Skocz do zawartości
  • 0

Co to za odznaka?

walther

Pytanie

Napisano

Witam!mam problem z identyfikacja tej odznaki(odznaczenia).Bardzo bym prosił o cokolwiek na jej temat!kto ja nosił,gdzie i kiedy oraz za co była nadawana!jej wymiary to 7cm x 5cm.Pozdrawiam i z góry dziękuje Wam za odpowiedzi

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To żadna zagadka,tylko mniej znany fakt historyczny.
Dla odciążenia swych oddziałow bojowych US Army werbowała m.in. z pozostającyh w pózniejszych alianckich strefach okupacyjnych polskich robotników przymusowych,b.jeńców wojennych itp. ,uzbrojonych w broń lekką i przeszkolonych w Namur /Belgia/wartowników.Podlegali oni de iure rządowi USA,a więc byli typowymi najemnikami.Rząd polski nie miał na to wpływu a najemnicy do tej służby był poza jego jurysdykcją.Napis na odznace nie pozostawia żadnych wątpliwości,że jest to odznaka Polaka - najemnika do Służby Wartowniczej.
Napisano
OK!dzięki za odpowiedz!teraz miałbym jeszcze jedno zapytanie-czy odznaka jest z 1945 r.(tak jak jest na niej napisane?),czy moze tez byc z późniejszego okresu?i jezeli tak to do jakich lat istniały te słuzby wartownicze?
Napisano
Kompanie wartownicze zlikwidowano z początkiem 1947r.Najemnicy mogli podpisać dalszy kontrakt do wojsk okupacyjnych USA w Japonii,albo zostać we Francji jako cywile lub wrócić do Polski /organizowano w tym ostatnim przypadku pociagi/.
Odznaki wg moich wiadomości nie miały innych dat niż 1945.
Napisano
No to juz wiem wszystko!a tak z innej beczki-czy jest to jakaś rzadkość?taka odznaka?czy orientujesz sie ile mogło byc takich odznak?a tak wogóle to jak liczne były te oddziały wartownicze-oczywiście złozone z Polaków
Napisano
Odznaka raz tylko pojawiła sie na aukcjach DESY.Wyceniona była wg mojej pamięci an około 100 zł,ale nie pamiętam,czy została sprzedana.Być może że wystawiana była też na Allegro.
Polaków w kompaniach wartowniczych USA było kilka tysięcy - w latach 60-siątych w kwartalniku Woskowy Przegląd Historyczny był artykuł na ten temat.Po powrocie do Polski część z nich była represjonowana,uważano ich za amerykańskich szpiegów.
Napisano

Witam!mam problem z identyfikacja tej odznaki(odznaczenia).Bardzo bym prosił o cokolwiek na jej temat!kto ja nosił,gdzie i kiedy oraz za co była nadawana!jej wymiary to 7cm x 5cm.Pozdrawiam i z góry dziękuje Wam za odpowiedzi

Napisano
Odznaka ochotników amerykańskich, emigrantów z USA, walczących w Błękitnej Armii. Na dole w owalu masz gwiazdę uderzającą piorunem i zrywającą łańcuch niewoli.
Więcej powiem później.
Napisano
Ale tam jest data 1945, moim zdaniem jest to odznaka pamiatkowa żołnierzy PSZ pozostałych po wojnie w Europie Zachodniej, wielu z nich jakiś czas jeszcze pełniło służbę np. w jednostkach wartowniczych.
Napisano
To nie jest pamiątkowa, bądź rocznicowa odznaka amerykańskich ochotników w Błękitnej Armii.

Jest człowiek, który twierdzi, że żołnierze Guard Company na tej fotografii służący w Butzbach w 1947 mają na lewej kieszeni kurtki tę odznakę.
http://www.richardstokowski.de/vater.jpg

Szukamy dalej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie