Skocz do zawartości

JAK ROZRUSZAĆ RAKIETNICĘ WALTHERA !!!!

Gość bagneciarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam ją...piękną...moją pierwszą...

Pomóżcie mi ją otworzyć" !!!!!!!!!!!!!!!
Z zewnątrz wyczyściłem, wypolerowałem i wygłaskałem :)

Ale od wewnątrz za cholerę nie chce mi pokazać swoich sekretów.
Kurek, spust, jęzor spustowy powodujący załamanie lufy - wszystko zapieczone.

Moczyłem go przez jakieś 5 h w odrdzewiaczu - puściło z zewnątrz, za jakiś czas w nafcie świetlnej i nic (na zewnątrz pojawiły się jakieś brązowe plamki :( ).

Nie wiem co mam robić, czy elektroliza by pomogła ????
Rakietnica ma ebonitowe okładki, jest aluminiowa z elementami stalowymi.

Czy w razie elektrolizy mogą się zniszczyć okładki i wybite oznaczenia na aluminium ?

POMÓŻCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisano
Elektroliza lub autoliza zniszczy całkowicie aluminium. Ktoś tak próbował mp-ika wyczyścić i mu zjadło.
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki J za odpowiedz, ale napisz mi jeszcze co Ty byś zrobił z nią, aby ją otworzyć.

P.S. Dzięki za informację co do elektro i aulolizy, bo miałem zamiar tak ją właśnie potraktować. Ufff
Napisano
Tu niestety trzeba cierpliwości i czasu (kilka, kilkanaście dni). Zostaw przedmiot w nafcie i co kilka dni spróbuj ruszać części, ostukuj rakietnicę kawałkiem twardego drewna(buk, dąb,jesion) lub z wyczuciem młotkiem. Może z czasem coś puści.
Można by spróbować z octem, ale nie wiem czy nie ruszy aluminim.
W ostateczności można spróbować podgrzać rakietnicę palnikiem lub lutlampą i próbowac rozruszać na gorąco, ale ty też uwaga na aluminium.

Pozdro
Napisano
Dzięki, lepsze te kilkanaście dni moczenia i zabawy, niż kilkadziesiąt dni, które minęły od momentu, gdy ją znalazłem i bałem się w cokolwiek ją pakować.

Nie chcę jej za cholerę zniszczyć, jest taka ładna i taka pełna historii", że nie mogę spać po nocach :)))))))

Napisano
Do BERTHIE:

Ostatnio moczyłem ją w nafcie świetlnej (tej do lampek), czy pisząc nafta masz na myśli nieświetlną tylko zwykłą ???

Pytam się, bo ostatnio w chemicznym facet powiedział mi, że zastosowałem nie tą naftę co trzeba.

Świetlna ma niby jakieś zubożenia w składzie chemicznym (tj. nie jest to pełna nafta).

Powiedział mi, że musi to być zwykła nafta i wtedy po paru dniach ładnie poluzuje wszystkie śrubki, mechanizmy ruchome, bo ponoć nafta dobrze przenika di takich miejsc.

Tak w ogóle, to dziękuję Wam za tak szybkie odpowiedzi, piszcie dalej jak coś wiecie. Z góry serdecznie dziękuję.

P.S. Mam także ten sam nick na Allegro, a więc pozdrawiam wszystkich z którymi przeprowadzałem transakcje.

Bagneciarz
Napisano
Jak ocet reaguje na aluminium ???

Czy ocet 10 % może tak jak odrdzewiacz pozostawić ślady na powierzchni aluminiowej, czy nic nie zrobi złego ????
Napisano
No Bagneciarz, bez żartów. Chyba możesz wrzucić sobie do octu kawał blachy aluminiowej i poobserwować... ;-)
Napisano
hehe :)
Wiem, że mogę wrzucić i poobserwować, ale pytałem się,bo to nie jest zwykły kawałek blachy aluminiowej, ze zwykłym garnkiem bym się nie cackał, ale 60 letnia rakietnica skłania do zadawania pytań :)

Pozdrawiam.
Napisano
Nie wiem czy jakąś róznicę robi czy to nafta swietlna czy inna. Równie dobrze może być ropa. Chodzi tu bardziej nie o odrdzewianie a o penetrację szczelin i rozmiękczenie rdzy, a przy rozruszania też o smarowanie i wypłukiwanie rdzy.
pozdro
Napisano
WD-40 odpada, cały czas psikam po moczeniu w wielu płynach i nic. Na taką rdzę, która nagromadziła się przez tyle lat i stwardniała wd-40 nic nie podziała.

Owszem, wd40 jest dobre, ale po wcześniejszym usunięciu rdzy.

Pzdr.
Napisano
Dzięki Berthie za odp.
Teraz pomoczę ją w ropie tylko pierwej będę musiał ją zdobyć. Kiedyś pytałem się na stacji benz. o ropę i powiedzieli, że mają tylko olej napędowy :)))

Nie wiem może w chemicznym dostanę ropę.
Wiecie gdzie ją sprzedają :)) ?????

P.S. Dziękuję Wszystkim bardzo za uwagi i sugerowane możliwości. Forum jest naprawdę dobrym rozwiązaniem.
Napisano
Jak mieszkasz w okolicy rurociągu Przyjaźń to spróbuj powiercić :)). Być może bedziesz miał szczęscie i bedziesz miął prywatne źródełko ropki :))).
pozdro
Napisano
To ac" to może być kodowe oznaczenie producenta. Teoretycznie powinno być trzyliterowe, być może trzecia została słabiej odbita lub zjedzona przez korozję.
http://users.swing.be/sw017995/german-codes.htm
Napisano
Znalazłem!!!

ac - to:
Carl Walther A.G., Waffenfabrik, Zella-Mehlis, Thüringen (ac) : (K98k, P 38, PPK : 1939 - 40)

-Carl Walther A.G., Waffenfabrik, Zella-Mehlis, Thüringen (ac) : (K98k, G.41, G.43, K43 : 41 - 45)

DZIĘKI J" ZA STRONKĘ!!!

Napiszcie tylko który skrót w końcowych nawiasach tyczy się rakietnicy Walthera, czy jest to może P 38, czy któryś z G.41,G.43 lub K43 ???? I co oznacza Zella-Mehlis ???

Tak a propos udało mi się ją otworzyć (wziąłem ją pod palnik kuchenki i WD40 aż do skutku), ujawniła jeszcze 2 bicia: cyfra 14 i 6-cio ramienną gwiazdkę (oba w różnych miejscach, ale na mechaniźmie zatrzaskowym przy lufie, po zamknięciu rakietnicy ich nie widać).

Jeszcze tylko muszę uruchomić kurek z jego sprężyną, wyciąg i śrubkę mocującą okładziny ebonitowe. Z tymi fantami będzie problem zwłaszcza z tą śrubką, na ciepło nie mogę wziąść, bo ebonitowe okładki. PORADŹCIE mi czy przewiercić tę śrubkę, czy znacie jakiś sposób, aby odkręcić nie niszcząc ebonitu ?

Pozdrawiam.
Napisano
WYBACZ GAMBIT ŻE TAK GŁOŚNO STUKAM W KLAWISZE !!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie