Skocz do zawartości
  • 0

Grot

vonadamski

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rzeczywiście nie doczytałem, nie mam teraz pod ręką żadnej literatury, ale sprawdzę jak to było z tymi sześciokątnymi, z tego co pamiętam, to chyba są rzadsze wśród grocików scytyjskich. Jest z nimi pewien kłopot z identyfikacją, jako angedotkę podam ci przykład, że grupa studentów archeologii po IV roku znalazła taki grocik na wykopaliskach i chcieli go wyrzucić, bo jak mówili: myśleliśmy, że to stalówka, taka do pisania". Profesor prowadzący wykopaliska o malo nie dostał zawału. Jeśli możesz to podaj mniej więcej miejsce gdzie był ten Twój znaleziony.
Napisano

Witam!Pozwoliłem sobie,podpiąć się pod wątek ze swoim grotem.Wykonany z mosiądzu,długość całkowita 66mm,tuleja u wejścia 14mm,sam grot sześciokątny długości 42mm.Chciałbym się dowiedzieć do czego służył i jaki okres,dziękuje i pozdrawiam.

Napisano
Raczej nie z mosiądzu, a z brązu tzn. w stopie jest głównie miedź i cyna, natomiast nie ma cynku, ale mniejsza z tym. Wygląda na grot scytyjski z wczesnej epoki żelaza, najczęściej przyjmuje się, że najazdy scytyjskie na ziemie polskie miały miejsce pomiędzy 400 a 300 rokiem pne.
Kontakty ze Scytami najsilniejsze były w Polsce południowo-wschodniej (okolice Przemyśla, Rzeszowa, Tarnobrzegu), ale tego typu groty znajduje się też na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, na Śląsku, w okolicach Zielonej Góry, a nawet w Wielkopolsce. Może to być też miejscowe naśladownictwo wyrobu scytyjskiego, oczywiście z tej samej epoki - nie widzę dokładnie na zdjęciu, czy grocik jest trójgraniasty czy czwórgraniasty?
Napisano
Ostatni grot w tym wątku. jest wykonany z brązu. Prymitywna forma odlania, sugeruje wczesną epokę brązu. Niestety jestem poza domem i nie jestem w stanie szczegułowo się tym zająć.
Napisano
MEKO,- z tym datowaniem są zawsze problemy, epoka brązu trwała w Północnej Europie dłużej, tak mniej więcej do roku 600-nego star. Ery. Dlatego te groty które załączyłeś mają conajmniej 2600 lat. Osobiście jednak byłbym skłonny dać im 3000- 3500 lat.Groty te odpowiadają rysunkowi nr.3
Pozdrawiam.
Napisano
Witam!!!

A kto morze wiedziec dokladnie z jakiego okresu?
Jaka cena tego czegos. Takich zabytkow nie zbieram :) Lepiej niech u kogo innego wisi posrod swoich braci :D

Z powazaniem vonadamski
Napisano

vonadamski,- dosyć rzadkie znalezisko, oszczepy się nie gubiło a po walce skrzętnie zbierano. Używane były od czasów najdawniejszych do średniowiecza. Trudno określić z jakiego okresu pochodzi. Załączam rysunki grotów z okresu lateńskiego. Od nr.1 do 10 są z brązu te po prawej z żelaza. Może też należał do Wikinga (zdj. 2). Zdjęcie trzecie to grot używany przez kuszników, dług. 14 cm. nasada 1,5 cm. czubek kanciasty, też dosyć rzadki okaz.To tyle.
Pozdrawiam.

Napisano
Odpowiem tak na gorąco!!. Niestety groty oszczepów to bardzo wredne datowniki" i trudno je typologcznie przyporzadkować jakims konkretnym okresom. Grot to grot, trudno w nim tak coś jakis czas zmieniac pod dyktando obowiązujacej mody". Są oczywiście wyjątki ale rzadkie. Nie znam sie zbyt dobrze na militariach ale wg mnie prezentowany grot nalezałoby datowac na okres rzymski (do IV w n.e.). Przemawia za tym: a. proporcje tuleja-grzebiet, b. ostro profilowany grzbiet i c. wyraznie odcinajacy sie lisć. W sredniowieczu już takich zabiegów raczej nie stosowano. Niepokoi mnie tylko ten nit przechodzący przez tuleje, to dosyć nietypowe dodatkowe wzomcnienie osadzenie drzewca. Dla odkrywcy polecałbym aby przeszedł sie po miejscu w którym znalazł grot jeszcze raz ... moze beda jakies skorupki lub inne zabyteczki. POWODZENIA
Napisano
Witaj podaj średnicę tuleii obsadwej. Jak dla mnie to raczej około XIV w lub późniejszy grot myśliwski. Chociaż nigdy nic nie wiadomo. Ponieważ broń drzewcowa to bardzo popularna zabawka od starożytności. Określ chociaż w przybliżeniu miejsce znalezienia. Pozdrawiam Hakas
Napisano
Witam IIkenau,miło mi że mój grot usytuowałeś wśród scytów, ale nie doczytałeś że grot jest SZEŚCIOKĄTNY". Tworzy ostrosłup prawidłowy(tak to się chyba nazywa).Dodatkowo czego nie podałem wcześniej to jego waga 42 gramy,pozdrawiam Andrzej.
Napisano
Witam!!!

Podobienstwo do rzymkow jest duze podaje link do strony dr Kontnego

http://bartoszkontny.pradzieje.pl/index_pl.php?content=uzbrojenie_k_przeworskiej_02

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Haki, a czym różnią się groty myśliwskie od bojowych?a tak na marginesie i nie w temacie z niewiadonmych powodów maile do ciebie są zawracane , wiesz coś o tym? spróbuj cos do mnie wysłać. pozdrowienia
Napisano
Jedyne co Ci moge podpowiedziec to zebys skontaktowal sie z Frozzerem. On znalazl cos podobnego. U niego otwor na drzewiec byl prostokatny. Moze cos pomoze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie