wnusio Napisano 26 Listopad 2005 Autor Napisano 26 Listopad 2005 witam wpadla mi w rece taka klamerka,ale nie jestem pewien czy jest ona z czasow wojny,prosze o odpowiedzpozdro wnusio
danieloff Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Powojenna. Zaczep pasa po lewel, hak po prawej, w dodatku hak jest S-owaty", we wcześniejszych przeważnie w kształcie litery U".Daniel
wnusio Napisano 29 Listopad 2005 Autor Napisano 29 Listopad 2005 czyli druga strona tej klamerki wyjasni czy jest wojenna czy powojenna???
wnusio Napisano 30 Listopad 2005 Autor Napisano 30 Listopad 2005 tak wyglada druga strona tej klamry,mysle ze to zdjecie wszystko wyjasni
danieloff Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 Dokładnie, ale musisz wiedzieć, ze układ zaczepów jak w wojennych stosowano jeszcze w latach 50-ych. A klamerka na pasie ze zdjęcia powyżej niestety powojenna...
danieloff Napisano 28 Listopad 2005 Napisano 28 Listopad 2005 Najprostszy sposób odróżnienia klamry radzieckiej żołnierskiej z lat wojny i lat 50-ych od późniejszej to porównanie układu zaczepów. Ta starsza ma układ identyczny z niemiecka, tzn. po odwróceniu na drugą stronę zaczep do mocowania i regulacji pasa powinien znajdować się po tej samej stronie, gdzie widelec w klamrze niemieckiej (tzn. prawej), natomiast haczyk tam, gdzie hak w niemieckiej. Radzieckie klamry wojenne były w większości stalowe mosiądzowane, żadziej mosiężne. Generalnie podczas Wielkiej Wojny Ojczyźnianej 90% sołdatów miało zastępcze pasy parciano-skórzane lub parciano-gumowe (tzn. z gumowym wzmocnieniem na dziurkach) ze zwykłą klamrą drucianą jednobolcową. Dlatego łatwiej jest np. znaleźć klamrę niemiecką niż sowiecką z gwiazdką.Daniel
Łukasz Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 Witam! Do Darka:Inaczej mocowaną gwaizdę? Co przez to rozumiesz? Myślałem, że wojenne różniły się mocowaniem do pasa. Oficerska? Chyba raczej zwykłego sołdata.Pozdrawiam, Łukasz
Boruta Napisano 28 Listopad 2005 Napisano 28 Listopad 2005 Łatwo też znaleźć nemiecką przerobioną przez sołdata na ruską ;-).Pozdrawiam
wnusio Napisano 26 Listopad 2005 Autor Napisano 26 Listopad 2005 witam wpadla mi w rece taka klamerka,ale nie jestem pewien czy jest ona z czasow wojny,prosze o odpowiedzpozdro wnusio
Towarzysz Iwan Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 Jest to klamra do pasów szeregowców i sierżantów SA (Soietskaja Armija), do mundurów wz.69. Klamry mosiężne, niemalowane stosowano do białych pasów galowych oraz do brązowych oraz parcianych polowych przed Afganistanem. Później przyjęto zasadę malowania klamer na kolor khaki.Spotkałem się z twierdzeniem, jakby były one używane przez kadetów zaraz po wojnie - ale tego potwierdzić nie mogę. I nie wydaje mi się to zbyt prawdopodobne.Oficerowie RKKA w czasie II wojny używali 3 głównych typów pasów:1. Wz. 32, z otwartą klamrą na dwa bolce2. Wz. 35 (chyba) z klamrą z gwiazdą ażurowaną, typu Sam Browne"3. Wprowadzony w latach 40 pas podobny do wz.32, otwarta klamra, dwa bolce (możliwe że wzornictwo było takie same, cięzko mi w tej chwili odpowiedzieć).
Darek419 Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 Witaj,wygląda na powojenną oficerską.Wojenne miały inaczej mocowaną gwiazdę.pozdro
Pytanie
wnusio
witam wpadla mi w rece taka klamerka,ale nie jestem pewien czy jest ona z czasow wojny,prosze o odpowiedz
pozdro wnusio
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.