aro57 Napisano 17 Grudzień 2005 Autor Napisano 17 Grudzień 2005 Mam problem na zdjeciu jest mój pradziadek służbył w 45PP w RÓWNYM na dzisiejszej ukrainie prosiłbym was powiedzcie mi to to za medal trzeci od lewej za co mógł go dostac i jakies odnosniki gdzie zobacze lepsze fotki tego medalu
aro57 Napisano 17 Grudzień 2005 Autor Napisano 17 Grudzień 2005 A posiadam tez sporo innych fajnych ciekawych fotek na tema II WORLD WAR
SLAW 100 Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 Zdecydowanie medal nie jest polski . Czy możesz wykadrować ze zdjęcia sam medal i wrzucić na forum .Slaw 100
Darek419 Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 Wygląda na Francuski.Bo niemieckiego,ruskiego,austryjackiego by nie założył.
SLAW 100 Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 Może jeszcze być: rumuński, łoteski , estoński .Z tego co udało mi się dostrzec po powiększeniu fotki. Jest to postać stojącej kobiety która w jednym ręku trzyma miecz (??)Slaw 100
marek123 Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 Oj Slaw z tym sie nie zgodze mam kilka fot polskich oficerów z 1918 roku gdzie maja przypiety krzyz zelazny z I ws :] pozdro
JoncaA Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 No i chyba wyczucie nie zawiodlo SLAW100, bo to może być (ale nie musi) lotewski medal 10-lecia republiki".
JoncaA Napisano 18 Grudzień 2005 Napisano 18 Grudzień 2005 Juz slysze protesty , ze na cz-b zdjeciu widac biale paski, moze j.szare, a tu mamy c.niebieskie. Otoz - jesli mamy lata dwudzieste, nawet blizej trzydziestych, to w pracowni fot. uzywano niemal na 100% klisz z emulsją ortochromatyczna (panchromatyczna w powszechnym uzyciu pojawila sie dopiero w latach trzzydziestych), a odbitka cz-b z takiej kliszy, jesli nie zostal zastosowany j.zolty filtr, bedzie miala bardzo ciemne czerwienie i biale lub ledwo szare niebieskosci. Obok skan po malej obrobce doprowadzony do stanu jakby zdjecie bylo na kliszy orto.
aro57 Napisano 18 Grudzień 2005 Autor Napisano 18 Grudzień 2005 dzieki ludziska KOCHAM WAS w cudzysłowie oczywiscie
aro57 Napisano 18 Grudzień 2005 Autor Napisano 18 Grudzień 2005 a moze mi pan napisac za co go otrzymac mógł o co w tym chodzi skad on mial i za co łotewski medal
sqh Napisano 24 Grudzień 2005 Napisano 24 Grudzień 2005 Międzywojenne Wojsko Polskie miało na koncie jedną dużą operację, przeprowadzoną razem z Wojskiem Łotewskim. Otóż w XII 1919 poseł łotewski w Warszawie poprosił o pomoc zbrojną na terytorium Łotwy, w celu wyparcia Rosjan z rejonu Dźwińska. Sformowana w tym celu Grupa Operacyjna gen. Śmigłego, oddziały łotewskie, a nawet sprzymierzona z nimi Bałtycka Landwehra, złożona z kurlandzkich Niemców, zdołały, w niezwykle ciężkich warunkach pogodowych, wykonać powierzone zadanie - 3 I 1920 zajęły samo miasto, po czym kontynuowały pościg za wycofującymi się Rosjanami.Być może więc, Twój Pradziadek brał udział w tej operacji, ale w tym celu musiałbyś ustalić, czy i w jakiej jednostce służył na przełomie lat 1919/1920. Jeśli były to podododdziały 1. DPLeg, 3. DPLeg albo 1. BJ, to jesteśmy w domu :-)Szczegółowy opis i mapka operacji przedstawiona jest w t. II Encyklopedii Wojskowej", Warszawa 1931, str. 410 i nast., zaś zbeletryzowany, ale bardzo sugestywny, opis wydarzeń zawiera książka Romana Zawady O Generale Śmigłym", Warszawa 1936, str. 56 i nast.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.