AKMS Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Co niektórym forumowiczom to proponuje napisac listy do E.Steinbach z przeprosinami za polskie zbrodnie na miłującym pokój narodzie nIEMCÓW. A następnie zaorać i zabetonować (może jakiś Real" w to miejsce?) cmentarze wojenne ACz, bo przecież adziecka swołocz" nie może spoczywać na polskiej ziemii obok ycerskiego wehrmachtu i bohaterskiej ss"...
Duncam Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Dobry pomysł AKMS, tylko zamiast Reala dałbym np. Lidla. Bo w Realu to się chyba można jeszcze czasem na stoisko z książkami natknąć, a po co? W Lidlu takich głupot nie ma, więc jest bezpieczniejszy. Refleksyjność prowadzi do anoreksji (hehe, znam jeszcze kilka obcych słów), jest więc szkodliwa! Lepszy jest system z kurą. Kurę dają - dobrzy, kurę zjadają - źli.Tylko długo orać trzeba będzie, bo w Polsce leży 600 tys żołnierzy ACz, no i państwo rosyjskie stara się nimi opiekować". Wprawdzie dziś groby niemieckie są lepsze" niż radzieckie, ale jednak jak zaczniemy orać to się Putin zdenerwuje na maksa i zejdzie na zawał. A my człowieka na sumieniu mieć będziemy, więc po co?
AKMS Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Jak się Putin kiedyś zdenerwuje to zaorze całą Polskę. Wkur..anie Rosji to jak całowanie lwa w tyłek: ryzyko duże a przyjemnośc mała. Zreszta my teraz całujemy tyłki zupełnie komu innemu.
Duncam Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 AKMS, zakończę dzień dzisiejszy filozoficzno-filologiczną sentencją egzystencjalną:Istoty żywe fauną zwane dzielą się generalnie na te które całują i te które są całowane. Wszelkie wyjątki tylko potwierdzają tę zasadę.I niech ten temat wreszcie umrze...
crimson Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Lokomotywa" napisał: crimson może byś tak przeprosil także Pana Lokomotywę - chosiaż mnie twoje przeprosiny zwisają tak samo jak kurs mongolskiej waluty..."- skoro ci zwisają, to nie przeproszę :)) I nie musisz używac takich chamskich porównań; zrozumiałem impertynencję orzeszka... :)dalej Lokomotywa naskrobał: co jakis czas znajduje się grupa kolesiów za sery stanu wojennego ktorzy probuja porównywać zbrodnie ruskich do zbrodni niemieckich..." - niczego nie porównywałem, opisałem tylko epizod pokazujący radziecką swołocz która nią była w rzeczy samej i basta. I nie bardzo mnie obchodzi, że nie możesz się z tym pogodzić...
crimson Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 AKMS" napisał: Jak się Putin kiedyś zdenerwuje to zaorze całą Polskę..." - chciałaby dusza do raju? :) Główkę sobie zaoraj człowieku...Przypominam po raz n-ty, że ten wątek ma tytuł: adziecka swołocz". Nie rozumiem, skąd tutaj nagle wzięło się porównywanie adzieckich wyzwolicieli", do iemieckich okupantów", bo w/w tytuł nic o tym nie mówi. Jeśli ktoś chce opisać jakieś konkretne zbrodnie hitlerowskie, to niech założy nowy wątek. Tyle, że nie jest to raczej konieczne, bo mówi się o tym i trąbi od chwili zakończenia wojny. Tym bardziej nie rozumiem, dlaczego tyle emocji wzbudza pokazywanie zbrodni drugiej strony". Chociaż... chyba wiem dlaczego; ten Tischnerowski homo sovieticus" zagościł na stałe w niektórych głowach.Pozdrawiam.
zelig Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Określenie homo sovieticus" wymyślił rosyjski pisarz Aleksander Zinowjew.I może przestań wreszcie obrażać ludzi, okej?
crimson Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 do zeliga: a gdzie ja kogo obraziłem bardziej, niż ktoś mnie?: http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=220317Najlepiej przestań mnie pouczać..Pozdrawiam!
crimson Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 zelig" napisał: Określenie "homo sovieticus wymyślił rosyjski pisarz Aleksander Zinowjew."Być może, jednak bliższe mi sa prace Ks. Tishnera: ...• Homo sovieticus to zniewolony przez system komunistyczny klient komunizmu – żywił się towarami, jakie komunizm mu oferował. (...) Gdy komunizm przestał zaspokajać jego nadzieje i potrzeby, homo sovieticus wziął udział w buncie.• Homo sovieticus nie zna różnicy między swym własnym interesem a dobrem wspólnym. Może podpalić katedrę, byle sobie przy tym ogniu usmażyć jajecznicę.• Rozdrobniony na tysięczne odmiany indywidualne [homo sovieticus] był stałym towarzyszem chrześcijanina. (...) Zawsze pełen roszczeń, zawsze gotów do obwiniania innych, a nie siebie, chorobliwie podejrzliwy, przesycony świadomością nieszczęścia, niezdolny do poświęcenia siebie..."http://www.tygodnik.com.pl/ludzie/tischner/mysli.htmlWIkipedia pisze: Homo sovieticus - spopularyzowane w Polsce przez ks. Józefa Tischnera określenie człowieka przyzwyczajonego do komunistycznej formuły państwa, oczekującego, że od państwa otrzyma pracę, opiekę socjalną, zdrowotną i inną w zamian za płacenie podatków. Autorem sformułowania był rosyjski filozof Aleksandr Zinoviev.http://pl.wikipedia.org/wiki/Homo_sovieticusPozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.