01dalton Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Napisano 4 Grudzień 2005 Witam . Chy warto kupić taki hełm za 9 tys. złotych ? Pozdrawiam .
hakas Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Przepraszam za dubelt chodziło mi o kirasjerów ale rajtarzy chodzili w identycznych lub bardzo podobnych. Pozdrawiam Hakas
01dalton Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Napisano 4 Grudzień 2005 Witam . Dzięlki za odpowiedz - mi też się wydaje że te 9 tys.jest troche za wygórowaną ceną . Pozdrawiam .
Boruta Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Podobno mogą być kłopoty z posiadaniem tak starych polskich hełmów (prawo zabrania?).Pozdrawiam
stug IV Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 to plotki , nie spotkalem sie w zapisach o ustawie , która zabrania posiadania takiego hełmu.Nie jest to rarytas Chociaż pamietam sprawe jak facetowi zarekwirowali kolekcję " podrobionych mieczy zza wschodniej granicy - UOP chyba , albo inne tajne firmy" , smialem się do rozpuku- sam mialem okazje kupić to badziewie na giełdzie staroci , które z metra juz można było rozpoznać jako kopie.ale kolo chyba wylądował w areszcie , zakładam , że jemu to chyba do śmiechu nie było ...
Boruta Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Może chodziło o udokumentowanie posiadania, gdyż ktoś sprzedając podał, że hełm pochodzi ze skatalogowanej polskiej kolekcji i dlatego można go nabyć bez kłopotów.Pozdrawiam
01dalton Napisano 5 Grudzień 2005 Autor Napisano 5 Grudzień 2005 Witam . Jeżeli hełm nie jest kradziony - jest wszystko O .K. Temat trochę zboczył z kursu ,bo mogę go kupić za 9 tys - pochodzenie kresy .Ale mi się wydaje że to za wygórowana cena - 5 tys. byłaby bardziej możliwa do rozpatrzenia . Pozdrawiam .
01dalton Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Napisano 4 Grudzień 2005 Witam . Chy warto kupić taki hełm za 9 tys. złotych ? Pozdrawiam .
stug IV Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Byłbym ostrożny- jest to tzw. papenheimer - nazwa od nazwiska dowódcy kirasjerów XVII wiecznych noszących takie gustowne nakrycia głowy , GŁÓWNIE na zachodzie Europy ( Anglia , Niemcy ) u nas był uzywany w wersji tzw skrzydlatej - te są naprawdę rzadkie .Przy odrobinie szcześcia trafisz taki na zachodzie za 650-1000 euro
Pytanie
01dalton
Witam . Chy warto kupić taki hełm za 9 tys. złotych ? Pozdrawiam .
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.