Skocz do zawartości

Zdjecie z Museum w forcie na Czerniakowie

a.korbaczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i nr 7, dodatkowo jak widac jest jeszcze stoś gąsienic i famo czy jak tam to się nazywa,
na tem zakanczam prezentacje MWP filia na Czerniakowie. Poza tym, pod dachem ładne gadgety są

Napisano
No prosze, Korbaczewski nie wiedzialem ze ty jestes z gazety Fakt...
Tania sensacja gora... inaczej niemozna nazwac opisu (a co kopacze-wykrywacze sądzą o traktowaniu mosinków spawarką? Też z naszego Muzeum WP to widok") pod zdjeciem worczosci" pseudo artystow z lat 60tych wtedy wiekszosci ludzi z Czerniakowa nie bylo na swiecie... No ale...
Napisano
...no ale pare mosinów, diektariew i granat marnuje się w formie pomniczka dziwnego, czyż to nie fakt.
A może ktoś by napisał lepiej od czego te wszystkie elementy zezłomowane są, tak z ciekawości pytam.
Napisano
Dobrze powiedziane michalczewski. Muzeum jest be, bo mają pomnik zrobiony z broni, jakich w latach 60-tych robiono setki i jest be, bo ma MAGAZYN. Sprzęt wystawiony do oglądania jest w większości w dobrym lub czasem nawet bardzo dobrym stanie, ale co tam, skoro na Magazynie jest złom". Do oglądania jest sprzęt od TKS przez Grizlego po T-55, no ale co tam, widać dla niektórych w Muzeum Wojska POLSKIEGO najważniejsza powinna być iemczyzna", która w większości jest faktycznie złomem i nic nie da się z nią zrobić.

Tak, szkoda, że niemiecki sprzęt nadający się do renowacji (FAMO, SdKfz 7, Sdkfz 251, PAK 40) stoi latami na magazynie i stopniowo niszczeje (wyjątkiem jest tu 251 niszczejąca w siedzibie centralnej), ale ten kto zna wojsko, rozumie problemy z jakimi muszą się zmagać pracownicy MWP. Na niemczyznę pieniędzy już nie starcza i patrząc z perspektywy skali wydatków na sprzęt polski, BARDZO DOBRZE.
Napisano
Poza tym, pod dachem ładne gadgety są", czyli właśnie TKS.
przez 20 lat nie udało się nic zrobic z niemczyzna, można by ją jakimś brezentem owinąć czy zbudować wiatę i niech stoi i czeka.

a myślicie że jak za 10 lat będą wyglądały wszystkie te stacje radarowe i inne dziwaczne pojazdy, stoją na kołach a nie kołkach wiec za pare lat nie bedzie ani opon ani zawieszenia a rdza zje je całkowicie.

na tym forum płacze się z powodu większych złomów wyłowionych z wisły a w muzeum ulegają degradacji lepsze eksponaty. a wykopany pordzewiały mosin i tak cieszy odkrywców.
Napisano
Tam ciagle sie cos dzieje ale chyba naturalne jest to ze MWP nie pociagnie kilka projektow na raz.
Co do mosinow to pewnie, niech chlopaki biora fleksy i tna, obrabiaja oraz czyszcza (a nie sadze zeby ktos z gory" pozwolil niszczyc dzielo sztuki") Nastepnie niech kupia po kilkaset zlotych kolby (sa to mosiny 44 i 30) i postawia obok setki innych mosinow ktore posiada muzeum a ty wtedy bedziesz mogl powiedziec ze bardzo kiepski stan i ze kazdym sa po dwie dziury w komorach (a na tym pomniku" wlasnie tak te mosiny sa zalatwione) w miejscu bic i ze ogolnie kicha i zlom.
Jezeli cos jest zle to ja glosno mowie to i to jest niefajne, ale takie doszukiwanie sie afer na sile...
Druga sprawa to pokazanie zaplecza pomijajac ekspozycje. Robi sie z tego na sile tajemnice ktora muzeum jakoby roztacza nad zapleczem a tak nie jest i mysle ze wystarzczy poprosic zeby to wszystko zobaczyc na wlasne oczy bez chorych podniet.
Napisano
no bez przesady z tą aferą, i sensacja tanią jak by ktoś chciał moge przesłac zdjęcia do zamieszczenia w galerii, testowałem tam aparat tylko i przy okazji namierzania zoomem famo na zdjęciu wyszły części od paru innych rzeczy. i nadal mnie ciekawi co to za rzeczy sa. a jak nadmieniałem ten ciągnik jak go widziałem pierszy raz wydawał mi się w dobrym stanie ze śladami malowania nawet, chyba że był to inny, który zniknął.

a o mosinach (i innych) to tak dla jaj też troche, bo taki mosin dla mnie, jaknym go znalazł w dorym stanie miałby dużą wartość (wiadomo co pokazywane jest w dziale nasze odkrycia) a dla muzeum nie ma wartości, tak jak około 20 T34 z tzw. magazynie. Tylko że tak myslano zaraz po wojnie i dlatego wszystko poszło do huty a w Polsce nie ma KW np, a chyba nie był to rzadki czołg. Albo Ił2 jest tylko jeden.

Nie uwazam też że ekspozycja jest dobrze zrobiona, nie lubię jak w muzeum wszystko jest na scisk powstawiane i otoczone barierkami. Ale jest tam mało miejsca.
Napisano
Myslalem ze Ty dzialasz tak jak wiele osob na forum. Ale jak widze masz luz i dystans, wiec o.k. niebierz tego co napisalem do siebie :)
IL2 z MWP to chyba w tej wersji ostatni na swiecie :)

Pozdrawiam.
Napisano
I dlatego pewnie ,że ostatni to gnije pod chmurką,i jak już się rozpadnie do reszty to się go skasuje ze stanu i w ten sposób przejdzie się do historii ramię w ramię z Wandalami.
Napisano
to trzeba dodać te 2 sztuki t-54 wypchnięte za ogrodzenie ale pod okiem strażnika (pod górkę i prosto) kilka lat temu byly prosto z jednostki, łącznie z gratami zalogi - teraz ogołocone ze wszystkich elemantów ruchomych, a nawet poodkręcane piasty kół napędowych. Ewidentnie widać brak pomyslu na ochronę eksponatów (stado T-34/85 i 1 T-54)
ps. armata z linii Mołotowa za Bofors'a ??? totalna bzdura, na Karelskim i nie tylko, odcinku rosjanie mają ich kilkanaście w doskonalym stanie, do tego kilkanaście zdemontowali przy modernizacji na 85mm,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie