napisano
Grzesiu
Według ostatnich publikacji (N&B) to bazą byłjednak DB9 i wyprodukowano go w ok 25 szt.
Co do wariantu na bazie FAMO to wcale nie jest pewne czy jakaś partia została wyprodukowana seryjnie, a przynajmiej w moich żródłach (ograniczonych i nie najnowszych) nie ma takich informacji -wg nich w 1943 zamówiono pierwsze 14 szt (z 112 planowanych), ale zamówienie zostało anulowane.
Napisano
Zarowno u Chamberlain'a , jak i Doyle'a mozna przeczytac te same informacje , ktore przytoczyl juz Pan Marek.14 (ze 112 zamowionych) zbudowano w czerwcu i lipcu 1943-go , po czym produkcji zaprzestano z powodu braku zainteresowania wojskowych.
Wczesne wersje wyprodukowane na bazie Sd Kfz 8 (10 sztuk) walczyly ponoc w Polsce i we Francji w skladzie 8 Schwere Panzerjagerabteilung.
Pozdrawiam
Grendel
Napisano
Nie sprzeczam się, ustalmy tylko fakty - 25 sztuk na DB 9 (chociaż wszędzie, gdzie na to trafiałem, pisali o DB 10, ale nie były to najwyższego lotu dzieła) i co najmniej 1 na Famo?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie