Skocz do zawartości
  • 0

ruska klamra

wnusio

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie, ale musisz wiedzieć, ze układ zaczepów jak w wojennych stosowano jeszcze w latach 50-ych. A klamerka na pasie ze zdjęcia powyżej niestety powojenna...
Napisano
Najprostszy sposób odróżnienia klamry radzieckiej żołnierskiej z lat wojny i lat 50-ych od późniejszej to porównanie układu zaczepów. Ta starsza ma układ identyczny z niemiecka, tzn. po odwróceniu na drugą stronę zaczep do mocowania i regulacji pasa powinien znajdować się po tej samej stronie, gdzie widelec w klamrze niemieckiej (tzn. prawej), natomiast haczyk tam, gdzie hak w niemieckiej. Radzieckie klamry wojenne były w większości stalowe mosiądzowane, żadziej mosiężne. Generalnie podczas Wielkiej Wojny Ojczyźnianej 90% sołdatów miało zastępcze pasy parciano-skórzane lub parciano-gumowe (tzn. z gumowym wzmocnieniem na dziurkach) ze zwykłą klamrą drucianą jednobolcową. Dlatego łatwiej jest np. znaleźć klamrę niemiecką niż sowiecką z gwiazdką.
Daniel
Napisano
Witam! Do Darka:
Inaczej mocowaną gwaizdę? Co przez to rozumiesz? Myślałem, że wojenne różniły się mocowaniem do pasa.
Oficerska? Chyba raczej zwykłego sołdata.
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Jest to klamra do pasów szeregowców i sierżantów SA (Soietskaja Armija), do mundurów wz.69.

Klamry mosiężne, niemalowane stosowano do białych pasów galowych oraz do brązowych oraz parcianych polowych przed Afganistanem. Później przyjęto zasadę malowania klamer na kolor khaki.

Spotkałem się z twierdzeniem, jakby były one używane przez kadetów zaraz po wojnie - ale tego potwierdzić nie mogę. I nie wydaje mi się to zbyt prawdopodobne.

Oficerowie RKKA w czasie II wojny używali 3 głównych typów pasów:

1. Wz. 32, z otwartą klamrą na dwa bolce
2. Wz. 35 (chyba) z klamrą z gwiazdą ażurowaną, typu Sam Browne"
3. Wprowadzony w latach 40 pas podobny do wz.32, otwarta klamra, dwa bolce (możliwe że wzornictwo było takie same, cięzko mi w tej chwili odpowiedzieć).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie