bolas Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2005 Jak w temacie - ma sporo farby ale i sporo rdzy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2005 zależy mi na zachowaniu farby w 100% ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2005 no i oczywiscie jak najlepszym wykończeniu rdzy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2005 ... i zabezpieczeniu całości co by uż go nie żarło za bardzo. Generalnie jest sporo ognisk rdzy punktowej, które wyglaądają jak małe grudki spawu czy wrecz jak korek salaandry", rdza jest stosunkowo twarda no i obawiam się że sporo jej pod farbą. Jakieś dobre, sprawdzone pomysły ? Z góry dziękuje ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2005 Hełmik jest kupny z aukcji - z tego co widzę już raczej zaliczył kąpiel w oleju czy ropie bo jest tłusty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 7 Grudzień 2005 Share Napisano 7 Grudzień 2005 jesli rdza jest pod farbą to nie ma sposobu na usunięie jak tylko zerwanie farby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 7 Grudzień 2005 Share Napisano 7 Grudzień 2005 mozesz sprubować zmiekczyc rdze i zobaczyc co z tego wyjdzie po wstepnym oczyszczeniu, ja bym go smarował olejem jakis czas lub wymoczył w ropie i prubowal delikatnie usynąć rdze szmatka albo miedziana szczotka delikatnie, wtedy zobaczysz czy sidzi pod farba czy nie. pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 7 Grudzień 2005 Share Napisano 7 Grudzień 2005 A może by tak delikatnie fosolkiem?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duff Napisano 7 Grudzień 2005 Share Napisano 7 Grudzień 2005 Też bym sie skłaniał ku fosolowi.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 7 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2005 moim zdaniem fosolopomysł to porażka - fosol przecież rozpuszcza farbe ... a na jej zachowaniu mi najbardziej zależy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 8 Grudzień 2005 Share Napisano 8 Grudzień 2005 Nie wiem, czy rozpuszcza (to jest kwas, a nie rozpuszczalnik), nic mi o tym nie wiadomo, zresztą nigdy go nie stosowałem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 8 Grudzień 2005 Share Napisano 8 Grudzień 2005 Fosol rozpuszcza farbę? To nie jest absolutnie prawda. Właśnie fosol pozwoli Ci zachować największą ilość farby i usunąć jak najwięcej rdzy. Tylko trzeba to robić delikatnie, na bieżąco kontrolując proces.Szkoda, że nie mam zrobionych zdjęć fantów przed i po czyszczeniu w fosolu. Naprawdę efekty są bardzo ciekawe.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sachaj Napisano 11 Grudzień 2005 Share Napisano 11 Grudzień 2005 podobny w dzialaniu do fosolu jest kortanin w sklepach z farbami ja bym byl za tym pomyslen ale ta widoczna rdze to bym jednak prubowal szczota potraktowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 Nie szczotą, natomiast kortanin wiąże rdzę, a nie rozpuszcza.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 jak czytam że ktoś porównuje cortanin i fosol to az mnie telepie :) to dwa różne preparatu o diametralnie innym działaniu !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 Tylko, że kortanin może zmienić kolor farby (prawie na pewno)PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sachaj Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 moj blad moj blad moj blad nie podobne dzialanie pomylka przyznaje sie ale czy nie uwazacie ze gdy oczyscimy ten baniaczek szczota z luznej rdzy i pomalujemy kortaninem wyczyszczone miejsca to bedzie chyba dobra konserwacja z nienaruszeniem orginalnej farby chyba ze chcemy klasc szpachle i malowac od nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 Ja bym właśnie kwasem rdzę wytrawił (fosol), a potem ew. kortanin i w dziury nowa farba. Żadnych szczotek.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 Ja do czyszczenia tego hełmu użyłem fosolu, nie żałuję. Efekt bardzo miły ;D. Ogólnie lubię fosol do malowanych rzeczy, pieknie wyciąga farbę. Po uzyskaniu zadowalającego efektu umyj to dokładnie i natłuść.pzdr.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sachaj Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 hades mala prosba wklej jakies foto po uzyciu fosoli i natluszczeniu dede bardzo wdzieczny i napewno bolas skozysta dzieki !!pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 Więc to jest mój hełmik. Farby praktycznie nie było widać. Jestem zadowoloiny. Hełm był bardzo eksploatowany. Nie chciałem go mocniej czyścić, bo już i tak korek zaczyna wyłazić. Nie wiem jednak jak to można lepiej oczyścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 Inny produkt współpracy z panem FosolemOk, ok.. to jest ta ładniejsza strona trzonka. ;ppozdro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sachaj Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 dzieki hades nawet fajnie to wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 1 Styczeń 2006 Share Napisano 1 Styczeń 2006 Tylko i wylacznie, Bolas, fosolem. Nie ma nic lepszego na rdze na farbie od fosol'a. Czasem nawet z pod rdzy farba wychodzi :) tylko nie mozna przegiac z dlugoscia procesu. Sproboj gabke namoczyc i punktowo przyciskaj po 5 min. za kazdym razem obficie splukujac woda.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 1 Styczeń 2006 Share Napisano 1 Styczeń 2006 a rdze pod farbą to co niby ma usunąć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.