walther Napisano 21 Październik 2005 Autor Napisano 21 Październik 2005 Witam!mam problem z identyfikacja tej odznaki(odznaczenia).Bardzo bym prosił o cokolwiek na jej temat!kto ja nosił,gdzie i kiedy oraz za co była nadawana!jej wymiary to 7cm x 5cm.Pozdrawiam i z góry dziękuje Wam za odpowiedzi
coriolan Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 To żadna zagadka,tylko mniej znany fakt historyczny.Dla odciążenia swych oddziałow bojowych US Army werbowała m.in. z pozostającyh w pózniejszych alianckich strefach okupacyjnych polskich robotników przymusowych,b.jeńców wojennych itp. ,uzbrojonych w broń lekką i przeszkolonych w Namur /Belgia/wartowników.Podlegali oni de iure rządowi USA,a więc byli typowymi najemnikami.Rząd polski nie miał na to wpływu a najemnicy do tej służby był poza jego jurysdykcją.Napis na odznace nie pozostawia żadnych wątpliwości,że jest to odznaka Polaka - najemnika do Służby Wartowniczej.
walther Napisano 21 Październik 2005 Autor Napisano 21 Październik 2005 OK!dzięki za odpowiedz!teraz miałbym jeszcze jedno zapytanie-czy odznaka jest z 1945 r.(tak jak jest na niej napisane?),czy moze tez byc z późniejszego okresu?i jezeli tak to do jakich lat istniały te słuzby wartownicze?
coriolan Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 Kompanie wartownicze zlikwidowano z początkiem 1947r.Najemnicy mogli podpisać dalszy kontrakt do wojsk okupacyjnych USA w Japonii,albo zostać we Francji jako cywile lub wrócić do Polski /organizowano w tym ostatnim przypadku pociagi/.Odznaki wg moich wiadomości nie miały innych dat niż 1945.
walther Napisano 21 Październik 2005 Autor Napisano 21 Październik 2005 No to juz wiem wszystko!a tak z innej beczki-czy jest to jakaś rzadkość?taka odznaka?czy orientujesz sie ile mogło byc takich odznak?a tak wogóle to jak liczne były te oddziały wartownicze-oczywiście złozone z Polaków
coriolan Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 Odznaka raz tylko pojawiła sie na aukcjach DESY.Wyceniona była wg mojej pamięci an około 100 zł,ale nie pamiętam,czy została sprzedana.Być może że wystawiana była też na Allegro.Polaków w kompaniach wartowniczych USA było kilka tysięcy - w latach 60-siątych w kwartalniku Woskowy Przegląd Historyczny był artykuł na ten temat.Po powrocie do Polski część z nich była represjonowana,uważano ich za amerykańskich szpiegów.
walther Napisano 21 Październik 2005 Autor Napisano 21 Październik 2005 Czyli wszystko jasne!!!Dziekuje za wyczerpującą odpowiedz!Pozdrawiam
walther Napisano 21 Październik 2005 Autor Napisano 21 Październik 2005 Witam!mam problem z identyfikacja tej odznaki(odznaczenia).Bardzo bym prosił o cokolwiek na jej temat!kto ja nosił,gdzie i kiedy oraz za co była nadawana!jej wymiary to 7cm x 5cm.Pozdrawiam i z góry dziękuje Wam za odpowiedzi
grba Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 Odznaka ochotników amerykańskich, emigrantów z USA, walczących w Błękitnej Armii. Na dole w owalu masz gwiazdę uderzającą piorunem i zrywającą łańcuch niewoli.Więcej powiem później.
danieloff Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 Ale tam jest data 1945, moim zdaniem jest to odznaka pamiatkowa żołnierzy PSZ pozostałych po wojnie w Europie Zachodniej, wielu z nich jakiś czas jeszcze pełniło służbę np. w jednostkach wartowniczych.
danieloff Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 I nie łączył bym tej odznaki z Błękitną Armią, nie ta wojna.
grba Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 Kompanie wartownicze też biorę pod uwagę.Wieczorem zajrzę do archiwum.
grba Napisano 22 Październik 2005 Napisano 22 Październik 2005 To nie jest pamiątkowa, bądź rocznicowa odznaka amerykańskich ochotników w Błękitnej Armii. Jest człowiek, który twierdzi, że żołnierze Guard Company na tej fotografii służący w Butzbach w 1947 mają na lewej kieszeni kurtki tę odznakę.http://www.richardstokowski.de/vater.jpgSzukamy dalej.
Pytanie
walther
Witam!mam problem z identyfikacja tej odznaki(odznaczenia).Bardzo bym prosił o cokolwiek na jej temat!kto ja nosił,gdzie i kiedy oraz za co była nadawana!jej wymiary to 7cm x 5cm.Pozdrawiam i z góry dziękuje Wam za odpowiedzi
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.