Skocz do zawartości
  • 0

Dziwna saperka

MK

Pytanie

Napisano

Witam!
Taka oto saperka trafiła się dziś na niemieckich pozycjach. Ciekawa sprawa, może ktoś potrafi określić jej przynależność? I po co te wycięcia w niej?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Używam podobnej do kopania(też odzysk z Matki Ziemii) i ktoś identyfikował jej arodowość" na tym forum. Jest to prawdopodobnie saperka włoska używana zarówno przez Niemców Polaków jak i inne kraje.
Pozdrawiam Hubert
Napisano
Jeszcze dorzucę swoje pięć groszy.
Znajomy znalazł w jakimś opracowaniu, że te otwory służyły żołnierzom do obserwacji przedpola o zmierzchu (że niby twarzy nie było widać)...ale mierzyłem ją na wszystkie strony i doszedłem do wniosku, że tylko Quasimodo mógłby tak patrzeć ;)
Tym niemniej coś może w tym być.
Pozdrawiam
Napisano
No i faktycznie jest:
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=77360
Dzięki. Fajna sprawa :)
Na marginesie: czym różniły się wzory z I wojny i późniejsze? Da się je jakoś rozróżnić? Mietek, w tym wątku w linku jeszcze nie wedziałeś - może coś się zmieniło? :)
pozdrawiam i dzięki
Napisano
Tak, widzialem taka saperke na ladnej ekspozycji w muzeum w Budapeszcie, gdzie bylo odtworzone stanowisko bojowe z czasu walk 1 wojennych w Alpach.

HU13ERT - uzywanie przez Polakow, jaki okres masz na mysli i skad taka informacja (legiony, 1920)? Jest potwierdzona? Bo prawdopodobienstwo duze, ale o dowodach nie slyszalem?

Ps Niestety nie wiem czy da sie odroznic ww1 od ww2.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 15:52 30-11-2005

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie