Skocz do zawartości

najstarsza broń II wojny światowej

sturmann

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
Jaki Waszym zdaniem był najstarszy typ broni używanej w czasie II wojny światowej, na rozgrzewkę proponuję na rozgrzewkę proponuję karabin Mosin wz. 1891.
Pozdrawiam i zapraszam do licytacji ;-)
Napisano
nóż.
Broń wynaleziona kilkadziesiąt tysięcy lat temu, cały czas modernizowana, dzisiejszy stan przyjeła wraz z opanowaniem przez czlowieka sposobu wytopu i obróbki stali.

Ale mogę się mylić.
Napisano
Ops, zapomniałem w walkach wręcz niejednokrotnie bronią była zaciśnięta pięść, łokieć. Z kolana też nie żałowali.
Napisano
witam

a moze tak troszeczke cofnac czas do walk Tybetansko-Chinskich (niedlugo przed rozpoczeciem II WS)
tam zdarzalo sie ze tybetanczycy uzywali lukow ,muszkietow itp...

pozdrawiam
ps.w II WS moze byc nawet mauser wz.1871 ale japonczycy uzywali tez katan dziedziczac je po przodkach ;)
Napisano
1939 - WP:
Karabin i karabinek Mannlicher-Mauser wz. 1888,
bagnet wz. 1886/93;
armata 37 mm wz. 1885;
armata 120 mm wz.1878/09/31 i 1878/10/31;
karabinek Berthier wz. 1890;

a wśród oficerskich głowni szabli zdarzały sie i XVII-wieczne:-)
Napisano
Nie wiem czy na składzie jakiegos bat. on (lub napredce kleconego odzdziału w 39) nie było przypadkiem Werndli...
Napisano
Okolice Gdyni, wrzesien '39, sformowane przez tow. Rusinka oddzialy Gdynskich Kosynierow", walczace w ramach LOW dowodzonej przez plk. Dabka, przynajmniej dopoki nie mieli zdobycznych karabinow, uzywali przekutych bagnetow umocowanych na sztorc na dlugich drzewcach.
Napisano
W lutym/marcu 1945r. pod Lubaniem Niemcy używali dział kalibru 77 mm (IWŚ)zamontowanych na prowizorycznym pociągu pancernym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie