Slate Napisano 15 Listopad 2005 Autor Share Napisano 15 Listopad 2005 Jakie ksiazki o historii Wroclawia/Dolnego Slaska podczas IIWW moglibyscie mi polecic ?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 15 Listopad 2005 Share Napisano 15 Listopad 2005 Polsko- czy niemieckojęzyczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slate Napisano 15 Listopad 2005 Autor Share Napisano 15 Listopad 2005 Polsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 15 Listopad 2005 Share Napisano 15 Listopad 2005 Na dzień dobry zerknij na stronke internetową http://www.festung.breslau.prv.pl/ Książki o walkach o Wrocław i Dolny Śląsk w 45' pisał przede wszystkim Ryszard Majewski:- Wrocław.Godzina O"- Bitwa o Wrocław [razem z Teresą Sozańską]- Dolny Śląsk 1945. WyzwolenieKlasyka to też: Upadek Festung Breslau" - autorzy: Karol Jonca i Alfred Konieczny (bazował na niej autor w/w strony www). Zagadnienia powietrzne omówił wspomniany Alfred Konieczny w publikacji Śląsk a wojna powietrzna lat 1940-1944". O obozach jenieckich, koncentracyjnych itd. znajdziesz podstawowe informacje w: Obozy hitlerowskie na ziemiach polskich 1939-1945. Informator encyklopedyczny". Ponadto warto sięgnąć po Przewodnik po upamiętnionych miejscach walk i męczeństwa lata wojny 1939-1945." (najlepiej IV wydanie) - rozdział o województwie wrocławskim. To tak na dobry początek :-)PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slate Napisano 15 Listopad 2005 Autor Share Napisano 15 Listopad 2005 Niesmialo zgaduje, ze kolega z Wroclawia??? A co sadzisz o Mikrokosmosie" N. Daviesa?Pozdrawiam i dziekuje za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 15 Listopad 2005 Share Napisano 15 Listopad 2005 Ano, z Wrocławia - student historii na dodatek :-)O Mikrokosmosie" Daviesa&Moorhouse'a mam jak najgorsze zdanie (jako historyk) - mnóstwo pomyłek i błędów faktograficznych, w paru miejscach nawalił tłumacz, a co poniektóre sądy autorów są co najmniej kontrowersyjne. PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 16 Listopad 2005 Share Napisano 16 Listopad 2005 Przepraszam za offtopiczne pytanie, ale jako Wrocławianie może coś wiecie. Co się dzieje z R. Majewskim? Żyw on jeszcze? Pisze coś? Miałem z nim zajęcia z Historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 16 Listopad 2005 Share Napisano 16 Listopad 2005 Jeszcze niedawno żył :-) Mieszka we Wrocławiu na Nowym Dworze. Jesienią 2003 r. robiłem z nim wywiad, a w styczniu 2004 r. zasięgałem u niego informacji nt. cmentarza oficerów radzieckich we Wrocławiu. Nie wiem, czy pisze coś nowego. Mówił mi, że ma wyjść wznowienie Dolnego Śląska 1945. Wyzwolenie", ale jeszcze nie wyszło. Poza tym zajmuje się hobbystycznie tłumaczeniem z czeskiego na polski.PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 16 Listopad 2005 Share Napisano 16 Listopad 2005 a ja jak zawsze polecam cywilne spojrzenie na to co sie wokol dzieje a najlepsze z tego jest kronika dni oblezenia " ks peikarta , i mniej znana dzuma w breslau " waltera tauska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 17 Listopad 2005 Share Napisano 17 Listopad 2005 Cywilne spojrzenie na agonię Wrocławia w 1945 r. to nie tylko Peikert. Po prostu Peikert jest a) książką i b)jednego autora. Np. w Odrze" opublikowano chociażby wspomnienia księdza Hermanna Hoffmanna (W oblężonym Wrocławiu"), są wspomnienia polskich robotników przymusowych (przede wszystkim te zebrane w publikacji Niewolnicy w Breslau - wolni we Wrocławiu") itd. itp. Jest tego trochę. A tak z innej beczki, to aktualnie jedna doktorantka z wrocławskiej historii pisze pracę nt. Miasto i mieszkańcy Festung Breslau" - sądzę, że skupi się na zagadnieniach cywilnych :-)PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 17 Listopad 2005 Share Napisano 17 Listopad 2005 slate napisz do mnie na priva , mam do sprzedania kilka ksiązek z wymienionych w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pevnost Napisano 19 Listopad 2005 Share Napisano 19 Listopad 2005 Past, a o Głogowie coś byś znalazł u siebie ciekawego?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.