Skocz do zawartości

Ubiór zimowy WH.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo wszystkim, że w czasie zimowych batali, szczególnie na wschodzie żołnierze niemieccy używali wszelkich sposobów by zamaskować swoje stroje feldgrau i stać się iewidocznymi". Używano wsztstkiego co ma biały kolor, szmat, przescieradeł, czaszy spadochronów a nawet koscielnych komrzy.
No i własnie.
Biała szmata to dzis najprostrzy sposób na uzyskanie zimowego kamuflarzu.
Jednak używane w zimie przescieradło szybko się moczy, łapie wodę stając się mało wygodne jak i dodaje do i tak ciężkiego ekwipunku kilka gramów.
Mam więc pytanie. Może ktos wie jak to zrobić.
Czym zaimpregnować zwykłe przescieradło, by tak nie nasiąkało wodą?
A może ktos ma inne pomysły na bardzo tanie zimowe kamo?
Pozdrawiam.

Cześc. Też miałem problem z zimowym kamo. i do tego wykorzystałem biały lniany worek, który po zopruciu dał coś w rodzaju dwóstronnego fartucha i fajnie prezentuje sie na płaszczu. Myśle, że do zaimpregnowanai można wykorzystać obecne środki do zabezpieczania zamszu. Ja próbowałem na kawałku białego materiału i śodek został dobrze wpity", ale jeszcze w boju go nie wykorzystałem.

Również białą farbą i wapnem malowano hełmy i sprzet ciezki. Munduru nie radzę jednak tymi metodami maskowac tobie.Widzialem tez zdjecie niemca z kalesonami nalozonymi na mundur polowy na to oczywiscie reszta ekwipunku-odjazdowo koles wyglądał...

Tak jeszcze przy okazji zapytam, zeby nie zakładać nowego wątku. Czy w warunkach zimowych trzymano się regulaminu i noszono pełne oporządzenie?? Bo wydaje mi sie, że np. manierka z wodą jest zbędna przy 20 stopniowym mrozie, albo zelta podczas gdy wszystko jest białe.

Dobre pytanie, ja dorzucę jeszcze swoje: czy istniał jakiś ogólnie przyjety wzór białej bluzy maskującej, czy szyto różne odmiany ? Na allegro są bluzy szwedzkie z kapturem ściąganym sznurkiem, które podobno pasują, Mongo w Toruniu miał szwajcarską z kapturem zapinanym na guzik i taką samą widziałem na stronie rekonstruktorów amerykańskich (zdjęcie obok). Obie się nadają ??

Na froncie wschodnim zapewne wykorzystywano rosyjskie maskołaty - białe, jednoczęściowe kostiumy z kapturem, wykonane z cienkiego, impregnowanego materiału, nakładane na mundur polowy. Całe oporządzenie nakładano na wierzch, jednak co do manierek - sWa sam już odpowiedział na to pytanie :) Chyba że w manierkach chlupotał jakiś mocniejszy (niezamarzający) napój ;)

Spróbuj środkiem do konserwacji butów goretex i skórzanych,
15 zł/pojemnik 350 ml

Impregnacja materiału to nieprosta sprawa.
Materiały, skóra nie wytrzymują wody o ile nie są zabiezpieczone składnikiem nieprzepuszczalnym - podgumowanie, czy natłuszczanie.
Np. Niemcy jeżeli chodzi o zimowe buty skórzane z grubą wkładką filcową traktowali skórę mieszankami olejów, tłuszczów z naftą, by wsiąkło i trzymało. Rewelacyjne było podobno potraktowanie skóry pokostem, i to przetrzymywało wodę.
I dla tego Gumofilce z wkładką z gąbki to najlepszy do tej pory wynalazek na wodę śnieg i wilgoć z zewnątrz. Zapocenie to inna sprawa.

Kikifas robisz rekonstrukcje czy Freestyle?
Czy czytales gdzies ze Niemcy impregnowali przescieradla na froncie wschodnim w 1941 roku?
Moze odrazu uszyj sobie mundur nie z sukna tylko z GoreTexu?
Buty z podeszwami GEOX i helm z teflonu...
poz Fall

Swięta racja. Chodzi mi głównie o zdrowie. Nie będe biegał po lesie całej godziny w mokrych szmatach, by potem leżej przez tydzień. Dlatego wpadłem na ten pomysł z impregnacją. Musicie zrozumieć, że historia historią ale zdrowie najważniejsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie