Skocz do zawartości

Wroclaw

Slate

Rekomendowane odpowiedzi

Na dzień dobry zerknij na stronke internetową http://www.festung.breslau.prv.pl/
Książki o walkach o Wrocław i Dolny Śląsk w 45' pisał przede wszystkim Ryszard Majewski:
- Wrocław.Godzina O"
- Bitwa o Wrocław [razem z Teresą Sozańską]
- Dolny Śląsk 1945. Wyzwolenie
Klasyka to też: Upadek Festung Breslau" - autorzy: Karol Jonca i Alfred Konieczny (bazował na niej autor w/w strony www).
Zagadnienia powietrzne omówił wspomniany Alfred Konieczny w publikacji Śląsk a wojna powietrzna lat 1940-1944".
O obozach jenieckich, koncentracyjnych itd. znajdziesz podstawowe informacje w: Obozy hitlerowskie na ziemiach polskich 1939-1945. Informator encyklopedyczny". Ponadto warto sięgnąć po Przewodnik po upamiętnionych miejscach walk i męczeństwa lata wojny 1939-1945." (najlepiej IV wydanie) - rozdział o województwie wrocławskim. To tak na dobry początek :-)

Pozdrawiam
Leuthen

Ano, z Wrocławia - student historii na dodatek :-)
O Mikrokosmosie" Daviesa&Moorhouse'a mam jak najgorsze zdanie (jako historyk) - mnóstwo pomyłek i błędów faktograficznych, w paru miejscach nawalił tłumacz, a co poniektóre sądy autorów są co najmniej kontrowersyjne.

Pozdrawiam
Leuthen

Jeszcze niedawno żył :-) Mieszka we Wrocławiu na Nowym Dworze. Jesienią 2003 r. robiłem z nim wywiad, a w styczniu 2004 r. zasięgałem u niego informacji nt. cmentarza oficerów radzieckich we Wrocławiu.
Nie wiem, czy pisze coś nowego. Mówił mi, że ma wyjść wznowienie Dolnego Śląska 1945. Wyzwolenie", ale jeszcze nie wyszło. Poza tym zajmuje się hobbystycznie tłumaczeniem z czeskiego na polski.

Pozdrawiam
Leuthen

Cywilne spojrzenie na agonię Wrocławia w 1945 r. to nie tylko Peikert. Po prostu Peikert jest a) książką i b)jednego autora. Np. w Odrze" opublikowano chociażby wspomnienia księdza Hermanna Hoffmanna (W oblężonym Wrocławiu"), są wspomnienia polskich robotników przymusowych (przede wszystkim te zebrane w publikacji Niewolnicy w Breslau - wolni we Wrocławiu") itd. itp. Jest tego trochę.
A tak z innej beczki, to aktualnie jedna doktorantka z wrocławskiej historii pisze pracę nt. Miasto i mieszkańcy Festung Breslau" - sądzę, że skupi się na zagadnieniach cywilnych :-)

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie