Aikikai Napisano 13 Listopad 2005 Autor Napisano 13 Listopad 2005 Zdjęcie Rysia. Były one budowane na podstawie Tarpana. I mnie właśnie interesuje ile tam jest z Tarpana, a ile z Rysia? piszcie proszę ile możecie.
Aikikai Napisano 13 Listopad 2005 Autor Napisano 13 Listopad 2005 Acha i jak możecie to zamieszczajcie zdjęcia innych Rysiów.
pik78 Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 Jeden strzał z rpg-7 ,metr od Rysia i juz po Rysiu.
Aikikai Napisano 13 Listopad 2005 Autor Napisano 13 Listopad 2005 heh blacha słaba, ale jak właściwości jezdne?
the_tuna Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 cała wspólczesna polska myśl motoryzacyjna...to tak jak z polonezem caro..:)
paulo Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 a czy przypadkiem ryś to jest coś takiego? :
mike110 Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 Panowie, kolega Paulo ma rację. Komentujecie nie ten pojazd co w temacie :)
crimson Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 RYŚ - to pojazd używany w Polskich Siłach Zbrojnych od 3 lat. Rzeczywiście myślą przewodnią było, aby powstał nowy pojazd na bazie SKOT'a. Jednak RYŚ to ostatecznie zupełnie nowa konstrukcja. Powstało kilka odmian pojazdu, między innymi wersja do transportu medycznego (pokazany wyżej RYŚ - MED), albo widoczny obok RYŚ - KAKTUS.P.S. to coś na zdjęciu całkiem u góry postu (niby Tarpan) to NA PEWNO nie jest RYŚ.Pozdrawiam!
Slate Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 Tak troche off-topic, ale jak przeczytalem tytul co myslicie o Rysiu", to jakos tak sobie od razu pomyslaem o Rysiu z Klanu" :PPozdrawiam
zelig Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 He he, a ja o Ryszardzie Ochuckim z Misia". W sumie, to nawet dobry pomysł żeby nazywać polski sprzęt męskimi imionami, np. (już jest :) wóz pancerny Rysio", terenówka Maciej", myśliwiec Dariusz", czołg Stefan" itd.. Brzmi chooolernie ostro, a przy tym swojsko i przaśnie. Byłoby i tak lepiej niż te tragiczne nazwy typu: Łoś, Karaś, Czapla, Mewa, Pliszka, sriszka i pierdziszka.. Tylko 2 razy usłyszałem porządne militarne nazewnictwo - coś tam nazwano Goryl", no i czołg - Twardy" - ale tutaj przegięto w drugą stronę... choć i tak dobrze, że nie nazwano go np. Brutal" :)Ciekawe kto wymyśla te nazwy? żony generałów, kochanki, ich dzieci.. choć córeczko, zostaw tę lalkę i wymyśl tatusiowi nazwę dla czołgu"... ?
Slate Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 No fakt, z nazwami typu apache", comanche", ewentualnie eagle" czy hornet" to taki stefan" nie zawalczy :)))). Zreszta, wyobrazmy sobie kawalek prozy osadzonej realiach polskiej wspolczesnej armii:Major Elski spokojnym okiem lustrowal plyte lotniska, na ktorego brzegu, tuz przy lesie, stal pluton groznych i bezlitosnych Stefanow". Z duma patrzyl na ich potezne pancerze, w ktorych lsnily ostatnie blaski zachodzacego slonca. Nieco dalej, pomiedzy drzewami, przyczailo sie stado cichych i smiertelnie niebezpiecznych Rysiow". Major skinal glowa i sierzant wlaczyl silnik. Kola Macieja" zabuksowaly i po chwili zniknal w lesie. Grupa Stefanow" majestatycznie cofnela sie miedzy drzewa. Nagle ponury ryk rozcial cisze. Jakby w defiladzie, nad lotniskiem przelecial trojkami dywizjon Dariuszy" .....Super bedzie sie takie cos czytalo, nawet jesli nie bedzie to tak grafomanskie ja powyzszy fragment, to i tak nazewnictwo zabija klimat.
Aikikai Napisano 14 Listopad 2005 Autor Napisano 14 Listopad 2005 Ale Ryś też ładny, a czy ten pojazd, co pokazałem na zdjęciu ma jakąś nazwę?:)Acha tak apropo zobaczcie na stronę: http://www.army.mil.pl/strona_pl/kalejdoskop/technika/pancerne/rys.htma główna to: http://www.army.mil.pl/
maxikasek Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 NAzwy kodowe są przydzielane z danej kategorii, np. stacje radiolokacyjne miały imiona żeńskie np. JAdwiga. wozy pancerne mają mieć nazwy drapieżnych zwierząt, stąd Rysie, Żbiki, Rosomaki, Tumaki itp. Najbardziej rozbawił mnie nowy star 1466 o nazwie Hiena- ta nazwa była już przyznana Starowi 266 stąd cała rodzina ma tą nazwę.
zelig Napisano 15 Listopad 2005 Napisano 15 Listopad 2005 Czyli to byłoby raczej: - Córeczko, odłoż tę lalkę, weź encyklopedię drapieżników i wymyśl mi rosomaka!W takim razie ciekawe jak oni te nazwy akceptują? Jakoś przez głosowanie, rzut monetą, granatem itp.? Zbiera się sztab generalny i ustala: - To co chłopaki, a teraz tym, za przeproszeniem, partnerom z NATO pokażemy? Powymyślamy nazwy typu dżdżownica", jeżozwierz" i zekotka przybrzeżna", żeby się pokichali na manewrach?Wg. mnie sztab powinien mieć jakiś mózgowców - polonistów oddelegowanych do tych nazw. Niby ta hiena" brzmi świetnie, ale nie przy ciężarówce! (a propos - czyli ciężarówki mają mieć nazwy padlinożerców? :) Gdyby tak nazwano jakiś sprzęt inżynieryjny, np. koparkę, dżwig itp. pasowałoby lepiej.
Benny Hill Napisano 15 Listopad 2005 Napisano 15 Listopad 2005 Oczywiscie, ze generalicja zleca takie zadania swoim pociechom. Poprostu nie maja czasu na glupoty, tylko zajmuja sie powaznymi dla obronnosci panstawa sprawami:-)http://www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subSpecial&news_cat_id=40&news_id=79953&scroll_article_id=79953&layout=1&page=text&list_position=1Pozdrawiam
Jacek62 Napisano 15 Listopad 2005 Napisano 15 Listopad 2005 Mam pytanie: na zdjęciach powyżej widać Ryszarda" albo Rysia"w malowaniu ala El-Almein ze znakami czerwonego krzyża i z czymśna podstawie co chyba służy skracaniu cierpień rannym...Czy do takiego pojazdu to można strzelać czy nie?
zelig Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Faktycznie, masz rację :) Pewnie Koń trojański też miał na urtach" znaki czerwonego krzyża... Ależ sprytni ci my w Iraku!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.