Spiker Posted December 1, 2005 Author Posted December 1, 2005 Chodzi dokładnie o głowicę silnika motocyklowego. Motocykl oczywiście wojenny, a więc wart szczególnej staranności przy renowacji. Problem jest następujący - kilkudziesięcioletnie użytkowanie zaolejonego silnika doprowadziło do powstania na całej prawie powierzchni warstwy zapieczonego oleju, w miejscach stałego wycieku dosyć grubej a tam gdzie występowała największa temperatura zwęglonej. Nie pomoże więc zwykłe moczenie w nafcie, ropie, benzynie czy innym rozpuszczalniku. Zabiegi mechaniczne (miękka mosiężna szczotka, itp.) oczywiście mogły by pomóc, ale ze względu na skomoplikowany kształt i zły dostęp (to głowica silnika górnozaworowego) nie jest to możliwe. Szkiełkowanie odrzuciłem, ponieważ uważam, że powierzchnia po tym zabiegu nie oddaje oryginalnej faktury odlewu. A już piaskowanie to zbrodnia (chociaż jeszcze gdzieniegdzie praktykowana). Czy isnieje jakis środek chemiczny, który pozwoliłby przynajmniej zmiękczyć ten osad? A może jakieś środki do czyszczenia piekarników były by odpowiednie? Próbował ktoś? Będe wdzięczny za wszelkie sugestie.
krzysiek Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Dużą część osadów z aluminium można usunąć za pomocą elektrolizy. Oczywiście broń Boże nie przy pomocy NaOH, trzeba dobrać inny elektrolit.Problemem będzie tutaj zachowanie kontaktu pomiędzy elektrolitem a metalem - warstwa olejowa, o ile jest szczelna może zatrzymać reakcję. Ja bym spróbował, bo może tak dokładnie szczelna nie jest i po pewnym czasie uda się ją zmiększyć i usunąć.PozdrawiamKrzysiek
TIX Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 a ja polecam płyn do czyszczenia tarcz hamulcowych :-) jeden z mocniejszych rozpuszczalników
Cyrograf15 Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Moczenie w nafcie jest tu bardzo dobre jedyna wada to że trzeba rok czekać na efekty. Szybciej jest kupić preparat do mycia silników. Zwykle dostępne w salonach motocyklowych. Osobiście stosuje francuski specyfik firmy Motul. Uwaga tylko na lakier bo też zmywa.Wojtek
Mirass Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 Witam.ostatnio miałem podobny problem.Najpierw moczenie w nafcie, a potem piaskowanie.Ale nie korundem na przemysłowej piaskarce, tylko ręczną piaskarką i przesianym piaskiem rzecznym.Wychodzi naprawdę super.Jak jesteś zainteresowany, moge ci to zrobić.Mirass
berthie Posted December 7, 2005 Posted December 7, 2005 Są specjalne srodki do czyszczenia silników, moze jakis zadziała, zobacz np tu http://www.liquimoly.pl/index2.htm jet kilka do czyszczenia gaźnikó, silników itp.pozdro
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.