tadek80 Napisano 18 Grudzień 2005 Autor Napisano 18 Grudzień 2005 ogladam zdjecie polsmola z niemieckiego składu polskiej bronii i co widzę działko niemieckie 37 mm i obok krótklufowe działo 75 mm. Macie więcej takich fotek i informacji na temat wykorzystania niemieckich dział przez nasze wojska we wrześniu.
jotes Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 Temat ciekawy, ale w tym przypadku nie można wykluczyć, że armaty zostały po prostu ściągnięte z pobojowiska i nie były uzywane przez naszych...
Gebhardt Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 Problem taki ze o ile sie nie zdobedzie pokaznej ilosci amunicji do takiego i jakis sposob na transportowanie tejze to korysc z takiej zdobyczy niewielka. Raczej podzielam poglad Jotesa w tym wypadku.
polsmol Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 Amunicja często była przy działku, ale oczywiście na długo nie mogła wystarczyć. Kojarzę tylko jedną relację z użycia PAK-a przez naszych, ale niestety w tej chwili nie mogę sobie przypomnieć konkretów.
Gebhardt Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 Polsmol - dokladnie to. PAK oczywiscie, nawet te kilka kluch w przodku.... czy nawet jedna moze dac jakis efekt w specyficznej sytuacji. No i PAK lekki (w 1939). Typowa bron artylerii ciezka a to co jest w przodku to wystarczy na kilka minut ognia.
mietek Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Gdzies we wspomnieniach wrzesniowych (nie pamietam gdzie) byla przytoczona relacja niemiecka o polskiej obsludze zdobytego na Niemcach dziala p-panc. Polacy odpierali przy jego uzyciu atak niemiecki, ludzie z obslugi po kolei gineli i byli zastepowani przez nowych, zabici zostali wszycy, zarowno zolnierze jaki i oficerowie.
atyl Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 A czy to aby niemiecki skład. Jestem świeżo po lekturze Pierwszej pancernej Skibińskiego i kołacze mi się myśl, że może to byc skład broni internowanych jednostek 10BK na Wegrzech. Intryguje mnie szczególnie duża ilośc działek ppanc.(dywizjon ppanc), zdobyty PAK 36 i leIG( Maczkowcy zdobyli dośc dużą ilośc samochodów i innego sprzetu niemieckiego), ogumione koła armat 75mm (pułk artylerii motorowej- drugi był w Warszawskiej BPM) i mało niemiecki wygląd nakrycia głowy żołnierza, ale mogę się mylic, bo zdjęcie słabe.
polsmol Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 Zdjęcia pochodzą z Niemiec. Są na nich niemieccy żołnierze i polscy jeńcy (brak orzełków). Na jednej z ogumionych 75mm jest napis Nach Berlin" i tych armat jest osiem a nie cztery.To są mocne przesłanki wskazujące na Brygadę Warszawską. Natomiast działek ppanc jest dużo bo pochodzą zapewne z całego zgrupowania okrążonego pod Tomaszowem a nie samej brygady motorowej. Zauważ, że część z nich ma przodki.
AK77 Napisano 1 Styczeń 2006 Napisano 1 Styczeń 2006 W książce Armia Lublin" 1939 napisaną przez Piotra Saje na stronie 212 znalazłem taki tekst: Czołgi 7TP już na początku wyprzedziły atakujących żołnierzy, pokonały linie okopów i zniszczyły umocnienia w południowej części Pasiek. Około 8.00 wieś została zdobyta. Ostatnie ckmy nieprzyjaciela prowadzące ogień ze skraju lasu ostrzelano z człgów zmuszajac je do milczenia. Kompanie uporządkowały się zabierając ze sobą dwie zdobyte armaty ppanc." Treść dotyczy walk o Tomaszów Lubelski jakie miały miejsce 18 września. Może to są własnie te dwie armaty zdobyte przez naszych żołnierzy z Warszawskiej Brygady ?Pzdr AK77
mietek Napisano 1 Styczeń 2006 Napisano 1 Styczeń 2006 Zdjecie powyzej, zamieszczone przez TomkaSz, niewiele mowi. Tylko tyle ze stoja razem na skladowisku armaty polskie i niemieckie. Tymbardziej ze wyglada iz niemiecka jest uszkodzona, bez kola, lezacego z tylu.Na skladowiska zbierano wszelaki sprzet, nie tylko polski (np zdjecia 7TP na skladowisku razem z PzI i PzII)
TomekSz Napisano 1 Styczeń 2006 Napisano 1 Styczeń 2006 Tak , ale następna wygląda na sprawną .Bardzo trudno będzie znaleźć zdjęcie sprzętu niemieckiego z naszą obsługą .Przynajmniej dobrze ,że są relacje na ten temat .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.