Skocz do zawartości

jak ładnie wyczyścić tą salamandrę ?

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

... i zabezpieczeniu całości co by uż go nie żarło za bardzo. Generalnie jest sporo ognisk rdzy punktowej, które wyglaądają jak małe grudki spawu czy wrecz jak korek salaandry", rdza jest stosunkowo twarda no i obawiam się że sporo jej pod farbą. Jakieś dobre, sprawdzone pomysły ? Z góry dziękuje ...

mozesz sprubować zmiekczyc rdze i zobaczyc co z tego wyjdzie po wstepnym oczyszczeniu, ja bym go smarował olejem jakis czas lub wymoczył w ropie i prubowal delikatnie usynąć rdze szmatka albo miedziana szczotka delikatnie, wtedy zobaczysz czy sidzi pod farba czy nie. pozdro.

Fosol rozpuszcza farbę? To nie jest absolutnie prawda.

Właśnie fosol pozwoli Ci zachować największą ilość farby i usunąć jak najwięcej rdzy. Tylko trzeba to robić delikatnie, na bieżąco kontrolując proces.

Szkoda, że nie mam zrobionych zdjęć fantów przed i po czyszczeniu w fosolu. Naprawdę efekty są bardzo ciekawe.

Pozdrawiam
Krzysiek

moj blad moj blad moj blad
nie podobne dzialanie pomylka przyznaje sie ale czy nie uwazacie ze gdy oczyscimy ten baniaczek szczota z luznej rdzy i pomalujemy kortaninem wyczyszczone miejsca to bedzie chyba dobra konserwacja z nienaruszeniem orginalnej farby
chyba ze chcemy klasc szpachle i malowac od nowa

Ja do czyszczenia tego hełmu użyłem fosolu, nie żałuję. Efekt bardzo miły ;D. Ogólnie lubię fosol do malowanych rzeczy, pieknie wyciąga farbę. Po uzyskaniu zadowalającego efektu umyj to dokładnie i natłuść.

pzdr..

Więc to jest mój hełmik. Farby praktycznie nie było widać. Jestem zadowoloiny. Hełm był bardzo eksploatowany. Nie chciałem go mocniej czyścić, bo już i tak korek zaczyna wyłazić. Nie wiem jednak jak to można lepiej oczyścić.

• 3 weeks later...
Tylko i wylacznie, Bolas, fosolem. Nie ma nic lepszego na rdze na farbie od fosol'a. Czasem nawet z pod rdzy farba wychodzi :) tylko nie mozna przegiac z dlugoscia procesu. Sproboj gabke namoczyc i punktowo przyciskaj po 5 min. za kazdym razem obficie splukujac woda.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie