Skocz do zawartości
  • 0

Płaszcz sowiecki, wydatowanie

Łukasz

Pytanie

Napisano

Witam! Znaleziony wraz z płaszczem WH M36, mieszokiem (II wojenka) i drobiazgami polskimi z września. Czy ktoś jest w stanie go wydatować?
Piku, Tobie już podziękuję!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam

w czasie wojny i przed rosjanie robili tyly guzikow ze stali a powojnie z plastiku jakiegos...
wiec jesli metal to bedzie wskazywala na wojenny

pozdrawiam
Napisano

Witam! Znaleziony wraz z płaszczem WH M36, mieszokiem (II wojenka) i drobiazgami polskimi z września. Czy ktoś jest w stanie go wydatować?
Piku, Tobie już podziękuję!

Napisano
ja obstawiam II ww lub wczesne 45-47 rok ale jak co zainteresowany jestem : mail: raggawarriors@op.pl najlepiej wymiana:P a co do tego czy jest z lat 40 to mozliwe ze powojna bo plastiki guziki zaczeto uzywac kolo 50 r czyz nie? aha a masz fotki mieszoka z tej chaty moze bedzie latwiej?
Napisano
Na pewno później niż 1943, bo ma obrębiany dół i zszywane mankiety. A po pieczęciach i guzikach sądząc to strzelam że lata 40-50, ew. donaszany w okresie 89-91 (ma malowane guziki).

Guziki do 69 roku były mosiężne ze stalowym tyłem. Pózniej stosowano wykonane z całości z metalu (tylko niektóre czapkowe były dwuczęsciowe). Guziki były sygnowane dopiero pod koniec lat 40 - przynajmniej tak to wygląda z tych fantów które znalazłem.
Napisano
cześć we wspomnieniach bardzo często zakładali poły szynela za pas żeby nie przeszkadzały w biegu.jeżeli sa po obu stronach to ma to sens bo taka haftka nie pozwalała im się wysunąć,poza tym poszukaj drugiej strony czli uszka może to podpowie do czego to służyło.pozd.marek
Napisano
Witam!
Piku, będziesz bardzo chciał to może załatwię Ci możliwość obejrzenia płasza Wehrmachtu M36, który został znaleziony razem z tym szynelem. Z tego co wiem, leżały w skrzyni w garażu, czy jakimś składziku, szopce. Jest w podobnym stanie, nie cuchnie, zero mola etc.
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Jest to płaszcz lata 50 - 60. Idntyczne płaszcze w ilości 12 sztuk trzfiłem na koszarach porosyjskich we wrocku. Stempel na jednym z nich był 63 rok. Ale wyglądaja jak II wojenne. Ostatni oddałem niedano koledze jak i pozostałe. Miał leżeć to lepiej jak ludzie zrobią z nich użytek.( cłakiem nieżle wygląda jak wysiada w nich 4 gości z łazika)
Napisano
Potwierdzam to obrębienie dołu płaszcza.W legendarnejArcheologii Wojskowej"był artykuł o umundurowaniu 1DP im.Tadeusza Kościuszki.Jest tam wzmianka o tym że płaszcze były nieobrębione od dołu.Więc napewno po 1943r.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano

Witam! Oto wspomniany mieszok (to już moje). Jak widać kieszeni wprowadzonych zaraz po wojnie nie ma, sygnatur też się nie dopatrzyłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie