OnyX Napisano 9 Listopad 2005 Autor Share Napisano 9 Listopad 2005 Witam!Ma ktos jakis kontakt do osoby która organizuje inscenizacie ? Lub grupy która bierze w tym udział? Mam mundur KM nawed 2 i mozna cos z tym zrobic bo zeby sami wehrmachtowcy i ss byli to głupio :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grhszwadron Napisano 10 Listopad 2005 Share Napisano 10 Listopad 2005 nie wiem czy ro oni organizują ale sprawdź. tu masz adres kontaktu z GRH 2MPS http://www.2mps.org/kontakt.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 11 Listopad 2005 Share Napisano 11 Listopad 2005 Pisz prosto na wst@westerplatte.orgTo poczta Mariusza Wójtowicza-Podhorskiego, głownego organizatora i szefa Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej WST na Westerplatte. Najlepiej jeszcze dziś, bo rekonstrukcja już jutro. Od rano jutro będziemy tam wszelkiej pomocy potrzebować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi72 Napisano 12 Listopad 2005 Share Napisano 12 Listopad 2005 Witam.Jak udała się rekonstrukcja na Westerplatte?Kto był?. Wrzućcie jakieś fotki.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał ł Napisano 12 Listopad 2005 Share Napisano 12 Listopad 2005 Impreza się udała. Odparliśmy atak niemiecki, złapaliśmy paru, strat nie było.(rekonstruowaliśmy epizod początku ataku. Ostrzał S-H, przyjście Niemców, atak na wał", prom", potem na jedynkę", wsparcie z Fortu" i oru" - odparcie Niemców)Widzom się podobało (tzn tak mówili, ale kto Ich tam wie ;-) )Było bardzo fajnie, z wyjątkiem obecności jakieś debila w mundurze elektryków witającym ludzi wszystkim znanym okrzykiem. Bastion go przepędził, ofiar nie było ... (niestety...) - (tzn nie widziałem go - i całe szczęście - wiem z opowieści).Zdjęc nie mam niestety, sam czekam na jakieś :-)pzdrMichał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 12 Listopad 2005 Share Napisano 12 Listopad 2005 Link do zdjęć na końcu wątku:http://forum.westerplatte.org/viewtopic.php?t=85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachmistrz Napisano 12 Listopad 2005 Share Napisano 12 Listopad 2005 Witam. Było dzisiaj dwóch debili ktorzy z okrzykiem Sieg Heil" i z faszystowskim pozdrowieniem salutowali GRH Bastion Grolman" w trakcie przemarszu po bitwie. Fotografowal to jakis trzeci debil, ich kumpel, lysy w skorzanym plaszczu. Bastion" pogonil (szkoda ze nie na bagnetach), ludzie też cos tam dokopali tym idiotom. Ale bym sie wcale nie zdziwil jakbym w w poniedzialek w Fakcie czy Superexpresie miedzy fotką z gołą laską a reportażem z burdelu przeczytał, że propaguje(my) faszyzm na Westerplatte :)Na fotce obok coś czego widzowie oglądać nie mogli: dzisiejsza rekonstrukcja natarcia kompanii szturmowej wzdłuż toru kolejowego w okolicy Mewiego Szańca". Pozdrawiam. wachmistrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robGD Napisano 12 Listopad 2005 Share Napisano 12 Listopad 2005 Jeśli chodzi o inscenizację, było przeprowadzona wzorowo. Jesli chodzi o oszołomów podgolonych" w mundurach i strojach spadochroniarzy i SS, poradziliśmy sobie, przeganiając ich z dużą pomocą publiczności. Do każdej imprezy próbuje się jakieś gówno podczepić, ale zdecydowana akcja 3 Bastionu i publiczności usunęła ludzi z zewnątrz" stanowczym NIE". Brawo organizatorzy i inscenizatorzy. Pozdrawiam wszystkich, robGD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 12 Listopad 2005 Share Napisano 12 Listopad 2005 też trafiłem na sku..wieli, podchodząc pod fort natknąłem się na nich (cywile) i poprosili o fotkę, jak wszyscy zresztą, no to zgoda, a ten się przymierza do obejmowania i łapę podnosi.. przy polskim mundurze- myślałem, że mnie szlag trafi- szkoda, że nie poprosiłem od ręki chłopaków z Policji, żeby się nimi zajęli ...co za bydło... przepraszam, za formę wypowiedzi, ale do tej pory mnie przechodzi dreszcz obrzydzenia jak o tym pomyślę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 14 Listopad 2005 Share Napisano 14 Listopad 2005 Witam wszystkich!W imieniu GRH 3 Bastion Grolmann chciałbym podziekowac wszystkim za wspaniala sobotnia inscenizacje na Westerplatte!W szczegolnosci dziekuje polskim grupom :Cytadela i 2MPS za wspaniala atmosfere podczas calej rekonstrukcji ,kolegom z Policji za pomoc oraz Wachmistrzowi i ekipie z Westerplatte za przyblizenie wielu ciekawych i nieznanych faktow z historii tego malego skrawka ziemi ,na ktorym wszystko sie zaczelo!Impreza wypadla niezle ,wspaniale zachowali sie widzowie (np. podczas incydentu -z tym fifolem co podnosil lape)!Najwazniejsze ,ze zostal on szybko wyeliminowany!Przesylam kilka fotekSchutze Albert GRH 3 Bastion Grolmann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 14 Listopad 2005 Share Napisano 14 Listopad 2005 ...juz po zajeciu Fortu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 14 Listopad 2005 Share Napisano 14 Listopad 2005 ...drei Kameraden.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 14 Listopad 2005 Share Napisano 14 Listopad 2005 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 14 Listopad 2005 Share Napisano 14 Listopad 2005 Na razie tylko tyle ,gdyz niestety nie robiłem zdjec podczas samej bitwy( mialem inne wazne obowiazki :-)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Klos Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 Jeśli ktoś jest zainteresowany to fotki z tej inscenizacji zawarte są również na stronach:http://www.karolh.za.pl/rekonstrukcja/index.htmlhttp://www.westerplatte.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 ciekawe czy się Obrońcy Westerplatte w grobach nie poprzewracali jak zobaczyli w Dzień Niepodległości tylko gości w niemieckich mundurach ze swastykami niepodal ... hmm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 Witam Panie Bolas dlaczego sadzi pan iz byla tylko niemiecka strona odtwarzana i jak pan to ujal : ylko gosci w niemieckich mundurach ze swastykami nieopodal..."??, rowniez byla polska strona rekonstruowana wiec wedle prawdy byly dwie strony i polska i niemiecka co na zdjeciach widac... a dwa taki maly szczegol impreza byla 12 a nie 11..to tak gwoli scislosci... :)) A trzy byla to rekonstrukcja wiec chyba obie strony musza byc..???pozdrawiam goralGRH 3 Bastion Grolman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 literówka ... miało być TYLU a że poźną nocą wyszło TYLKO nic nie poradzę ... rekonstrukcje są klawe i fajne ale bieganie w mundurach niemieckich po Westerplatte 11.XI w moim prywatnym odczuciu wyszło jak puszczenie głosnego bąka na wykwintnej kolacji, ale to tylko moja prywatna opinia. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał ł Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 1. 12 nie 112. Z kim niby Cytadela miała walczyć"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 Bolas raczej nie dyskutuje z faktem walki" a raczej z fotkami przedstawiającymi roześmianych Niemców" na pomniku na Westerplatte i w forcie. Troszkę te zdjęcia dziwne właśnie tego dnia w tym miejscu:-)Zwłaszcza w kontekście rocznicy, obrony Westerplatte i filii KL Sturhoff, który był w czasie wojny na Westerplatte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 Jazłowiak właśnie o tym dokładnie pomyslałem ... roześmiana grupa w niemieckich mundurach a nie dalej niz 200 m obok kwatery poległych obrońców WST ... ot tak mi się to negatywnie skojarzyło nie wiem czemu ? Być może są w tym kraju miejsca w których powinno się zachować pewien umiar ? W największym uogólnieniu: głupiobym się czuł w niemieckim mundurze w miejscu gdzie mój pradziadek/dziadek walczył z Niemckami i poległ w imie jakiś tam wartości. Ale może taka refleksja to tylko efekt późnego powrotu do domu z osiedla studenckiego? Osądzcie sami ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 WitamPanowie przepraszam bardzo ..ale na pominiku nie bylismy i ta m zdjec nie robilismy...to raz...dwa jak juz wspominalem i kolega michal ł impreza odbyla sie 12 nie 11, a wiec nie jest to chyba swieto niepodleglosci...moze napisze cos co dla niektorych z was moze nie ma znaczenia ale rekonsrukcja przedstawia szturm z 1.IX.1939 ktory zostal odparty:) jeszcze jedno pytanie bo zarzut tego iz biegalsmy w niemieckich mundurach po WST gdzie byc moze walczyl przodek kogos z was i jest to wg. bolasa lekkie przegiecie hymmm...a inne rekonstrukcjie??? np. Bzura, Wyry, Kock..??? czy tam nie gineli nasi przodkowie w imie wolnosci i niepodeglosci??? tam tez przecie biegamy w niemieckich mundurach...przepraszam koledzy bolas i jazwolak (jesli pozwolicie tak mi mowic poniewz nie znamy sie osobiscie) za to ale czy to jest roznieca czy to bedzie WST czy inne miejsce ??? wg. mnie byla to taka sama impreza moze mniejszymi srodkami zrobiona (po raz pierwszy i nie ostatni) jak inne rekonstrukcjie w miejscach historycznych...panowie jesli macie jakies uwagi mertytoryczne (a przypuszczam ze wybor miejsca nie jest taka) pod wzgledem technicznym lub organizacyjnym tejze rekonstrukcji zapraszm do dyskusji...jako ze nasza grupa byla po czesci wspolorganizatorem tejze imprezy czekamy na uwagi i moze przeniesmy dyskusje jesli pozwolice do tematu gdzie jest opisana ta impreza http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=242416pozwole sobie ten text rowneiz umiescic w wyzej wymienionym temaciepozdrawiam Maciej goral" GoralskiGRH 3 Bastion Grolman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 Goral, nie zrozum mnie źle - sam jestem rekonstruktorem - rozumiem i cenię sobie wysiłek innych grup, także iemieckich" nic przeciw tej formie zabawy nie mam. Nasuneła mi się jedynie taka refleksja po rzuceniu okiem na fotki z tego postu. Nie mam nic przeciwko rekonstrukcjom historycznym na terenie WST. Jednak wypadało by to robić z pewnym wyczuciem, a w moim odbiorze trochę to wyszło poza. WST to symbol, trochę w moim odbiorze niesmacznie się prezentuje grupa żołnierzy niemieckich zadowolona na czolgu t-34 i swobodnie paradująca po WST juz po inscenizacji. Ten czołg z tego co pamietam to jest on oddalony o jakies 200m od miejsca pochówku poległych obrońców WST (być może coś sie zmieniło - ostatni raz na WST byłem 3-4 lata temu). Choćby ze względu na nich temu miejscu należy się pewien szacunek. Pytasz co za różnica czy to WST czy Bzura ?Westerplatte jest symbolem chyba tylko taka. Doskonale znanym przez każdego. Reasumując - organizując rekonstrukcje historyczne warto pamiętać o faktach zw. z 1939 (kto, czemu i na kogo nadjechał, o tych co gineli i w jaki sposób gineli, kim byli i co my mamy dziś dzięki ich wysiłkowi).Kazik klawo do tego nawiązywał ... wolność, po co wam wolność, macie przecież telewizję..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał ł Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 Bolek - koledzy z grupy niemickiej wzięli udział w inscenizacji i co?? mieli czmychnąć czym prędzej do samochodów?? Czy też mogli pozostać na miejscu żeby odebrać zasłużone gratulacje od widzów i odpowiedzieć na pytania??Wcale nie paradowali po Westerplatte jak to napisałeś, tylko byli w pobliżu Fortu - który był nasza bazą. Czołg jest kilkadziesiąt metrow od Fortu - daleko nie musieli iść żeby zrobić zdjęcie. Zaręczam Ci że nie kręcili sie po WST, paradując w niemieckich mundurach, zachowywali się bardzo profesjonalnie. Naszą bazą był Fort i nie odchodzili dalej niż kilkadziesiąt metrów od niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 Widze ,ze w przeciwienstwie do reko w Gdansu rekonstrukcja na Westerplatte wypadła nienaganie...i z braku laku ,albo z nudy szanowni koledzy probujecie wypatrzec jakis blad...smutne to...i swiadczy to na jakim poziome rekonstrukcja jest nadal w Polsce ,a myslalem ,ze ,,Strzelcy Kaniowscy'' rozumieja idee Reenactingu(bez urazy).Panowie...pamietajmy tez o tym ,ze zarowno chlopcy po jednej i drugiej stronie barykady zostali wciagnieci w wir historii i nie chce tu nikogo wywyzszac ,ani mu odejmowac...ale jak inaczej mozemy przekazac historie???Kolego bolas ,ze strony widzow nie było ,ani jednego negatywnego komentarza...wrecz przeciwnie ,wiele pytan i milych rozmow!Nie robmy panowie z igly widly bo tym sposobem nigdy nie dojdziemy do prawdziwej rekonstrukcji!...a jestem pewien ,ze kazdy z nas bedac tam pamietal o holdzie jaki sie nalezy polskim zolnierzom!Pozdrawiam wszystkich i prosze o zrozumienieschutze AlbertGRH 3 Bastion Grolmann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.