a.korbaczewski Napisano 6 Marzec 2006 Autor Napisano 6 Marzec 2006 nr 4. do wątku czy oddawać wykopane rzeczy państwu czy opylić szwabom i innym.
a.korbaczewski Napisano 6 Marzec 2006 Autor Napisano 6 Marzec 2006 i nr 7, dodatkowo jak widac jest jeszcze stoś gąsienic i famo czy jak tam to się nazywa,na tem zakanczam prezentacje MWP filia na Czerniakowie. Poza tym, pod dachem ładne gadgety są
michalczewski Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 No prosze, Korbaczewski nie wiedzialem ze ty jestes z gazety Fakt...Tania sensacja gora... inaczej niemozna nazwac opisu (a co kopacze-wykrywacze sądzą o traktowaniu mosinków spawarką? Też z naszego Muzeum WP to widok") pod zdjeciem worczosci" pseudo artystow z lat 60tych wtedy wiekszosci ludzi z Czerniakowa nie bylo na swiecie... No ale...
a.korbaczewski Napisano 7 Marzec 2006 Autor Napisano 7 Marzec 2006 ...no ale pare mosinów, diektariew i granat marnuje się w formie pomniczka dziwnego, czyż to nie fakt.A może ktoś by napisał lepiej od czego te wszystkie elementy zezłomowane są, tak z ciekawości pytam.
Duncam Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 Dobrze powiedziane michalczewski. Muzeum jest be, bo mają pomnik zrobiony z broni, jakich w latach 60-tych robiono setki i jest be, bo ma MAGAZYN. Sprzęt wystawiony do oglądania jest w większości w dobrym lub czasem nawet bardzo dobrym stanie, ale co tam, skoro na Magazynie jest złom". Do oglądania jest sprzęt od TKS przez Grizlego po T-55, no ale co tam, widać dla niektórych w Muzeum Wojska POLSKIEGO najważniejsza powinna być iemczyzna", która w większości jest faktycznie złomem i nic nie da się z nią zrobić.Tak, szkoda, że niemiecki sprzęt nadający się do renowacji (FAMO, SdKfz 7, Sdkfz 251, PAK 40) stoi latami na magazynie i stopniowo niszczeje (wyjątkiem jest tu 251 niszczejąca w siedzibie centralnej), ale ten kto zna wojsko, rozumie problemy z jakimi muszą się zmagać pracownicy MWP. Na niemczyznę pieniędzy już nie starcza i patrząc z perspektywy skali wydatków na sprzęt polski, BARDZO DOBRZE.
a.korbaczewski Napisano 7 Marzec 2006 Autor Napisano 7 Marzec 2006 Poza tym, pod dachem ładne gadgety są", czyli właśnie TKS.przez 20 lat nie udało się nic zrobic z niemczyzna, można by ją jakimś brezentem owinąć czy zbudować wiatę i niech stoi i czeka.a myślicie że jak za 10 lat będą wyglądały wszystkie te stacje radarowe i inne dziwaczne pojazdy, stoją na kołach a nie kołkach wiec za pare lat nie bedzie ani opon ani zawieszenia a rdza zje je całkowicie.na tym forum płacze się z powodu większych złomów wyłowionych z wisły a w muzeum ulegają degradacji lepsze eksponaty. a wykopany pordzewiały mosin i tak cieszy odkrywców.
michalczewski Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 Tam ciagle sie cos dzieje ale chyba naturalne jest to ze MWP nie pociagnie kilka projektow na raz.Co do mosinow to pewnie, niech chlopaki biora fleksy i tna, obrabiaja oraz czyszcza (a nie sadze zeby ktos z gory" pozwolil niszczyc dzielo sztuki") Nastepnie niech kupia po kilkaset zlotych kolby (sa to mosiny 44 i 30) i postawia obok setki innych mosinow ktore posiada muzeum a ty wtedy bedziesz mogl powiedziec ze bardzo kiepski stan i ze kazdym sa po dwie dziury w komorach (a na tym pomniku" wlasnie tak te mosiny sa zalatwione) w miejscu bic i ze ogolnie kicha i zlom.Jezeli cos jest zle to ja glosno mowie to i to jest niefajne, ale takie doszukiwanie sie afer na sile... Druga sprawa to pokazanie zaplecza pomijajac ekspozycje. Robi sie z tego na sile tajemnice ktora muzeum jakoby roztacza nad zapleczem a tak nie jest i mysle ze wystarzczy poprosic zeby to wszystko zobaczyc na wlasne oczy bez chorych podniet.
a.korbaczewski Napisano 7 Marzec 2006 Autor Napisano 7 Marzec 2006 no bez przesady z tą aferą, i sensacja tanią jak by ktoś chciał moge przesłac zdjęcia do zamieszczenia w galerii, testowałem tam aparat tylko i przy okazji namierzania zoomem famo na zdjęciu wyszły części od paru innych rzeczy. i nadal mnie ciekawi co to za rzeczy sa. a jak nadmieniałem ten ciągnik jak go widziałem pierszy raz wydawał mi się w dobrym stanie ze śladami malowania nawet, chyba że był to inny, który zniknął.a o mosinach (i innych) to tak dla jaj też troche, bo taki mosin dla mnie, jaknym go znalazł w dorym stanie miałby dużą wartość (wiadomo co pokazywane jest w dziale nasze odkrycia) a dla muzeum nie ma wartości, tak jak około 20 T34 z tzw. magazynie. Tylko że tak myslano zaraz po wojnie i dlatego wszystko poszło do huty a w Polsce nie ma KW np, a chyba nie był to rzadki czołg. Albo Ił2 jest tylko jeden. Nie uwazam też że ekspozycja jest dobrze zrobiona, nie lubię jak w muzeum wszystko jest na scisk powstawiane i otoczone barierkami. Ale jest tam mało miejsca.
michalczewski Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 Myslalem ze Ty dzialasz tak jak wiele osob na forum. Ale jak widze masz luz i dystans, wiec o.k. niebierz tego co napisalem do siebie :)IL2 z MWP to chyba w tej wersji ostatni na swiecie :)Pozdrawiam.
jacenty2004 Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 I dlatego pewnie ,że ostatni to gnije pod chmurką,i jak już się rozpadnie do reszty to się go skasuje ze stanu i w ten sposób przejdzie się do historii ramię w ramię z Wandalami.
jacenty2004 Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 A co się tyczy T 34/76 to jeszcze parę lat temu stało tam kilka sztuk.Wiem o tym bo do niektórych właziłem.Widocznie gdzieś sobie pojechały?
krisb Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 to trzeba dodać te 2 sztuki t-54 wypchnięte za ogrodzenie ale pod okiem strażnika (pod górkę i prosto) kilka lat temu byly prosto z jednostki, łącznie z gratami zalogi - teraz ogołocone ze wszystkich elemantów ruchomych, a nawet poodkręcane piasty kół napędowych. Ewidentnie widać brak pomyslu na ochronę eksponatów (stado T-34/85 i 1 T-54)ps. armata z linii Mołotowa za Bofors'a ??? totalna bzdura, na Karelskim i nie tylko, odcinku rosjanie mają ich kilkanaście w doskonalym stanie, do tego kilkanaście zdemontowali przy modernizacji na 85mm,
a.korbaczewski Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 SU76 w wersji niekonwencjonalnej chyba.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.