Jump to content
  • 0

Pomocy!! Co to za Ciagnik?

sten

Question

7 answers to this question

Recommended Posts

Witam !
Bardzo dziwna hybryda !
Układ jezdny, a także (najprawdopodobniej) wanna kadłuba pochodzi z francuskiego ciągnika Renault UE. Natomiast karoseria" (szoferka i platforma ładunkowa) swoim krztałtem przypomina (zaznaczam przypomina) austryjacki ciągnik artyleryjski RSO firmy Steyr.
Nasuwa mi się więc kilka hipotez powstania tego pojazdu:
1. Jest to seryjny pojazd firmy Renault. Możliwe, że posiadający oznaczenia R 36 (choć nigdy o takim nie słyszałem), jak pisze Marek Jaszczołt.
2. Jest to pojazd powstały podczas przedwojennej lub wojennej kooperacji firm Renault i Steyr.
3. Jest to jednostkowa przeróbka ciągnika Renault UE, w warsztatach jednostki gdzie stacjonował (francuskiej ?, niemieckiej ?), w celu poprawy komfortu załogi i zwiększenia powierzchni ładunkowej pojazdu.
4. Jest to pojazd (z krótkiej serii - do 60 sztuk) powstały na bazie ciągnika Renault UE, z zastosowaniem szoferki i platformy ładunkowej z ciągnika RSO. Taką przeróbkę mogły wykonać zakłady Steyr (z miasta o tej samej nazwie - Austria), w roku 1943, kiedy to dokonano przebudowy 60 sztuk ciągników RSO na działa samobieżne z armatą 75 mm (7,5 CM PAK 40 auf Raupenschlepper OST - Selbstfahrlafette). Można jedynie przypuszczać,że zamiast złomować zdjęte z podwozi szoferki i platformy ładunkowe ciągników RSO, ałożono je" na wcześniej przygotowane kadłuby przestarzałych francuskich ciągników Renault UE, tworząc w ten sposób owe" ciągniki artyleryjskie o znacznie większej powierzchni ładunkowej.
Zaznaczam, że powyższe informacje należy traktować jedynie jako hipotezy !

Do Marka Jaszczołta
W dostępnej przeze mnie literaturze nie występuje pojazd o oznaczeniu Renault R 36. Jeśli istnieje taka możliwość, proszę o przybliżenie sylwetki ciągnika o oznaczeniu Renault R 36 (zdjęcia lub strony www. mile widziane).
Pozdrawiam. Eryk.

Panowie - tylko spokojnie! ;-)))

To jest najzwyklejszy francuski TRC 36 R, produkowany przez Renault.

Materiały o nim znaleźć można m.in. w Steelmasters No.4 w artykule Francois Vauviller'a.

Dla porównania, ciągniki Lorraine nosiły oznaczenie TRC 37 L.

Pozdrav.
TB

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information