sten Napisano 6 Maj 2003 Autor Share Napisano 6 Maj 2003 http://www.militariaweb.com/d/lot.cfm?lotID=1387408Pzdr.sten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 7 Maj 2003 Share Napisano 7 Maj 2003 Ponieważ ten pojazd tez mnie zaciekwawił, zadałem o niego pytanie na Missing Links i otrzymałem odpowiedź że to jest Renault R 36. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eryk Napisano 12 Maj 2003 Share Napisano 12 Maj 2003 Witam ! Bardzo dziwna hybryda ! Układ jezdny, a także (najprawdopodobniej) wanna kadłuba pochodzi z francuskiego ciągnika Renault UE. Natomiast karoseria" (szoferka i platforma ładunkowa) swoim krztałtem przypomina (zaznaczam przypomina) austryjacki ciągnik artyleryjski RSO firmy Steyr. Nasuwa mi się więc kilka hipotez powstania tego pojazdu: 1. Jest to seryjny pojazd firmy Renault. Możliwe, że posiadający oznaczenia R 36 (choć nigdy o takim nie słyszałem), jak pisze Marek Jaszczołt.2. Jest to pojazd powstały podczas przedwojennej lub wojennej kooperacji firm Renault i Steyr.3. Jest to jednostkowa przeróbka ciągnika Renault UE, w warsztatach jednostki gdzie stacjonował (francuskiej ?, niemieckiej ?), w celu poprawy komfortu załogi i zwiększenia powierzchni ładunkowej pojazdu. 4. Jest to pojazd (z krótkiej serii - do 60 sztuk) powstały na bazie ciągnika Renault UE, z zastosowaniem szoferki i platformy ładunkowej z ciągnika RSO. Taką przeróbkę mogły wykonać zakłady Steyr (z miasta o tej samej nazwie - Austria), w roku 1943, kiedy to dokonano przebudowy 60 sztuk ciągników RSO na działa samobieżne z armatą 75 mm (7,5 CM PAK 40 auf Raupenschlepper OST - Selbstfahrlafette). Można jedynie przypuszczać,że zamiast złomować zdjęte z podwozi szoferki i platformy ładunkowe ciągników RSO, ałożono je" na wcześniej przygotowane kadłuby przestarzałych francuskich ciągników Renault UE, tworząc w ten sposób owe" ciągniki artyleryjskie o znacznie większej powierzchni ładunkowej. Zaznaczam, że powyższe informacje należy traktować jedynie jako hipotezy ! Do Marka Jaszczołta W dostępnej przeze mnie literaturze nie występuje pojazd o oznaczeniu Renault R 36. Jeśli istnieje taka możliwość, proszę o przybliżenie sylwetki ciągnika o oznaczeniu Renault R 36 (zdjęcia lub strony www. mile widziane). Pozdrawiam. Eryk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 12 Maj 2003 Share Napisano 12 Maj 2003 http://www.network54.com/Hide/Forum/thread?forumid=47208&messageid=1052292486 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maj 2003 Share Napisano 12 Maj 2003 Panowie - tylko spokojnie! ;-)))To jest najzwyklejszy francuski TRC 36 R, produkowany przez Renault.Materiały o nim znaleźć można m.in. w Steelmasters No.4 w artykule Francois Vauviller'a.Dla porównania, ciągniki Lorraine nosiły oznaczenie TRC 37 L.Pozdrav.TB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eryk Napisano 12 Maj 2003 Share Napisano 12 Maj 2003 Witam ponownie ! Dzięki za informacje. Dotychczas nie miałem przyjemności zapoznania się z tym pojazdem. Pozdrawiam. Eryk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 12 Maj 2003 Autor Share Napisano 12 Maj 2003 Dzieki za pomoc.Pzdr.sten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 6 Maj 2003 Autor Share Napisano 6 Maj 2003 http://www.militariaweb.com/d/lot.cfm?lotID=1387408Pzdr.sten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
sten
Pzdr.
sten
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.