Skocz do zawartości

radziecka swołocz

rob

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co niektórym forumowiczom to proponuje napisac listy do E.Steinbach z przeprosinami za polskie zbrodnie na miłującym pokój narodzie nIEMCÓW. A następnie zaorać i zabetonować (może jakiś Real" w to miejsce?) cmentarze wojenne ACz, bo przecież adziecka swołocz" nie może spoczywać na polskiej ziemii obok ycerskiego wehrmachtu i bohaterskiej ss"...
  • Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dobry pomysł AKMS, tylko zamiast Reala dałbym np. Lidla. Bo w Realu to się chyba można jeszcze czasem na stoisko z książkami natknąć, a po co? W Lidlu takich głupot nie ma, więc jest bezpieczniejszy. Refleksyjność prowadzi do anoreksji (hehe, znam jeszcze kilka obcych słów), jest więc szkodliwa! Lepszy jest system z kurą. Kurę dają - dobrzy, kurę zjadają - źli.

Tylko długo orać trzeba będzie, bo w Polsce leży 600 tys żołnierzy ACz, no i państwo rosyjskie stara się nimi opiekować". Wprawdzie dziś groby niemieckie są lepsze" niż radzieckie, ale jednak jak zaczniemy orać to się Putin zdenerwuje na maksa i zejdzie na zawał. A my człowieka na sumieniu mieć będziemy, więc po co?
Napisano
Jak się Putin kiedyś zdenerwuje to zaorze całą Polskę. Wkur..anie Rosji to jak całowanie lwa w tyłek: ryzyko duże a przyjemnośc mała. Zreszta my teraz całujemy tyłki zupełnie komu innemu.
Napisano
AKMS, zakończę dzień dzisiejszy filozoficzno-filologiczną sentencją egzystencjalną:
Istoty żywe fauną zwane dzielą się generalnie na te które całują i te które są całowane. Wszelkie wyjątki tylko potwierdzają tę zasadę.

I niech ten temat wreszcie umrze...
Napisano
Lokomotywa" napisał: crimson może byś tak przeprosil także Pana Lokomotywę - chosiaż mnie twoje przeprosiny zwisają tak samo jak kurs mongolskiej waluty..."
- skoro ci zwisają, to nie przeproszę :)) I nie musisz używac takich chamskich porównań; zrozumiałem impertynencję orzeszka... :)
dalej Lokomotywa naskrobał: co jakis czas znajduje się grupa kolesiów za sery stanu wojennego ktorzy probuja porównywać zbrodnie ruskich do zbrodni niemieckich..."
- niczego nie porównywałem, opisałem tylko epizod pokazujący radziecką swołocz która nią była w rzeczy samej i basta. I nie bardzo mnie obchodzi, że nie możesz się z tym pogodzić...
Napisano
AKMS" napisał: Jak się Putin kiedyś zdenerwuje to zaorze całą Polskę..." - chciałaby dusza do raju? :) Główkę sobie zaoraj człowieku...
Przypominam po raz n-ty, że ten wątek ma tytuł: adziecka swołocz". Nie rozumiem, skąd tutaj nagle wzięło się porównywanie adzieckich wyzwolicieli", do iemieckich okupantów", bo w/w tytuł nic o tym nie mówi. Jeśli ktoś chce opisać jakieś konkretne zbrodnie hitlerowskie, to niech założy nowy wątek. Tyle, że nie jest to raczej konieczne, bo mówi się o tym i trąbi od chwili zakończenia wojny.
Tym bardziej nie rozumiem, dlaczego tyle emocji wzbudza pokazywanie zbrodni drugiej strony".
Chociaż... chyba wiem dlaczego; ten Tischnerowski homo sovieticus" zagościł na stałe w niektórych głowach.
Pozdrawiam.
Napisano
do zeliga: a gdzie ja kogo obraziłem bardziej, niż ktoś mnie?: http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=220317
Najlepiej przestań mnie pouczać..
Pozdrawiam!
Napisano
zelig" napisał: Określenie "homo sovieticus wymyślił rosyjski pisarz Aleksander Zinowjew."
Być może, jednak bliższe mi sa prace Ks. Tishnera:
...• Homo sovieticus to zniewolony przez system komunistyczny klient komunizmu – żywił się towarami, jakie komunizm mu oferował. (...) Gdy komunizm przestał zaspokajać jego nadzieje i potrzeby, homo sovieticus wziął udział w buncie.

• Homo sovieticus nie zna różnicy między swym własnym interesem a dobrem wspólnym. Może podpalić katedrę, byle sobie przy tym ogniu usmażyć jajecznicę.

• Rozdrobniony na tysięczne odmiany indywidualne [homo sovieticus] był stałym towarzyszem chrześcijanina. (...) Zawsze pełen roszczeń, zawsze gotów do obwiniania innych, a nie siebie, chorobliwie podejrzliwy, przesycony świadomością nieszczęścia, niezdolny do poświęcenia siebie..."
http://www.tygodnik.com.pl/ludzie/tischner/mysli.html

WIkipedia pisze: Homo sovieticus - spopularyzowane w Polsce przez ks. Józefa Tischnera określenie człowieka przyzwyczajonego do komunistycznej formuły państwa, oczekującego, że od państwa otrzyma pracę, opiekę socjalną, zdrowotną i inną w zamian za płacenie podatków. Autorem sformułowania był rosyjski filozof Aleksandr Zinoviev.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Homo_sovieticus

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie