Skocz do zawartości

jak ładnie wyczyścić tą salamandrę ?

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

... i zabezpieczeniu całości co by uż go nie żarło za bardzo. Generalnie jest sporo ognisk rdzy punktowej, które wyglaądają jak małe grudki spawu czy wrecz jak korek salaandry", rdza jest stosunkowo twarda no i obawiam się że sporo jej pod farbą. Jakieś dobre, sprawdzone pomysły ? Z góry dziękuje ...

Napisano
mozesz sprubować zmiekczyc rdze i zobaczyc co z tego wyjdzie po wstepnym oczyszczeniu, ja bym go smarował olejem jakis czas lub wymoczył w ropie i prubowal delikatnie usynąć rdze szmatka albo miedziana szczotka delikatnie, wtedy zobaczysz czy sidzi pod farba czy nie. pozdro.
Napisano
moim zdaniem fosolopomysł to porażka - fosol przecież rozpuszcza farbe ... a na jej zachowaniu mi najbardziej zależy ...
Napisano
Fosol rozpuszcza farbę? To nie jest absolutnie prawda.

Właśnie fosol pozwoli Ci zachować największą ilość farby i usunąć jak najwięcej rdzy. Tylko trzeba to robić delikatnie, na bieżąco kontrolując proces.

Szkoda, że nie mam zrobionych zdjęć fantów przed i po czyszczeniu w fosolu. Naprawdę efekty są bardzo ciekawe.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
podobny w dzialaniu do fosolu jest kortanin w sklepach z farbami ja bym byl za tym pomyslen ale ta widoczna rdze to bym jednak prubowal szczota potraktowac
Napisano
jak czytam że ktoś porównuje cortanin i fosol to az mnie telepie :) to dwa różne preparatu o diametralnie innym działaniu !!
Napisano
moj blad moj blad moj blad
nie podobne dzialanie pomylka przyznaje sie ale czy nie uwazacie ze gdy oczyscimy ten baniaczek szczota z luznej rdzy i pomalujemy kortaninem wyczyszczone miejsca to bedzie chyba dobra konserwacja z nienaruszeniem orginalnej farby
chyba ze chcemy klasc szpachle i malowac od nowa
Napisano
Ja do czyszczenia tego hełmu użyłem fosolu, nie żałuję. Efekt bardzo miły ;D. Ogólnie lubię fosol do malowanych rzeczy, pieknie wyciąga farbę. Po uzyskaniu zadowalającego efektu umyj to dokładnie i natłuść.

pzdr..
Napisano
hades mala prosba wklej jakies foto po uzyciu fosoli i natluszczeniu dede bardzo wdzieczny i napewno bolas skozysta dzieki !!
pozdrawiam
Napisano

Więc to jest mój hełmik. Farby praktycznie nie było widać. Jestem zadowoloiny. Hełm był bardzo eksploatowany. Nie chciałem go mocniej czyścić, bo już i tak korek zaczyna wyłazić. Nie wiem jednak jak to można lepiej oczyścić.

• 3 weeks later...
Napisano
Tylko i wylacznie, Bolas, fosolem. Nie ma nic lepszego na rdze na farbie od fosol'a. Czasem nawet z pod rdzy farba wychodzi :) tylko nie mozna przegiac z dlugoscia procesu. Sproboj gabke namoczyc i punktowo przyciskaj po 5 min. za kazdym razem obficie splukujac woda.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie