Skocz do zawartości

GOLIATH

goliath

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Napisano
Goliathy były ulubieńcami" Hitlera i niemieccy inżynierowie musieli je zbudować, bo były pomysłem Fuhrera. 22 stycznia 1944 roku na przyczółku Anzio, co było sektorem amerykańskiej 45. Dywizji Piechoty, Niemcy użyli 13 mini czołgów. Służyły do oczyszczania pól minowych, rozrywania zasieków itd. Na szczęście nie sprawdziły się, bo w połowie drogi do umocnień Amerykanów, goliaty stanęły. (podobno nawet same zawracały lub jechały w dowolnym kierunku) Inżynierowie byli załamani, bo nie wiedzieli jak to wyjaśnić Hitlerowi, który, z pewnością, nie był zadowolony. :)
Napisano
Byłem ostatnio we wspomnianym Arsenale Mikołajskim we Wrocławiu. Muzeum w remoncie, do oglądania tylko hełmy z kolekcji P. Kijaka i dział archeologiczny.
Ale w hallu stoi SdKfz 303.
Silnik pokazany jak na obrazku (brak górnej pokrywy). Szpula z kablem jeszcze żywa.
Pooglądać można do woli i kontemplować też.
Napisano
Witam !! Nie daleko zamku królewskiego w Warszawie jest wmurowany w ścianę kościoła całkiem pokaźny pasek gąsiennicy Goliatha ... natknąłem sie na niego włócząc sie bez celu podczas jednej z wycieczek klasowych ...
Pozdrawiam
Napisano
Już dawno udowodnione, że ta gąska w ścianie Katedry pochodzi od Borgwarda. A że pisze, że od Goliatha to trudno.
Blaszana gąska jest do zobaczenia właśnie w takich przybytkach jak AM.
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...
Napisano
jacw z tego co pamiętam to protoplastami Goliata byli Francużi a prototyp zatopili w Sekwanie- Niemcy go pózniej wydobyli-może ktoś mnie poprawi-pozdro
  • 4 months later...
  • 10 months later...
Napisano

Witam

Nie wiem czy ktoś wie ale mamy naszego jeżdżącego Goliatha, replikę Sdkfz 303 stworzył Cezary Klimaszewski, artysta, zresztą pochwalę się że to mój brat co prawda nie rodzony, pojazd jeździ i wygląda zajefajnie, co widać na załączonym obrazku :)))

Może uda mi sie Go namówić i na Bzurę go przywieziemy chociaż nie wiem czy można bo to nie te klimaty

Zapraszam w imieniu Brata do Warszawy na wystawę, będzie wkrótce w Zamku Ujazdowskim bodajże w tydzień po Bzurze i będzie można zobaczyć Goliatha w akcji

Tutaj link do strony z wystawy w Galerii Białej w Lublinie

http://free.art.pl/biala/goliat.htm

pozdrawiam
Chemik

PS dodam że jest super film zrobiony do Goliatha z różnych archiwalnych kawałków i będzie pewnie można go obejrzeć na wystawie w Warszawie
jak się dowiem szczegółow to napiszę

• 9 months later...
Napisano

Jest jeszcze jeden watek do goliacie:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=137693#257353

Aktualnie tez jest na sprzedaz goliath we Francji (na www.milweb.net) ten obok. Moze kogos skusi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie