snajper-s1 Napisano 18 Grudzień 2005 Autor Napisano 18 Grudzień 2005 Wykopałem kiedyś taką gąskę. Od jakiego pojazdu ona jest?
snajper-s1 Napisano 18 Grudzień 2005 Autor Napisano 18 Grudzień 2005 aha, czyli można wyrzucić na złom?
SWaldek Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 Pochodzenie wspólczesne jest wykluczone ze względu na okoliczności i miejsce znalezienia, bowiem pochodzi z dna bagienka. Pod warstwą ok 40-50cm czarnej zmurszałej ziemi była warstwa gałęzi i drzewa potem ilasty piasek w którym włśnie lezała, kolor piasku jeszcze na zdjęciach, głębokość szacunkowa ok. 80cm bez podchodzącej wody. Obecnie to miejsce jest zupełnie suche znajduję sie w pobliżu drogi ok 3m którą w 44r uciekały niemieckie dywizje z tzw. Kotła Brzeskiego.Z relacji wielu starszych ludzi wynika, że teren był usłany dziesiątkami rozbitych i spalonych pojazdów różnego typu.Nie wykluczone ,że mógł to być jakiś ciągnik gąsienicowy bo teren był straszliwie bagnisty, ale napewno gąsiennica pochodzi z okresu IIw.Czy po oznaczeniach CT A34 1-01 nic się nie da wywnioskować, bo już myślałem, że to od T34 takie skojażenie, nie znam sie zupełnie na sprzecie pancernymPozdrawiam
Danger Napisano 13 Grudzień 2017 Napisano 13 Grudzień 2017 podłączę się pod temat gdyż też posiadam takie ogniwo
SWaldek Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Skoro temat już jest to poprosze i ja o identyfikację pojazdu z którego może pochodzić ten kawałek, przeglądałem pewna stonę o typach gąsiennic, ale nie udało mi sie znaleźć podobnej, na bratnim forum tez nie doczekała sie identyfikacji. Pozdrawiam
Jan Napisano 18 Grudzień 2005 Napisano 18 Grudzień 2005 Wstrzymaj się z wyrzucaniem...jeśli ma 34 cm szerokości(możesz spróbować znalezść oś symetrii i dokonać pomiaru)to zapewne pochodzi z jakigoś niemieckiego transportera.Mam takie same pochodzące z podbeskidzia gdzie Niemcy na podwórku babci kolegi spalili właśnie taki transporter wraz z dokumentacją jednostki.Wrak stał w ogrodzie do latsiedemdziesiątych,dziś zostały w ziemi tylko ogniwa.Nie znam się na broni pancernej i nigdy nie dociekałem typu pojazdu.Odszukam swoje zdjęcia i wrzucę.A DTA nigdy tam nawet nie widziano...pozdro
SWaldek Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 Może to przypadek ,ale w okolicy znajdowałem francuskie drobniaki.Słyszałem także po pozostawionych w lesie francuskich czołgach będących na wyposażeniu wojska polskiego w 39r, którym podczas ewakuacji za Bug w kierunku na Brześć zabrakło paliwa, nawet O chyba o tym kiedyś pisał artykuł ,lecz to troszeczkę inny rejonPozdrawiam
redigor Napisano 18 Grudzień 2005 Napisano 18 Grudzień 2005 Zgadzam sie z Janem,typowe niemieckie wykonanie azurowej gąski do,któregos z tramsporterów,nie wiem czy do Sdkfz 250 czy 251 ale nie jest to DT bo zbyt subtelna".
tosh Napisano 18 Grudzień 2005 Napisano 18 Grudzień 2005 witamjest to fragment ogniwa od RSO, ogniwka od SdKfz 250 i 251 maja inna konstrukcje...o tu potwierdzeniehttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=136059#136157pozdrawiam
SWaldek Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 Dzieki za zainteresowanie, jutro postaram się wstawić lepsze zdjęcia, będzie dokładniej widać elementy, które umownie nazywam muszelkami. Dodam, że ogniwo posiada jekieś cechy co postaram się pokazać na zdjęciuPozdrawiam
snajper-s1 Napisano 18 Grudzień 2005 Autor Napisano 18 Grudzień 2005 Ja swoją gąskę wykopałem na pograniczu Bieszczad i Beskidu Niskiego. Może jakieś 100% potwierdzenie pochodzenia gąski?
tosh Napisano 18 Grudzień 2005 Napisano 18 Grudzień 2005 dla mnie RSO jest pewne...a moglbys jeszcze wrzucic fotke od strony ieznika" ? wtedy rozwialibysmy watpliwosci...pozdrawiam
vaz Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 witam , podepnę się pod temat z tym fragmentem gąsienicy , szerokość około 35 cm
SWaldek Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 Ciąg dalszy zdjęć i wyrażnie widoczne muszelki"
snajper-s1 Napisano 18 Grudzień 2005 Autor Napisano 18 Grudzień 2005 Wykopałem kiedyś taką gąskę. Od jakiego pojazdu ona jest?
Pytanie
snajper-s1
Wykopałem kiedyś taką gąskę. Od jakiego pojazdu ona jest?
35 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.