Skocz do zawartości

CO to za MEDAL

aro57

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem na zdjeciu jest mój pradziadek służbył w 45PP w RÓWNYM na dzisiejszej ukrainie prosiłbym was powiedzcie mi to to za medal trzeci od lewej za co mógł go dostac i jakies odnosniki gdzie zobacze lepsze fotki tego medalu

Napisano
Może jeszcze być: rumuński, łoteski , estoński .
Z tego co udało mi się dostrzec po powiększeniu fotki. Jest to postać stojącej kobiety która w jednym ręku trzyma miecz (??)
Slaw 100
Napisano

Juz slysze protesty , ze na cz-b zdjeciu widac biale paski, moze j.szare, a tu mamy c.niebieskie. Otoz - jesli mamy lata dwudzieste, nawet blizej trzydziestych, to w pracowni fot. uzywano niemal na 100% klisz z emulsją ortochromatyczna (panchromatyczna w powszechnym uzyciu pojawila sie dopiero w latach trzzydziestych), a odbitka cz-b z takiej kliszy, jesli nie zostal zastosowany j.zolty filtr, bedzie miala bardzo ciemne czerwienie i biale lub ledwo szare niebieskosci. Obok skan po malej obrobce doprowadzony do stanu jakby zdjecie bylo na kliszy orto.

Napisano
Międzywojenne Wojsko Polskie miało na koncie jedną dużą operację, przeprowadzoną razem z Wojskiem Łotewskim. Otóż w XII 1919 poseł łotewski w Warszawie poprosił o pomoc zbrojną na terytorium Łotwy, w celu wyparcia Rosjan z rejonu Dźwińska. Sformowana w tym celu Grupa Operacyjna gen. Śmigłego, oddziały łotewskie, a nawet sprzymierzona z nimi Bałtycka Landwehra, złożona z kurlandzkich Niemców, zdołały, w niezwykle ciężkich warunkach pogodowych, wykonać powierzone zadanie - 3 I 1920 zajęły samo miasto, po czym kontynuowały pościg za wycofującymi się Rosjanami.

Być może więc, Twój Pradziadek brał udział w tej operacji, ale w tym celu musiałbyś ustalić, czy i w jakiej jednostce służył na przełomie lat 1919/1920. Jeśli były to podododdziały 1. DPLeg, 3. DPLeg albo 1. BJ, to jesteśmy w domu :-)

Szczegółowy opis i mapka operacji przedstawiona jest w t. II Encyklopedii Wojskowej", Warszawa 1931, str. 410 i nast., zaś zbeletryzowany, ale bardzo sugestywny, opis wydarzeń zawiera książka Romana Zawady O Generale Śmigłym", Warszawa 1936, str. 56 i nast.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie