Skocz do zawartości

BITWA KOCKA 7-8.10.2006

kamilo

Rekomendowane odpowiedzi

Wójt gminy Serokomla oraz GRH 8 P.P. Legionów -mają zaszczyt zaprosić na widowisko historyczne ostatniej bitwy Kampanii Wrześniowej czyli bitwę pod Kockiem . W dniach 7-8.10.2006 .
Impreza ma mieć charakter zlotu grup rekonstrukcji historycznej odtwarzających wojska walczące w Polsce w 1939 roku zapraszamy GRH odtwarzające wojska Niemieckie , Polskie, ułanów , piechotę i sprzęty ciężkie .

W ramach imprezy planujemy m.in.
- Wojna Obronna Polski 1939 rok Wojsko Polskie kontra Wehrmacht.
-szarże ułanów na niemiecką piechotę zmotoryzowaną
-obóz niemiecki i polski do zwiedzania
- wystawę pojazdów, które wezmą udział w inscenizacji i statyczną prezentację przybyłych GRH.

Członkom Grup Rekonstrukcji Historycznej gwarantujemy
-bezpłatny nocleg z 7 na 8 Października w szkole w Serokomli.
-pełne, bezpłatne wyżywienie od kolacji 7 wieczorem(ognisko i kiełbaski ) do obiadu 8 .10.2006,(wojskowa grochówka i bigos myśliwski )
-grupom rekonstrukcyjnym które będą miały na miejsce bitwy powyżej 600 km gwarantujemy zwrot kosztów (z tego powodu że Serokomla jest bardzo biedną gminą możemy zapewnić członkom poszczególnych grup tylko zakwaterowanie i wyżywienie oraz dobrą zabawę )

APEL !!!!!!
KOLEDZY Z GRH POLSKIEJ PIECHOTY CZY KAWALERII ,NIEMIECKIEGO WERMACHTU CZY SS PROSIMY ABYŚCIE PRZYBYLI TŁUMNIE NA TEN OSTATNII BÓJ KAMPANII WRZEŚNIOWEJ, NASZA GRUPA CZYLI GRH 8.P.P.LEGIONÓW CHCE ABY CHOĆ RAZ POD KOCKIEM NIE BYŁO TYLKO UŁANÓW I GRH CYTADELA( KTÓRYM JESTEŚMY WDZIĘCZNI ZA POMOC I WSPARCIE) ALE ZJEDZMY TŁUMNIE POKAŻMY POLSCE ŻE NIE ZAPOMNIELIŚMY O KLEBERGU I JEGO WIELKIEJ BITWIE. JESZCZE RAZ PROSIMY ZAZNACZCIE SOBIE W GRAFIKU IMPREZ TĘ IMPREZĘ A BĘDZIEMY WDZIĘCZNI
Z POWAŻANIEM 8P.P.Leg

prosimy o kontakt do lutego 2006 celem zgrania imprezy i prosimy grupy które chcą przyjechać aby podały mniej -więcej ile osób by było chętnych na przyjazd i jakie sprzęty ciężkie by zabrali ze sobą ,bardzo nam to pomoże w organizacji imprezy . Dziękujemy.

Zgłoszenie udziału GRH przyjmuje oraz udziela wszelkich pozostałych informacji organizacyjnych
ZYDLEWSKI KAMIL :
email: wervolf@op.pl
nr kom. 502 421 824

Będziemy Was na bieżąco informować o nowych szczegółach organizacyjnych.
Zapraszamy i czekamy na zgłoszenia.

Z poważaniem
8 P.P. Leg . Lublin

Witam Szanownego Kolegę!!!!!
Ja na różnych forach /poszukiwanieskarbow.com/ zamieszczam anonse o projekcie utworzenia grupy rekonstr. 8 p.p.leg , a tymczasem taka grupa już istnieje!!!:))))
Czy znajdzie sie w waszej grupie miejsce jeszcze dla dwóch mruderów?:))))
Zawsze mówiłem, że Kock powinien wreszcie doczekać się ,,bitwy,, z prawdziwego zdarzenia i oto ..może się stanie!!
W tym roku wyprzedziła go Dzwola ale wydaje mi się , że te dwie rekonstrukcje mogą istnieć równolegle.

Oczywiście będą jeszcze 25-26 czerwca 2006 Osuchy.
Skoro więc istnieje 8 pułk to może i powstanie 8p.p.leg Armii Krajowej , a wtedy mozna by było robić nastepne rekonstrukcje np. 2 lutego Marysin koło Lublina/tam mieszkam/ lub na wiosnę Pawlin. co Kolega na to?
Kontakt na adres domnawsi@wp.pl
Pozdrawiam 69

no to ci sie najedzie masa niemców z niewiedomo jakimi mundurami i stopniami.... proponuje wziąść przykład z bzury co do wygladu zołnierza z epoki 39 bo moze ci sie darłówo zrobić. po drugie z całym szacunkiem.. ale zwrot od odległosci dojazdu nie wypali ci .. a kto zwróci kase za dowóz sprzetu jak motory samochody panc itp..... chyba ze chcesz zeby cie wyszła impra jak w S.... ciii nic nie mówię.

zdaje mi sie że rekonstruktorzy wiedzą jak wyglądał zołnierz 1939 a co do kosztów przewozu sprzętu jak zostaną dostarczone do lutego to pewnie będzie zwrot kosztów dowozu tego sprzętu ,a myśle że dowóz motocykla nie jest problemem dla rekonstruktorów .jak na B...jechałem to jeszcze ja musiałem zapłacić za pobyt a tu pobyt jest gratis ,jedzenie gratis zwrot kosztów tym co mają powyżej 600 km a to narazie puki nie znajdziemy spon. i może wtedy pokryjemy koszty tym co przyjadą ale do tego musze mieć potwierdzenia do 1 lutego .przyjazdu i tego co koledzy rekonstrukrorzy zabierają ze sobą . A w najbliższym czasie pojawi sie na tej i innej stronach regulamin całej imprezy

Niby wszyscy wiedzą, ale... na Bzurze widziałem wielu rekonstruktorów WP 1939, którzy wyglądali jak wojsko Królowej Jadwigi (że użyję przedwojnnego okreslenia ) i to nie tylko kwestia kędziorków wydostających sie spopod hełmów :-). O Niemcach się nie wypowiadam, bo to nie moja działka. Jesli więc chcecie oddać hołd gen. Kleebergowi i ostatniej bitwie Kampanii Wrzesniowej (choć mjr Hubal zgrzyta pewnie ze wściekłości zebami, jak to czyta:-) nalezy - moim zdaniem - zadbac o poziom. Bo w przeciwnym razie zrobi się hmmm... zlot przebierańców.
Jeśli potrzebujecie jakiejś pomocy, walcie śmiało na priv. Inne GRH (zarówno polskie i niemieckie) tez pewnie pomogą.
pozdr
wojtek
GRH ,,Grupa Operacyjna ,,Śląsk''

Witam

Bron z filmowki.... pozal sie boze :) Szmelc a nie bron, oddaje sie srednio 1 strzal na 10, bron jest zapiaszczona zasyfiona i do tego sie zacina :) szkoda kasy na to, no chyba ze rozbierze sie ja na pierwsze czynniki przeczysci, nasmaruje... no moze wtedy to bedzie bron :)

Ps. zdazaja sie cuda i czasem jakis wybrak jest w dobrym stanie no ale... :)

Pozdrawiam

bez przesady.. to bardziej wina amunicji tej z drewnianym czubem bo ma 60 lat i jest zelzała. czeska waliła kazda. inna sprawa ze komory są syfiaste i sie potrafi zaciąć. wiec bierzemy mosiny - te są niezawodne. dopóki nie ma innej alternatywy trzeba korzystać z filmówki i sobie troche radzić ...... :D ale maja kbk ak który ukryty w krzakach dobrze imituje mg lub ogien mauserów i robi tło. jet pare innych fanjnych zabawek które niezle walą :D

panowie narazie trzeba do nich kontakt a potem martwić sie co to będzie ,narazie nie mam pojęcia ile tego bedzie i ile zechcą za sprzet napewno broń z filmówki będzie a to jaka to sie okaże za pare miesięcy ...jak by ktoś miał kontakt do filmówki to bym prosił

• 4 weeks later...
na kock będzie z niemieckich ot810 mercedes sokoły i bmw bofors i wóz tab. pozatym już jest około 300 chetnych z grh mam nadzieję że będzie to udana inscenizacja i że będą wszyscy zadowoleni z tego że na niej będą ..chcę nadmienić że grh mają się zjawić 7.10 2006 celem zakwaterowania i omówienia scenariusza inscenizacji .za pożądek w szkole będzie odpowiadał szef każdej grupy za swoich ludzi za namiot to samo .co do ckm i rkm oraz kb i mośki
polska strona 1 ckm,1 rkm ,5 kb i 5 mosin
niemiecka strona 1 rkm 5kb i mosin
inscenizacja przewidziana jest na 45-60 min
w scenaruszu przewidujemy 2 epizody ale o tym bliżej sierpnia .grh proszę o kontakt celem uzupełnienia danych do inscenizacji każda sgłoszona grh dostanie regulamin i karte zgłoszeń na 3 tyg przed inscenizacją

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie