Skocz do zawartości

Co wojsko ukrywa w lasach kolo szumiradu ???????????????

kat333

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 411
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kolego oxygen jesteś pewien na 100% że brałeś udział w budowie obiektu z wieżami, a nie obiektu który ja na swoim szkicu oznaczyłem jako z lat 70 ,pytam bo coś mi tu się nie zgadza.
Napisano
Za moich czasów ,czyli 1980 do 1982 był budowany jeden obiekt(dlatego ja uważam go za główny).Oprucz 3-poziomowego obiektu do którego prowadziły 3 lub 4 wejścia(jedno było nazywane jako poterna).
,były budowane 3 wysokie betonowe kioski(przypuszczam, że to były fundamenty pod radary).Jednak 100%-owej pewności nie mam.Po tylu latach???W okolicy tego obiektu wówczas nic innego nie było budowane. Albo nie wiedziałem o tym.To co budowałem ,na pewno miało duże znaczenie strategiczne dla UW.Pamiętam częste wizyty Radzieckich i Polskich mundurowych.
Napisano
Jeżeli zrobicie zrzut ekranu i pobawicie się jakimś programem graficznym zobaczycie że po przeciwnej stronie tych najbardziej widocznych są następne podobne(nawet takie same)tylko odwrócone o 180 stopni,zresztą gdy się okręci obrazkiem to widać że one wszystkie są do siebie podobne.Kolega marekpietrzak zamieścił linki linku nr2 jest takie zdanie o strategii rozwoju informatyzacji ....... gdy zacząłem grzebać w necie znalazłem coś co ma nazywać się system PERSONEL" jest to zawarte w odpowiedzi ministra obrony posłom.Może ktoś wie co to jest?
Napisano
Oxygen zadałem to pytanie tylko dla tego że napisałeś:w latach 80/82 obiekt miał 3 poziomy,korytarzami szły przewody,cały obiekt był zasypany,w tym czasie co ja byłem był początek instalowania urządzeń.Jest to po prostu nie możliwe obiekt z wieżami w 1986r był w stanie surowym z dopiero co zalanym dachem,montaż urządzeń odbywał się na przełomie lat koniec 86 początek 87 pod nadzorem rosjan i w 87 był oddany do użytku.
Napisano
Wiesz , jestem zbity z tropu.Czy też służyłeś w jotce".Opisuje to co pamiętam,choć naprawdę mogę się mylić co do niektórych szczegółów .Obiekt o którym pisze zaczęli wyposażać chyba w 82.Cały obiekt był zasypany(zamaskowany).Na powierzchni postawiono dwa zabudowania(chyba??).
Napisano
stanowisko rakiet tak blisko radarow?
chyba ze kiedys byly rakiety a potem dopiero radary - jak te pierwsze sie wyniosly.
W innym wypadku one shot - two kill
Napisano
Tak na pewno służyłem w tej jednostce o której teraz cały czas klepiemy.Jak chcesz pogadać na temat samej jednostki to zapraszam na rozmowę w inny sposób.Jest pewne że Twój opis tej jednostki jest jak najbardziej prawidłowy ,natomiast co do obiektu to..... .No wiesz w naszym wieku to Lecytyna.
Napisano
woytas ale wez pod uwage teoretyczna szybkosc podjetych dzialan podczas namierzenia jakiegos obcego obiektu!!
pozatym anteny były prawdopodobnie zamontowane na ciężarówkach.
Napisano

blackburn a to jest to oczym pisales wczoraj chyba ... takie cos jest w lesie kolo lomnicy i podobno sa to wlsnie studnie glebinowe ... bo to tez nalezalo do wojska ...

Napisano

blackburn a to jest to oczym pisales wczoraj chyba ... takie cos jest w lesie kolo lomnicy i podobno sa to wlsnie studnie glebinowe ... bo to tez nalezalo do wojska ...

Napisano
Bardzo podobne to jest ale po co im az 4 ujecia wody i to tak blisko wiez?? Co do obrony przeciwlotniczej w Przywarach to pomyłka. Ktoś zle oznaczyl na wikimapia ten teren. 13 Dywizjon Ogniowy OPK stacjonowała pomiedzie Lublińcem a Krupskim Młynem tam znajdowały sie wyrzytnie i bunkier dowodzenia. Kazy dywizjon posiadał przygotowane uproszczone stanowiska ogniowe pola lub miejsca gdzie mozna bylo odpalac rakiety. W przywarach byly zapasowe pola startowe dla rakiet. Kazdy zesta S-75 Wołchow składał sie z z 6 wyrzutni rakiet SM90. Patrzac na ta wycietan polane http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=klekotna&Submit=Szukaj&long=18.5302388&lat=50.7899264&type=2&scale=2
mozna doliczyć sie 6 nazwijmy to ogów" tej figury. Problem polan zostal rozwiazany. Nie bylo tam anten tylko byly to zapasowe stanowiska ogniowe. Te polany obok radarów bardziej zarosniete to zapewne pierwsze stanowiska jakie zostaly tam przygotowane pożnije musily zostan przeniesione w to drugie miejsce.
Napisano
malo wlasnie to zdjecie ktore ty zmiesciles jest w tym samym co ta moja fota... tylko ze to moje na lewo i w dol... wyglada ze jest to tez jakis podziemny obiekt....http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=klekotna&Submit=Szukaj&long=18.536795&lat=50.795994&type=2&scale=1
Napisano
Ernest nie wiem tego dokładnie,ale mam wrażenie że jest to główne wejście do obiektu.Przypominam sobie że w jednej rozmowie z kolegami, którzy tam pozostali ,jeden z nich na pytanie o wejście odpowiedział mi że bym się zdziwił gdzie teraz ono jest"i wspominali że przeniesione jest daleko od obiektu w stronę mniej więcej Sierakowa.
Napisano
http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=klekotna&Submit=Szukaj&long=18.533123&lat=50.7971076&type=2&scale=2
prawy dolny rog ten bialy kwadrat
Napisano
Ok ernest ale to jest z tego co pokazujesz przy starym obiekcie.Ja przy starym obiekcie nigdy nie byłem ,nam nie wolno było się tam zbliżać.
Napisano
A propos tych pol antenowych, znalazlem cos podobnego w Radiówku koło Wa-wy, na zumi widac kikla rombów w lesie.
Znajdował się tam obiekt (bunkier) zwiazany z łącznoscia.
Nie znam się na tym, ale anteny w kształcie rombu czy deltoidu mamy takze na balkonach i nie tylko. Czy te pola to byla wielka antena (bycmoze odbiorcza, fala troposferyczna uderza w ziemie podobno prawie pod katem prostym, a te anteny" skierowane są wlasnie ku niebu).
Napisano
Popatrzcie na kubatury budyynków
Obiekty kompleksu 7260 Lubliniec(czyli przywary); JW. 2286 Opole
Budynki (budowle): „200” – 9000m³;
„300” – 5800m³;
„2R” – 3840m³,
Obiekt kompleksu 7899 Opole; JW. 2286 Opole
Budynek „100” (budowla) – 26000m
Napisano
Ten prostokąt widoczny z satelity to jest właśnie ten obiekt.

Jak jest zbudowany możesz zobaczyć tu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac80bebe2366d9d2.html

Trzy poziomy, na najniższym siłownia, pomieszczenia techniczne itp.. a wyżej pokoje nasłuchowe dla BARS i pomieszczenia socjalno-lokalowe.

Bardzo podobny obiekt znajduje się w Szkocji, i jest zamieniony w Muzeum. Może tam łazić i zwiedzać. U nas jak zwykle robi się straszną tajemnicę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie