Skocz do zawartości

Wrzesień 1939 - zdjęcia

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 383
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Zdjęcia z ebaya opisane jako zrobione w Polsce w 1939 roku. Może ktoś mi podpowie, co takiego jest na tych zdjęciach, bo mi przypominają jakąś dziwną maskaradę.

Napisano
wszyscy wygladaja na bardzo zadowolonych i te niekiedy dziwaczne ubiory... dziwne. Moze to przebrani w polskie mundury dywersanci po szczesliwym" powrocie?
Napisano
10.52 to chyba przodek od kuchni polowej, ale jakiej?

Seria Bodzia na zywo mi przypomina inne zdjecie zolnierzy WP niemieckiego pochodzenia/volksdeutch'ow paradujacych jeszcze w polskich mundurach przed wstapieniem do Wehrmachtu.
Napisano
A mi to wygląda na żołnierzy Wehrmachtu, którzy zrobili sobie imprezę" czyli przebrali się w polskie mundury, założyli czapki i hełmy (bez ładu i składu, bo niby czego sie po nich spodziewać) i zrobili sobie tzw. paradę, żeby wysmiać naszych (czytaj: II Rzeczpospolitą). Pewnie chłopaczki mieli trochę luzu, kiełbasy wcześniej trochę pojedli, wódki gdzieniegdzie się napili po kryjomu więc nadszedł im czas na zabawy...
Szkoda, że w pobliżu nie było wtedy naszych... kilku snajperów zdjęło by im te wesołe buzie, gdyby kilku z nich leżało we własnej krwi na tej dróżce;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie