okejos Napisano 1 Listopad 2005 Autor Share Napisano 1 Listopad 2005 na skarpie wislianejsą dwa bunkry. ten z fotek najlepiej dostepny. drugi wiekszy ale zalany i trzeci najwiekszy z otworem na działo zasypany w 80%. czy ktos wie albo słyszał kto je zbudował i kiedy? dla informacji GK koło warszawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 1 Listopad 2005 Autor Share Napisano 1 Listopad 2005 q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perkuno Napisano 1 Listopad 2005 Share Napisano 1 Listopad 2005 Witam!Z tego co słyszałem to przedwojenne bunkry polskie. Mogły osłanieć przeprawę na Wiśle w tym rejonie. W Górze Kalwarii były także koszary 1Pan a bunkierki znajdują się od nichw bardzo niedalekiej odległości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 1 Listopad 2005 Share Napisano 1 Listopad 2005 Wcześniej. Niemcy w latach I wojny światowej, najprawdopodobniej około roku 1916. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 1 Listopad 2005 Autor Share Napisano 1 Listopad 2005 o nie gdzie krym a gdzie bunkry... one zjadują się od strony konstancina ok 2 km od koszar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perkuno Napisano 1 Listopad 2005 Share Napisano 1 Listopad 2005 Chyba rzeczywiście z I wojny bo teren był ufortyfikowany. Pocztówka jest z 1915. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 1 Listopad 2005 Autor Share Napisano 1 Listopad 2005 swietna pocztówka? mozna w wiekszej rozdzileczosci?a nie masz wiecej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosh Napisano 1 Listopad 2005 Share Napisano 1 Listopad 2005 witama czy slyszal ktos o bunkrze pod kosciolem w czersku? gdzies sie spotkalem z ta informacja, szukalem, ale nie znalazlem...pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perkuno Napisano 1 Listopad 2005 Share Napisano 1 Listopad 2005 Niestety z Góry Kalwarii mam jeszcze tylko to. Pocztówka i fotografia były kiedyś na Allegro dlatego taka rozdzielczość. Niestety nie kupiłem, ale skopiowałem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 1 Listopad 2005 Share Napisano 1 Listopad 2005 Na tej pocztowce to jest jakas ruska ziemianka, przeciez napisane. Czy te tereny byly w ogniu juz nie w 1914 roku?Kwestia schronu w Czersku pojawila sie na tzw. liscie Rekucia, niestety nie byl on w stanie nic wyjasnic, liste znalazl chyba w jakims archiwum. Udalo mi sie tylko ustalic ze pod kosciolem PONOC byly jakies tunele ale jest zasypano. A schrony jesli byly mogly zostac rozbrane, jak sie stalo jeszcze przed odzyskaniem niepodleglosci z duzo czescia Przedmoscia Warszawa (z I wojny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 2 Listopad 2005 Share Napisano 2 Listopad 2005 Było tu:http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=30066#30237pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosh Napisano 2 Listopad 2005 Share Napisano 2 Listopad 2005 witamw watku, do ktorego odnosi sie link jest mowa o 5 schronach, a tutaj o dwoch...jezeli ktos zna ich polozenie, niech zaznaczy na mapie (moze nawet na foto z google earth, bo akurat obejmuje w duzej czesci ten obszar...), to nam wszystkim ulatwiloby wyjasnienie sprawy...z gory dziekipzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 2 Listopad 2005 Share Napisano 2 Listopad 2005 W pewnej (nie pamiętam już jakiej ) gazecie ukazał się artykuł o tych schronach. Przepraszam za jakość, ale wymagania forum co to wielkości zdjęć są okrutne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 3 Listopad 2005 Autor Share Napisano 3 Listopad 2005 3 km od tego miejsca w lewo stojąc twarzą do wisły znalazłem łuske mosięznia od austryjacjiej haubicy 76 mm i to bez wykrywcza poprostu wystawała z miedzy. ładne bicia :D na przedłuzeni lini ognia tego bunkra był stary most widac w wisle czasami resztki drewnianych pali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 3 Listopad 2005 Autor Share Napisano 3 Listopad 2005 penetrator a nie wysłał bys na maila? lepszej jakości?bpk@enterpol.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Poszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hun Napisano 13 Listopad 2005 Share Napisano 13 Listopad 2005 Penetrator jezeli mozesz to wyslij i mnie ten artykul w lepszej jakosci.hun97@poczta.onet.plZ gory wielkie dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 13 Listopad 2005 Autor Share Napisano 13 Listopad 2005 znalazłem 3 najwiekszy bunkier jest zasypany ziemią ale mozna sie wczolagać przez strzelnicę ma 3 komory i jest chyba najwiekszy jest w nim metrowa warstwa piachu i ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas88 Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 Mógłby ktoś podać lokalizację tych bunkrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipe75 Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Niezłego tosta odgrzałeś. Jestem z tych okolic . Szczeże mówiąć nigdy tych bunkrów nie widziałem . Słyszałem tylko o ich istnieniu i wiem , że jeden z nich znajduje się blisko mostu kolejwowego . Wydje mi się że w okolicy jest wiele ciekawszych miejsc niż te betoniaki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesnowoz Napisano 1 Wrzesień 2009 Share Napisano 1 Wrzesień 2009 A mnie bardziej zaciekawił wątek starego mostu na Wiśle...Skąd ta rewelacja, czy ktoś natrafił na jakąś wzmiankę źródłową o starym moście w Górze Kalwarii??w 1939 owszem był most na Wiśle, ale pontonowy i nie w Górze ale kilka kilometrów w górę rzeki w Brzuminie.Zaś z mostem w Górze pierwszy raz się tu spotkałem. Brzegi Wisły w tym rejonie są usiane ostrogami", w różnym stanie, regulującymi bieg rzeki, więc może to są owe esztki mostu".Co zaś tyczy się podziemi w Czersku, to pod kościołem jest faktycznie krypta, z zewnątrz widać zakratowane okna wentylacyjne. Mówi się też o ceglanych tunelach w Czersku i w kościele Parafialnym w Górze Kalwarii, oraz o ich połączeniu w skarpie, po wojnie już były w dużej mierze zasypane.Spotkałem się z historią działa niemieckiego, które ulokowane miało być w kościele ostrzeliwując wschodni brzeg poprzez witraż znajdujący się nad ołtarzem. W bramie kościoła w Czersku po prawej stronie znajduje się murowana budka wartownicza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 podeślijcie jakaś mapkę okolic góry kalwarii to wam zaznaczę lokalizacje trzech schronów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.